Keputihan semasa mengandung | saya sihat

Keputihan adalah masalah yang sering dialami oleh wanita. Sebilangan wanita juga mengalami gatal di kawasan faraj. Pada wanita yang produktif yang tidak hamil, biasanya keputihan akan keluar lebih banyak semasa tempoh subur atau ketika menyusu. Semasa mengandung, seorang wanita juga mengalami keputihan. Sebenarnya, semasa kehamilan kekerapan keputihan dapat meningkat. Anda tidak perlu risau kerana keputihan semasa kehamilan adalah keadaan biasa.

Keputihan yang normal dan sihat adalah keputihan dengan keputihan yang jelas atau putih dan tidak berbau. Tetapi jika keputihan yang keluar berubah warna, anda harus curiga, kerana ini boleh menjadi tanda anda mempunyai jangkitan.

Baca juga: Penyebab Keputihan: Tekanan, Obesiti, hingga Bersenam Aktif!

Penyebab Keputihan Semasa Kehamilan

Cecair yang dihasilkan oleh vagina, termasuk pada wanita hamil, sebenarnya berfungsi melindungi vagina dari jangkitan dan kerengsaan. Walau bagaimanapun, kekerapan keputihan akan meningkat bagi wanita hamil. Keadaan ini berlaku kerana tahap hormon estrogen di dalam badan dan aliran darah ke vagina telah meningkat. Cecair yang keluar dari serviks (serviks) mengandungi bakteria dan sel mati dari dinding vagina.

Perubahan tahap hormon dan bentuk badan wanita hamil juga mempunyai pengaruh terhadap jangkitan faraj. Jangkitan yang berlaku semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko masalah kehamilan seperti kelahiran pramatang atau pecahnya pramatang membran.

Untuk mengelakkannya, berikut adalah beberapa tanda yang harus anda perhatikan. Sekiranya tanda-tanda berikut muncul, anda harus segera berjumpa doktor.

 1. Kemunculan cecair membuat anda ragu sama ada cecair itu keputihan atau cairan ketuban.
 2. Pelepasan yang keluar kelihatan seperti air dan bahkan darah dan berwarna coklat atau merah jambu walaupun usia kehamilan belum memasuki minggu ke-37.
 3. Terdapat rasa sakit, gatal, panas atau bibir faraj terasa meradang ketika anda mengalami keputihan.
 4. Pelepasan berwarna putih keabu-abuan dan mempunyai bau amis setelah hubungan seksual.
 5. Pelepasan berwarna kuning atau hijau dan mempunyai bau yang tidak menyenangkan.

Semasa anda berjumpa, doktor biasanya akan bertanya tentang kapan permulaan keputihan, penerangan mengenai keputihan seperti tekstur dan aromanya, dan riwayat hubungan seksual. Seterusnya, doktor boleh mengambil sampel keputihan untuk siasatan lanjut.

Baca juga: 5 Makna Warna Cairan Vagina

Penyakit yang mencetuskan keputihan

Selain masalah hormon, beberapa penyakit dapat merangsang pengeluaran cairan vagina yang lebih banyak dan tidak normal.

1. Vaginosis bakteria (BV)

Keadaan ini disebabkan oleh pertumbuhan bakteria di dalam vagina yang tidak seimbang dan berlebihan. Penyakit ini boleh merebak ke rahim dan menyebabkan keradangan pelvis, pecahnya selaput pramatang, kelahiran pramatang dan berat badan lahir rendah. Kadang-kadang keadaan ini hilang dengan sendirinya, tetapi rawatan dengan antibiotik sering diperlukan.

2. Jangkitan kulat

Keadaan ini adalah sesuatu yang normal tetapi tidak normal. Jangkitan kulat boleh berlaku kerana perubahan tahap hormon estrogen dan progesteron mempengaruhi pertumbuhan ragi di dalam vagina, iaitu Candida. Rawatan jangkitan kulat boleh dilakukan dengan krim atau ubat antijamur yang diresepkan oleh doktor untuk memastikannya selamat bagi janin anda.

3. Penyakit Menular Seksual (Trichomoniasis)

STD jenis ini disebabkan oleh parasit. Gejala yang muncul biasanya adalah keputihan berbusa dengan warna, kekuningan, dan gatal-gatal berwarna kuning kehijauan. Penyakit ini menyebabkan kesakitan semasa hubungan seksual dan kencing.

Ibu perlu berhati-hati ketika membezakan antara cecair ketuban, keputihan atau air kencing. Cecair ketuban cenderung jernih tetapi juga berwarna coklat, hijau, merah jambu kebiruan atau kuning. Cecair ketuban boleh keluar jika membran yang melindunginya bocor. Segera hubungi doktor sekiranya airnya pecah.

Pastikan menggunakan ubat yang ditetapkan oleh doktor. Wanita hamil memerlukan ubat yang selamat untuk diri mereka dan janin. Selain itu, penyebab keputihan juga perlu dipastikan untuk memilih ubat yang tepat, sama ada disebabkan oleh kulat atau bakteria atau disebabkan oleh faktor lain.

Baca juga: Elakkan Makanan dan Minuman Ini Sehingga Faraj Anda Tidak Bau Dan Jangkitan

Cara mencegah keputihan semasa mengandung

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah keputihan semasa hamil:

 1. Jangan terlalu kerap menggunakannya seluar dalam seluar dalam kerana ia akan menjadikan persekitaran intim lebih lembap.
 2. Tukar seluar dalam lebih kerap dan jaga agar vagina tetap kering.
 3. Gunakan seluar dalam kapas dan jangan terlalu ketat.
 4. Semasa membersihkan vagina, lap kawasan vagina dari depan ke belakang, bukan sebaliknya.
 5. Keperluan air mineral yang mencukupi.
 6. Elakkan penggunaan kebersihan feminin secara berlebihan kerana akan mengganggu flora normal di dalam vagina.

Perlu diingat bahawa anda mesti berwaspada jika keputihan yang anda alami adalah cecair yang berbau, menyebabkan gatal. Segera berjumpa pada awal-awal keputihan ini. Rawatan awal akan mencegah penyebaran penyakit daripada menjadi lebih teruk.

Baca juga: Tukar Seluar Dalam Setiap 6 Bulan, Inilah Sebabnya!