Prosedur Ujian HIV

Ujian HIV digunakan untuk menentukan sama ada seseorang dijangkiti virus imunodefisiensi manusia atau HIV. Prosedur ujian HIV dilakukan dengan menggunakan sampel darah, air liur, atau air kencing. Geng Sehat perlu mengetahui prosedur ujian HIV, memandangkan jumlah kes HIV / AIDS yang semakin meningkat di dunia dan di Indonesia. Inilah penjelasan lengkap mengenai prosedur ujian HIV!

Baca juga: Stigma Negatif Menyebabkan Orang enggan Melakukan Ujian HIV / AIDS

Prosedur Ujian HIV, Apa Tujuannya?

Pusat Pencegahan Penyakit Penyakit mengesyorkan agar setiap orang yang berumur antara 13 dan 64 tahun menjalani ujian HIV sekurang-kurangnya sekali, sebagai sebahagian daripada pemeriksaan kesihatan rutin mereka.

Prosedur ujian HIV juga dianjurkan untuk wanita hamil, dalam usaha untuk mencegah virus tersebut menular ke anak di rahimnya. Sementara itu, ujian sekali atau dua kali setahun disyorkan untuk orang yang berisiko tinggi dijangkiti HIV.

Orang yang berisiko tinggi mendapat jangkitan HIV termasuk:

 • Lelaki yang aktif secara seksual, terutamanya dengan lelaki lain.
 • Orang yang menggunakan ubat haram menggunakan suntikan.
 • Setiap orang yang suka menukar pasangan seksual.
 • Sesiapa yang sering melakukan seks berisiko tinggi, termasuk seks tanpa perlindungan.
 • Orang yang mempunyai pasangan yang dijangkiti HIV.

Jenis Prosedur Ujian HIV

Terdapat jenis prosedur ujian HIV yang langsung atau tidak langsung. Prosedur ujian HIV jenis ini tidak mengesan virus secara langsung, melainkan protein atau antibodi yang dihasilkan oleh sistem imun sebagai tindak balas terhadap virus.

Sementara itu, prosedur ujian HIV jenis ini secara langsung mengesan antigen protein di permukaan virus) atau RNA (bahan genetik virus). Terdapat beberapa pilihan untuk prosedur ujian HIV, dengan kelajuan dan ketepatan yang berbeza-beza:

Ujian titik penjagaan yang cepat: Ujian ini dapat memberikan hasil awal sekitar 20 minit. Ujian ini mungkin memerlukan sampel darah dari jari, sapuan oral dari gusi, atau sampel air kencing.

Ujian titik penjagaan standard: ujian makmal yang hanya mengesan antibodi HIV. Ujian ini juga dipanggil HIV ELISA. Ujian ini memerlukan sampel darah. Hasilnya biasanya keluar 5-10 hari kemudian.

Ujian cepat di rumah: Ujian ini menggunakan air liur dan boleh dilakukan di rumah. Hasil ujian dapat dikeluarkan dalam masa 20 minit.

Ujian asid nukleik (NAT): ujian yang menggunakan sampel darah untuk mengesan RNA HIV.

Kit koleksi rumah: Kit ujian ini juga boleh dipesan secara dalam talian. Ujian antibodi ini memerlukan setetes darah pada kad ujian, yang kemudian dihantar ke makmal. Anda boleh menerima hasilnya melalui telefon atau secara langsung di talian, sehari selepas sampel tiba.

Ujian asid nukleik (NAT): Prosedur ujian HIP ini mengesan RNA HIV. Walaupun mahal, NAT dapat mengesan HIV lebih cepat daripada jenis ujian lain.

Sekiranya keputusan ujian ini positif, maka ujian kedua diperlukan untuk mengesahkan dan mengesahkan diagnosisnya betul.

Tahap Ketepatan Prosedur Ujian HIV

Ujian HIV biasanya sangat tepat apabila dilakukan dengan betul. Walau bagaimanapun, beberapa jenis ujian lebih tepat daripada yang lain. Penyimpanan sampel yang tidak betul juga boleh mempengaruhi ketepatan ujian.

Untuk prosedur ujian HIV, ujian tempat rawatan jauh lebih tepat daripada ujian yang boleh dilakukan di rumah. Sementara itu, ujian darah cenderung lebih tepat daripada ujian air liur atau air kencing.

Terdapat juga beberapa penyakit yang boleh menyebabkan keputusan prosedur ujian HIV salah, positif atau negatif. Penyakit yang boleh mencetuskan keputusan ujian palsu termasuk sifilis, lupus, dan penyakit Lyme.

Risiko dan Kontraindikasi terhadap Prosedur Ujian HIV

Tidak ada kontraindikasi terhadap ujian HIV, tetapi ada beberapa risiko. Sekiranya anda menggunakan sampel darah, anda mungkin mengalami kesakitan, bengkak, dan lebam di sekitar tempat suntikan.

Apa yang Perlu Dilakukan Sebelum Prosedur Ujian HIV?

Prosedur ujian HIV tidak memerlukan persiapan khas terlebih dahulu. Anda hanya perlu bersedia menjalani prosedur. HIV / AIDS adalah penyakit yang masih mempunyai stigma negatif dalam masyarakat. Ramai orang tidak mahu menjalani ujian HIV kerana ini. Sekiranya anda bimbangkan privasi anda, cari klinik yang menawarkan data ujian sulit.

Masa yang Tepat untuk Prosedur Ujian HIV

Masa atau masa adalah perkara penting untuk melakukan prosedur ujian HIV. Sekiranya anda mempunyai jangkitan HIV, ada jangka waktu, yang disebut jangka masa, ketika ujian tidak dapat memberikan hasil yang tepat.

Oleh kerana ujian HIV mengesan antibodi atau antigen, anda perlu menunggu sehingga badan anda menghasilkan cukup antibodi untuk mengesan hasil positif. Sekiranya anda menguji HIV terlalu awal, itu mungkin negatif tetapi sebenarnya salah.

Prosedur ujian HIV itu sendiri terbahagi kepada tiga langkah, iaitu: kaunseling ujian pra, Ujian HIV, dan kaunseling pasca ujian. Bergantung pada jenis ujian yang dilakukan, prosesnya mungkin memakan masa 35 - 45 minit.

Makanan dan Minuman Sebelum Prosedur Ujian HIV

Tidak ada makanan atau minuman yang harus dielakkan sebelum menjalankan prosedur ujian HIV. Namun, jika anda menggunakan ujian lisan yang boleh dilakukan di rumah, elakkan menggosok gigi atau berkumur dengan ubat kumur 30 minit sebelum mengikuti ujian.

Baca juga: Jangkitan Peluang: Ancaman Terbesar bagi Orang dengan HIV / AIDS

Apakah Prosedur Ujian HIV?

Pada hari ujian HIV, anda akan diminta untuk mendaftar dan sebagainya. Terdapat beberapa soalan yang perlu anda jawab sebagai maklumat latar belakang, seperti etnik, orientasi seksual, aktiviti seksual, penggunaan bahan kimia tertentu, dan jika anda pernah menjalani ujian HIV sebelumnya.

Ujian Pra

Semasa kaunseling ujian pra, anda biasanya ditanya beberapa perkara oleh pegawai perubatan. Semasa kaunseling, anda akan ditanya mengenai pendedahan terkini anda, serta aktiviti seksual dan penggunaan dadah. Maklumat ini diperlukan supaya kakitangan perubatan dapat mengetahui tahap risiko anda mendapat HIV.

Semasa Ujian HIV

Prosedur ujian HIV mungkin berbeza-beza, bergantung pada jenis ujian yang anda pilih:

Ujian darah HIV yang cepat:

 • Jari anda akan dibersihkan menggunakan kertas antiseptik.
 • Kakitangan perubatan akan menusuk jari anda dengan nipis menggunakan lancet, untuk mengambil setetes darah.
 • Darah disedut ke dalam tiub kaca kecil yang disebut pipet, dan kemudian disimpan di dalamnya penyangga.
 • Buffer dan dua bahan kimia lain (larutan cecair dan ejen mati) dituangkan ke dalam plastik tunggal yang disebut membran.
 • Selepas 15-20 minit, selaput akan diperiksa. Sekiranya membran mempunyai satu titik di bahagian bawah, ujiannya tidak reaktif (negatif). Sekiranya membran mempunyai dua titik, ujiannya adalah reaktif (positif positif). awal).
 • Kemudian, ujian darah dilakukan untuk mengesahkannya, hasilnya akan keluar beberapa hari kemudian.

Ujian oral HIV yang cepat:

 • Pegawai perubatan akan menggunakan sapuan oral yang disapu pada gigi dan gusi atas dan bawah.
 • Kemudian, sapu oral yang disimpan dimasukkan ke dalam larutan penyangga selama 20 minit.
 • Sapuan mulut mempunyai hasil yang sama dengan pek ujian kehamilan. Sekiranya terdapat satu garisan pada pemegang, maka hasil ujiannya tidak reaktif (negatif). Sekiranya terdapat dua garisan pada pegangan, ujian itu reaktif (positif positif). awal).
 • Kemudian ujian darah dilakukan untuk mengesahkannya. Anda boleh menerima keputusan pada hari yang sama ujian selesai.

Ujian darah antibodi HIV:

 • Pembalut elastik diletakkan di bahagian atas lengan anda untuk membuat urat membengkak.
 • Kemudian kulit di sekitar kawasan lengan yang akan disuntik dibersihkan dengan menggunakan kapas antiseptik.
 • Alat yang disebut jarum rama-rama dimasukkan ke dalam urat. Jarum ini, yang juga melekat pada kateter kecil, menjaga darah tetap stabil.
 • Kira-kira 1 - 4 mililiter darah dimasukkan ke dalam botol kecil yang disebut Vacutainer.
 • Jarum dikeluarkan dan kemudian lengan anda dibalut.
 • Botol kecil yang mengandungi darah dihantar ke makmal. Sekiranya sampel itu reaktif (positif awal, makmal akan segera melakukan ujian untuk mengesahkannya, dengan menggunakan sampel darah.
 • Anda akan mendapat keputusan 1-2 minggu setelah ujian selesai.

Ujian air liur HIV ELISA:

 • Sapu oral Letakkan di antara pipi dan gusi anda selama 2 - 5 minit.
 • Sapu oral kemudian masukkan ke dalam larutan penyangga.
 • Pegangan sapu mulut kemudian terputus.
 • Penyelesaian penyangga ditutup rapat dan dihantar ke makmal.
 • Sekiranya sampel itu reaktif (awalnya positif), makmal akan segera melakukan ujian pengesahan menggunakan sampel yang sama.
 • Anda boleh menerima keputusan ujian 1-2 minggu kemudian.

Apa yang Berlaku Selepas Prosedur Ujian HIV

Bahagian yang paling sukar adalah tidak melakukan prosedur ujian HIV, tetapi masa yang dihabiskan untuk menunggu hasilnya. Terutama jika anda mendapat keputusan positif awal sebelumnya, dan terpaksa menunggu beberapa hari lagi untuk mendapat keputusan akhir.

Sebenarnya, menurut penyelidikan yang dilakukan oleh International Journal of STDs and AIDS, satu dari setiap 15 orang tidak kembali ke klinik untuk menerima keputusan ujian mereka.

Lebih baik, tetap tenang menunggu hasilnya. Pastikan anda bersama orang terdekat yang sentiasa memberikan sokongan.

Membaca Keputusan Prosedur Ujian HIV

Masa yang diperlukan untuk menerima jawapan berbeza-beza. Inilah cara membaca hasil prosedur ujian HIV:

Sekiranya keputusannya berjaya awal tidak reaktif, maka anda negatif HIV, yang bermaksud anda tidak dijangkiti HIV atau terlalu cepat diuji HIV. Dengan keputusan ini, anda tidak perlu melakukan ujian lebih lanjut, tetapi ini perlu dibincangkan dengan doktor anda.

Sekiranya ujian awal hasilnya reaktif, maka diklasifikasikan sebagai positif awal. Untuk mengesahkan hasilnya, ujian lebih lanjut dilakukan. Sekiranya ujian susulan menunjukkan hasil yang tidak reaktif, maka anda HIV negatif atau tidak dijangkiti.

Sekiranya ujian awal dan ujian susulan menunjukkan hasil yang reaktif, maka anda positif mendapat jangkitan HIV. Seterusnya, anda harus berjumpa doktor mengenai rawatan yang mesti dilakukan. (UH)

Baca juga: 6 Langkah Mencegah Penularan HIV dari Ibu ke Bayi

Sumber

Kesihatan yang Sangat Baik. Bagaimana HIV Diagnosis. Oktober 2019.

A.S. Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia. Garis Panduan Penggunaan Ejen Antiretroviral pada Orang Dewasa dan Remaja yang Terinfeksi HIV-1. Julai 2018.