Mengapa Wanita Pintar Bujang Lebih Kerap | saya sihat

Adakah anda bujang, atau sudah lama bujang? Atau, adakah anda merindui kekasih impian anda tetapi sebenarnya dia tidak pernah datang? Ini mungkin kerana anda terlalu pintar atau pintar, kamu tahu!

Ini kerana orang yang terlalu pintar atau pintar kadang-kadang dianggap kurang menarik. Ada kemungkinan bahawa sesetengah orang menyukai dan mengagumi wanita pintar, tetapi kekaguman ini biasanya hanya kekaguman biasa. Bukan kekaguman yang menyebabkan anda jatuh cinta.

Baca juga: 7 perkara menarik untuk dilakukan sekiranya anda masih bujang

Bijak Bukan Tarikan?

Terdapat beberapa kajian yang dilakukan oleh pakar yang menyatakan bahawa kecerdasan seseorang bukanlah daya tarikan utama bagi lawan jenis. Walaupun benar bahawa wanita pintar itu menarik, demi keselesaan dan keamanan dalam hubungan yang lebih serius, wanita pintar cenderung dihindari oleh beberapa lelaki yang merasa rendah diri ketika berada di sekitar wanita pintar.

Belum lagi bahawa wanita yang cerdas pasti akan lebih mementingkan pelajaran atau kerjaya, ini juga menjadikan pasangan merasa kurang perhatian dan masa untuk bersama. Wanita yang cerdas biasanya berpendapat bahawa mereka tidak lagi memerlukan pertolongan daripada pasangan mereka, bahkan kadang-kadang mereka cenderung memandang rendah pasangannya. Terutama jika pasangan mempunyai latar belakang pendidikan yang lebih rendah daripada dia.

Sebilangan lelaki yang mempunyai pasangan yang lebih pintar daripada dia mengatakan bahawa mereka sering menjadi kurang yakin ketika bersama pasangannya. Kerana secara harfiah, lelaki selalu ingin menjadi pihak yang lebih dominan dalam hubungan. Lelaki selalu mahu memimpin, dan lelaki tidak suka diberi kuliah.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Psikologi British juga menyebut bahawa pasangan yang sangat pintar atau cerdas dapat menyebabkan perasaan tidak selamat dan selesa pada pasangan mereka. Seorang wanita pintar atau cerdas cenderung memikirkan setiap perincian dalam hubungannya sehingga ini menjadikan hubungan itu terasa kurang mencabar atau menarik. Oleh itu, adakah anda salah seorang wanita pintar yang dimaksudkan?

Baca juga: Ternyata single lebih sihat dan bahagia, anda tahu!

Eeeeits .. Jangan bersedih untuk anda jika anda adalah salah seorang wanita pintar yang dimaksudkan, kerana berita baiknya ialah tidak semua lelaki merasa malu jika mempunyai pasangan yang pintar atau lebih pintar daripada dia. Sebenarnya, mereka akan sangat bangga kerana mereka mempunyai pasangan pintar. Sebilangan lelaki sangat menginginkan anda sebagai isteri mereka sehingga mereka dapat mendidik anak-anak mereka, sehingga mereka dapat menjadi generasi yang sombong.

Dan berita itu lebih menarik lagi, jenis lelaki yang menyukai wanita pintar biasanya lelaki juga pintar. Kerana dia pasti menginginkan seseorang yang berada pada frekuensi yang sama dengan dia, yang boleh dibincangkan dari perkara terkecil hingga perkara paling serius. Jadi, kemungkinan pasangan wanita pintar juga lelaki yang cerdas.

Tetapi, ingatlah untuk anda wanita pintar, selagi anda dapat meletakkan diri anda ketika bersama pasangan anda dan dapat saling menghormati, maka tidak ada alasan untuk mereka merasa rendah diri ketika berada dekat dengan anda. Selagi anda dapat menurunkan ego anda, tidak akan ada masalah dengan sesiapa pun.

Sebenarnya kita juga memerlukan orang lain, apa jua keadaan yang akan berlaku kemudian. Oleh itu, jangan biarkan kita memandang rendah orang lain, terutamanya jika ia adalah rakan kita sendiri. Dan apa yang mesti dijaga adalah komunikasi dua hala, Sentiasa bersikap terbuka dan bercakap mengenai kekurangan pasangan kita hanya kepadanya, jangan bercakap dengan orang lain yang sebenarnya boleh memburukkan lagi keadaan. Menerima kekurangan antara satu sama lain dan sentiasa memperbaiki diri adalah cara terbaik.

Baca juga: Ternyata single lebih sihat dan bahagia, anda tahu!