Gejala Awal Diabetes

Diabetes adalah penyakit di mana tahap gula dalam badan seseorang terlalu tinggi. Itulah sebabnya, diabetes boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius termasuk serangan jantung atau strok, kebutaan, masalah semasa kehamilan dan kegagalan buah pinggang. Untuk mengelakkan komplikasi ini, kita semua perlu mengetahui gejala awal diabetes.

Diabetes boleh menyerang sesiapa sahaja, lelaki, wanita, malah kanak-kanak. Diabetes adalah penyebab kematian kelima utama bagi wanita di Asia. Semasa di Amerika Syarikat, kira-kira 15 juta wanita menghidap diabetes, di mana 25 peratus tidak mengetahui bahawa mereka menghidap diabetes. Adakah terdapat perbezaan gejala awal diabetes pada lelaki dan wanita?

Sebelum ini anda perlu tahu bahawa berbanding lelaki, wanita yang menghidap diabetes mempunyai risiko penyakit jantung, kebutaan dan kemurungan yang lebih tinggi. Oleh itu, wanita, penting untuk mengetahui gejala awal diabetes seawal mungkin. Lihat artikel berikut!

Baca juga: Diet Diabetes Terbaru, Lebih Berkesan dalam Mengawal Gula Darah

Gejala Awal Diabetes pada Wanita

Berikut adalah 7 gejala awal diabetes yang menunjukkan sudah tiba masanya Geng Sihat untuk melakukan pemeriksaan lebih lanjut kepada doktor.

1. Kencing selalu

Apabila seseorang mempunyai kadar gula yang berlebihan di dalam badan, secara semula jadi, tubuh akan berusaha mengeluarkannya. Oleh itu, jika anda kerap membuang air kecil tanpa sebab yang jelas, atau bangun beberapa kali pada waktu malam untuk pergi ke tandas, inilah masanya untuk berjumpa doktor.

2. Jangan berhenti minum air

Oleh kerana kerap membuang air kecil, anda memutuskan untuk minum air dalam jumlah yang banyak untuk mengelakkan dehidrasi. Namun, seseorang yang tidak mengetahui bahawa mereka menghidap diabetes, malah menghilangkan dahaga mereka dengan minuman bergula seperti soda atau jus, yang sebenarnya meningkatkan kadar gula darah di dalam badan mereka.

3. Penglihatan semakin kabur

Penglihatan kabur adalah gejala diabetes yang biasa. Walau bagaimanapun, ia sering diabaikan oleh wanita. Mary Vounyiouklis Kellis, M.D, ahli endokrinologi di Cleveland Clinic, Ohio, Amerika Syarikat, mengatakan bahawa cecair boleh terbentuk di lensa mata ketika kadar gula meningkat. "Penumpukan cairan di mata dapat mengaburkan penglihatan dan menyebabkan rabun jauh," kata Mary.

Baca juga: Ayuh, ikuti cara berikut untuk menjaga kesihatan mata!

4. Selalunya kesemutan pada tangan dan kaki

Neuropati, keadaan yang berkaitan dengan gangguan fungsi saraf, yang biasanya ditandai dengan rasa mati rasa atau kesemutan di lengan, kaki, tangan dan kaki, sering terjadi pada orang dengan diabetes tipe 2, menurut tinjauan Diabetes Care pada tahun 2017. "Diabetes mengurangkan aliran darah ke anggota badan yang terkena. dari masa ke masa, ia boleh merosakkan saluran darah dan saraf seseorang, ‚ÄĚjelas Mary.

5. Jangkitan ragi pada faraj

Tahap gula dalam darah yang tinggi boleh menyebabkan jangkitan yis di sekitar faraj. Jadi, semakin banyak glukosa dalam badan, semakin banyak kulat dapat membiak di kawasan faraj.

"Sekiranya anda mempunyai dua hingga tiga jangkitan yis setiap beberapa bulan atau jika rawatan standard tidak berfungsi, inilah masanya berjumpa doktor untuk memeriksa kadar gula darah anda," nasihat Mary.

6. Bintik-bintik gelap muncul di kulit

Bintik-bintik gelap di sekitar tengkuk, di bawah ketiak atau di kawasan selangkangan, merupakan tanda awal penentangan insulin. Biasanya, gejala ini muncul pada wanita dengan sindrom ovarium polikistik atau sindrom ovari polikistik (PCOS).

7. Rasa gatal sepanjang masa

Persatuan Diabetes Amerika mengatakan bahawa, penghidap diabetes sering mengalami gatal akibat jangkitan yis. Biasanya, kaki adalah bahagian yang paling teruk.

Sebab itu, Diabestfrined tidak boleh mengabaikan gejala diabetes yang dirasakan. Sekiranya gejala diabetes muncul, segera periksa kadar gula darah di dalam badan atau berjumpa doktor. Sekiranya tidak ditangani dengan serius, diabetes boleh menyebabkan komplikasi serius dan juga kematian.

Baca juga: Kenali Gejala Diabetes dari Bau Kencing Anda

Rujukan:

Womenshealthmag. 11 Tanda-Tanda Hebat Anda Mungkin Sebenarnya Menghidap Diabetes

CDC. Diabetes dan Wanita

Garis Kesihatan. Bagaimana Diabetes Mempengaruhi Wanita: Gejala, Risiko, dan Banyak Lagi