Tangan dan Kaki Sejuk Rasa Sejuk | Saya sihat

Pernahkah anda merasakan kaki dan tangan anda terasa sejuk, walaupun anda tidak berada di bilik sejuk? Terdapat beberapa sebab untuk perkara ini berlaku. Salah satunya adalah gangguan peredaran darah. Tetapi ada banyak sebab untuk tangan dan kaki yang sejuk.

Badan kita dapat mengatur suhu badan secara automatik. Apabila sejuk di luar, badan anda akan memastikan darah mengalir ke inti dan organ penting anda agar tetap panas. Penyesuaian ini dapat mengubah jumlah aliran darah ke tangan dan kaki, menjadikannya terasa sejuk. Ini adalah biasa. Saluran darah di tangan dan kaki menyempit ketika sejuk, untuk mengelakkan kehilangan haba pada organ inti.

Sebilangan orang cenderung mempunyai kaki dan tangan yang lebih sejuk secara semula jadi, tanpa penyakit yang mendasari. Ini adalah keadaan biasa dan agak biasa. Apabila tangan dan kaki anda terasa sejuk, anda mungkin perlu mengambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk mengelakkan lebih sejuk, atau merasa tidak selesa.

Tetapi jika kaki dan tangan anda terasa sejuk dan sudah sangat menyusahkan, atau jika anda mengalami gejala tambahan, seperti perubahan warna jari anda, maka masih banyak lagi yang boleh anda lakukan. Pertama, anda harus tahu apa penyebabnya.

Baca juga: Cuaca Dingin Mencetuskan Sakit Kepala

Punca Tangan dan Kaki Sejuk

Berikut adalah beberapa penyebab tangan dan kaki sejuk, dan apa yang boleh anda lakukan mengenainya:

1. Anemia

Anemia adalah keadaan di mana tubuh kekurangan sel darah merah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan zat besi. Apabila badan kekurangan zat besi, sel darah merah tidak mempunyai cukup hemoglobin (protein kaya zat besi) untuk membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh badan. Hasilnya adalah jari dan jari kaki yang sejuk.

Apa yang kau boleh buat? Ujian darah dapat menentukan sama ada tahap zat besi anda rendah. Atasi dengan makan lebih banyak makanan kaya zat besi (seperti sayur-sayuran berdaun) dan mengambil makanan tambahan zat besi. Sekiranya anemia telah diatasi, ia dapat melegakan gejala tangan dan kaki yang sejuk.

2. Penyakit arteri

Apabila arteri, saluran darah yang membawa darah dari jantung ke seluruh badan, menyempit atau tidak berfungsi, ia akan mengurangkan aliran darah ke tangan dan kaki.

Terdapat beberapa jenis penyakit arteri, salah satunya adalah penyakit arteri periferal. Keadaan ini dialami oleh sepertiga orang berusia lebih dari 50 tahun yang menderita diabetes mellitus. Penyakit arteri perifer (saluran darah periferal) biasanya menyebabkan kerosakan pada dinding arteri pada bahagian bawah anggota badan atau anggota badan. Ini disebabkan oleh penumpukan plak di dinding saluran darah menyebabkannya menjadi sempit.

Sekiranya anda mengalaminya, gejala tangan dan kaki yang sejuk biasanya juga diikuti dengan gejala lain seperti sakit pada kaki ketika bersenam, kebas atau jarum di kaki atau jari, luka di kaki yang sukar untuk sembuh.

Sekiranya anda mempunyai gejala ini, bersama dengan tangan dan kaki yang sejuk, berjumpa doktor. Mengubati penyakit arteri lebih awal boleh membawa hasil yang lebih baik.

Baca juga: Berhati-hati dengan Cuaca Dingin Boleh Menyebabkan Serangan Jantung

3. Diabetes

Diabetes akan diikuti oleh peredaran darah yang buruk. Peredaran darah yang lemah adalah gejala diabetes, terutama pada kaki dan kaki, yang boleh membuat tangan dan kaki terasa sejuk.

Diabetes juga meningkatkan risiko penyakit jantung dan saluran darah yang menyempit (disebabkan oleh aterosklerosis), yang kedua-duanya boleh menyebabkan tangan dan kaki sejuk. Selain itu terdapat kerosakan saraf (neuropati periferal), terutama pada kaki orang yang menghidap diabetes yang merupakan komplikasi diabetes.

Semua keadaan di atas disebabkan oleh kadar gula darah tinggi dalam jangka masa yang panjang. Apa yang kau boleh buat? Penting untuk menjaga kadar gula darah stabil dan sedekat mungkin dengan normal. Sekiranya anda mengalami kerosakan saraf, periksa kaki yang cedera untuk dijangkiti.

4. Hipotiroid

Hypothyroidism adalah keadaan di mana kelenjar tiroid kurang aktif dan tidak menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi untuk memastikan fungsi metabolisme badan berjalan dengan baik. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki, dan biasa berlaku di atas usia 60 tahun.

Merasa sejuk adalah salah satu gejala hipotiroidisme. Gejala lain termasuk keletihan, sakit sendi dan kekakuan, kulit kering, rambut menipis, dan kemurungan. Sekiranya anda mengalaminya, berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui sama ada anda menghidap hipotiroidisme. Rawatan utama untuk hipertiroidisme adalah pemberian hormon sintetik yang diminum setiap hari.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara gejala hipertiroid dan hipotiroid!

4. Sindrom Raynaud

Sindrom Raynaud, atau penyakit Raynaud, adalah keadaan yang membuat jari atau kadang-kadang bahagian badan yang lain terasa sejuk atau mati rasa. Keadaan ini disebabkan oleh penyempitan saluran darah di tangan atau kaki, yang mengganggu peredaran darah.

Selain merasakan kaki dan tangan yang sejuk, sindrom Raynaud juga boleh menyebabkan jari menjadi putih, biru, atau merah. Apabila peredaran darah kembali normal, tangan mungkin menggeliat, berdenyut, atau membengkak.

Sindrom Raynaud dipicu oleh suhu sejuk atau tekanan, tetapi penyebab sebenarnya tidak difahami sepenuhnya. Rawatan untuk sindrom Raynaud adalah ubat untuk meningkatkan peredaran dan melebarkan saluran darah.

5. Kekurangan Vitamin B-12

Vitamin B-12 terdapat secara semula jadi dalam daging dan produk tenusu, dan diperlukan untuk membantu menghasilkan sel darah merah yang sihat. Tubuh kita tidak menghasilkan vitamin B-12, jadi kita mesti mendapatkannya dari diet harian kita.

Gejala lain kekurangan vitamin B-12 adalah keletihan, masalah pergerakan dan keseimbangan, anemia, kulit pucat, sesak nafas, sariawan, dan kesukaran kognitif. Ujian darah dapat menunjukkan sama ada anda kekurangan vitamin B-12. Penyelesaiannya adalah dengan mengambil suplemen atau suntikan vitamin B-12, dan mengubah diet anda.

Baca juga: Ini adalah gejala kekurangan Vitamin B12 anda

6. Merokok

Merokok boleh merosakkan saluran darah ke seluruh badan, yang kemudian menjadi sempit, dan boleh menyebabkan jari dan jari kaki terasa sejuk. Lama kelamaan, merokok boleh merosakkan saluran darah di jantung, menjadikan jantung lebih sukar untuk mengepam darah ke seluruh badan . Keadaan ini menyebabkan kaki selalu terasa sejuk kerana kekurangan darah. Jangan berlengah untuk berhenti merokok. Sekiranya perlu, minta bantuan doktor.

7. Perkara-perkara lain yang menyebabkan tangan dan kaki sejuk

Terdapat banyak faktor lain yang boleh menyebabkan tangan dan kaki sejuk, seperti usia, sejarah keluarga, dan beberapa ubat. Sekiranya anda mempunyai jangkitan bakteria atau virus dan demam, anda juga boleh demam.

Kecemasan juga boleh membuatkan kaki dan tangan anda terasa sejuk. Kajian 2016 menunjukkan hubungan yang kuat antara pencernaan kronik dengan tangan dan kaki yang sejuk.

Baca juga: Palma Berkeringat Tanda Pedih?

Rujukan:

Healthline.com. Apa yang boleh saya lakukan mengenai kaki dan tangan yang sejuk?