Pembedahan Tulang Belakang - GueSehat.com

Teknologi perubatan telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk teknologi dalam bidang pembedahan tulang belakang. Dijelaskan oleh pakar bedah saraf dari Brain & Spine Bunda Neuro Center, Jakarta, dr. Heri Aminuddin, Sp.BS (K)., Tulang belakang mempunyai struktur yang kuat sebagai pelindung saraf.

Boleh dikatakan, tulang belakang adalah rumah sistem saraf tubuh manusia, yang kemudian bercabang ke seluruh bahagian badan. Uniknya, walaupun kukuh, tulang belakang sangat fleksibel sehingga kita dapat bergerak.

"Kerana proses penuaan, kecederaan, atau penyakit, tulang belakang dapat mengalami kelemahan atau kerusakan," jelas dr. Harry. Kesannya bukan sahaja menyakitkan tetapi menyebabkan pergerakan harian terganggu, bergantung kepada keparahan masalah pada tulang belakang.

Apabila seseorang mengalami gangguan pada tulang belakang, maka yang dibayangkan adalah pembedahan atau pembedahan. Contohnya dalam kes saraf yang dicubit. Umumnya, orang mengelakkan pembedahan pada tulang belakang kerana bimbang kesan terburuk adalah kelumpuhan. Ini kerana saraf besar terletak di tulang belakang.

Baca juga: Ini Fakta Mengenai Sakit Belakang!

Namun, pemikiran itu ternyata salah! Menurut dr. Heri, ketika ini pembedahan tulang belakang sangat selamat, malah kejayaannya mencapai 90%. "Memang benar bahawa kesan sampingan pembedahan pada tulang belakang jika gagal boleh menyebabkan kelumpuhan. Namun, itu 40 tahun yang lalu. Pada masa ini, teknologi perubatan telah menemui alat canggih dengan pengimejan (pengimejan) siapa yang dapat melihat kawasan yang dikendalikan dengan jelas, jadi kemungkinan kegagalan sangat kecil, ā€¯jelasnya.

Ditambah oleh dr. Wawan Mulyawan, SpBS., Tahap kejayaan pembedahan tulang belakang untuk pelbagai masalah yang mencapai 90% adalah berkaitan dengan pengurangan kesakitan dan kepuasan pesakit. "Bukannya 10% gagal sama sekali, tetapi tahap kepuasan dan pengurangan kesakitan tidak terlalu ketara. Bahkan kadar kelumpuhan setelah pembedahan tulang belakang jauh di bawah 1%, "kata doktor dari Hospital Bunda.

Baca juga: Neuralgia Trigeminal, Sakit Wajah yang Menyakitkan!

Apakah teknologi terkini untuk merawat pelbagai gangguan tulang belakang? Berikut adalah beberapa daripadanya, seperti yang dijelaskan oleh pakar bedah saraf dari Brain & Spine Bunda Neuro Center, Jakarta, pada hari Jumaat, 2 November 2018:

Pengendalian Sakit Belakang Punggung dengan Teknik Intervensi Sakit

Tahukah anda bahawa salah satu masalah kesihatan yang paling biasa di dunia adalah sakit pinggang atau sakit belakang yang rendah. Menurut dr. Wawan, aduan ini hanya hilang sakit kepala. Lapan puluh peratus orang dewasa akan mengalami sakit belakang sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka.

Adakah sakit belakang adalah tanda masalah tulang belakang yang serius? Tidak semestinya. "Sembilan puluh peratus sakit belakang akan bertambah baik dalam masa 6 minggu, 5% akan bertambah baik dalam 3 bulan, dan hanya 5% yang memerlukan rawatan intensif," jelas dr. Wawan.

Anda hanya perlu berwaspada jika sakit belakang anda memancar ke kaki atau bahagian badan anda yang lain. Atau jika sakit belakang menyebabkan sakit seperti ditikam, ditekan, panas, sakit, kesemutan, tebal, atau diikuti dengan kelemahan motor di tangan dan kaki.

Campur tangan untuk sakit belakang tidak perlu dikendalikan, sungguh! Sekiranya ubat penghilang rasa sakit tidak bertambah baik, masih ada satu tindakan lagi sebelum pembedahan, iaitu terapi intervensi kesakitan. Ini adalah prosedur bukan pembedahan, yang tujuannya adalah untuk menyekat saraf sakit dari menghantar isyarat sakit dari otak. Tindakannya tidak lama dan pesakit boleh pulang ke rumah dengan segera.

Baca juga: Terapi Semula jadi untuk Sakit Punggung Rendah

"Mengisi" Tulang Terkena Osteoporosis

Osteoporosis atau kehilangan tulang juga boleh mempengaruhi tulang belakang. Gejala biasanya adalah postur yang semakin banyak. Doktor Ibnu Benhadi, SpBS (K)., Menjelaskan bahawa sekarang terdapat teknologi kyphoplasty dan vertebroplasty. Ini adalah teknologi pembedahan yang minimum invasif, untuk merawat patah tulang belakang akibat osteoporosis.

Caranya, bahan khas seperti simen disuntik ke tulang belakang yang patah. Sebelum suntikan bahan "simen" ini, balon khas dimasukkan dan mengembang pada tulang yang retak atau patah, menggunakan sinar-X untuk memandu laman web tersebut ditambal.

Matlamat prosedur ini adalah untuk mengembalikan ketinggian dan bentuk tulang belakang, sehingga mengurangkan kecacatan dan meningkatkan kestabilan tulang belakang. Prosedur pembedahan minimum ini hanya memerlukan masa sekitar 30-60 minit.

Baca juga: Inilah Punca Keliangan Tulang Pantas

Prosedur Endoskopi untuk Degenerasi Pad Sendi Tunjang

Pembalut sendi tulang belakang atau cakera tulang belakang seperti sistem penggantungan kenderaan bermotor, yang berfungsi sebagai penyerap kejutan antara vertebra. Namun, kerana proses penuaan atau disebabkan oleh faktor lain, galas sendi boleh rosak.

Dijelaskan oleh dr. Mahdian Nur Nasution, SpBS., Gejalanya adalah sakit tajam yang selalu berlaku di bahagian belakang dan leher. Namun, bergantung pada bantalan sendi yang rosak, rasa sakit juga dapat dirasakan di pinggang, punggung, paha atas, hingga ke telapak kaki.

Sekiranya ubat tidak membantu, discektomi endoskopi dapat dilakukan. Ini adalah pembedahan invasif minimum pada tulang belakang, untuk merawat herniasi (saraf terjepit) pada pembalut sendi. "Endoskopi mempunyai banyak kelebihan, misalnya, sayatan minimum hanya 7 mm, jadi proses penyembuhan lebih cepat dan kadar kejayaannya mencapai 90%," jelas dr. Mahdian.

Anda tidak perlu ragu jika anda mengalami simptom kesakitan yang timbul kerana masalah pada tulang belakang. Teknologi dan kepakaran pakar neurologi sekarang sangat baik dan anda tidak perlu lama dimasukkan ke hospital. (AY / USA)

Baca juga: Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Sakit Lutut