Apa yang perlu dilakukan sekiranya seorang wanita hamil jatuh - GueSehat.com

Ibu meningkatkan berat badan ketika hamil tentunya menimbulkan sejumlah masalah baru. Salah satu masalah yang sering diadukan oleh ibu ialah kehilangan keseimbangan ketika dalam perjalanan. Kehilangan keseimbangan ini selain menjadikan pergerakan anda lebih terhad, juga berpotensi menyebabkan anda jatuh setiap saat.

Bagi orang biasa, mungkin jatuh adalah perkara semula jadi. Tetapi jatuh ketika hamil, tentu akan menimbulkan banyak kebimbangan, terutama berkaitan dengan janin yang dikandung. Oleh itu, agar anda dan keluarga tidak terlalu panik apabila anda jatuh, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui jika anda tiba-tiba mengalami kejadian ini.

Baca juga: 4 Petua Mengekalkan Kehamilan yang Perlu Diperhatikan Semasa Kehamilan

Bolehkah wanita hamil yang mengalami keguguran?

Mungkin selama ini, Ibu sering melihat dalam adegan televisyen sekiranya seorang wanita hamil yang jatuh akan keguguran dengan segera. Tapi ibu, tahu bahawa keguguran sebenarnya tidak semudah itu. Sebenarnya, bayi di rahim ibu anda sebenarnya mempunyai perlindungan yang cukup dari pelbagai kesan atau perkara yang boleh menyakitinya.

Kejatuhan semasa kehamilan tidak akan menyebabkan keguguran dengan segera, terutamanya jika rahim telah memasuki trimester pertama. Pada trimester pertama, ukuran janin masih sangat kecil, begitu juga rahim anda yang masih berada di sekitar pelvis. Rahim pada trimester pertama masih dilindungi oleh pelvis anda. Sehingga ketika anda jatuh pada trimester pertama, ia tidak akan memberi kesan pada janin atau plasenta.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Pengguguran Spontan aka Keguguran

Apa yang berlaku apabila Ibu jatuh?

Semakin besar perut anda, semakin besar risiko anda jatuh. Tetapi jangan risau, ibu, kerana seperti yang dikatakan sebelumnya, tubuh anda sebenarnya memberikan lebih banyak perlindungan kepada janin sehingga tidak ada yang dapat menyakitinya.

Apabila anda jatuh, berikut adalah bahagian-bahagian yang dapat melindungi tubuh si kecil di rahim:

 • Kantung amniotik dipenuhi dengan cecair amniotik. Cecair ini bertindak sebagai kusyen yang dapat menjaga bayi dari pelbagai kejutan.

 • Dinding rahim tebal

 • Lemak perut

 • Otot perut

 • Pelvis

Dengan sejumlah perlindungan di atas, sebenarnya bayi tidak akan mengalami atau bahkan merasakan apa-apa ketika anda jatuh. Walau bagaimanapun, ini juga bergantung pada seberapa teruk anda jatuh. Sekiranya anda jatuh teruk atau sakit, maka ada kemungkinan bayi anda akan terjejas sama ada secara langsung atau tidak langsung.

Apa yang mempengaruhi keselamatan janin ketika anda jatuh?

Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi keselamatan janin ketika anda jatuh, iaitu:

 • Umur ibu ketika hamil

  Semakin tua anda ketika hamil, semakin besar kemungkinan komplikasi akan berlaku. Sekiranya anda dikelaskan sebagai tua dan jatuh semasa mengandung, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan walaupun anda tidak menunjukkan gejala yang membimbangkan.

 • Zaman kehamilan

  Semakin tua usia kehamilan anda, semakin besar risiko yang akan mempengaruhi janin sekiranya anda jatuh.

 • Kedudukan ketika jatuh

  Perhatikan di mana anda berada ketika anda jatuh. Sekiranya anda jatuh dan memukul perut, ia boleh menjadi lebih berbahaya daripada ketika anda jatuh ke sisi atau belakang.

Bila perlu risau?

Apabila anda jatuh, bukan sahaja ibu akan panik, orang di sekitar anda juga akan merasa panik dan bimbang. Baiklah, untuk memastikan keadaan janin, perhatikan perkara-perkara ini. Sekiranya anda menunjukkan tanda-tanda di bawah, anda harus segera membawanya ke doktor supaya dia dapat mendapatkan rawatan lebih lanjut dengan segera. Adalah dikhuatiri, jatuh semasa kehamilan boleh menyebabkan anda melahirkan lebih awal atau bahkan menyebabkan keguguran jika dibiarkan.

 • Merasa sakit di bahagian perut atau pendarahan setelah jatuh

 • Mengalami pendarahan faraj atau pecah cairan ketuban

 • Kesakitan atau sakit yang tidak dapat ditanggung di perut, rahim, atau pelvis

 • Merasakan kontraksi di rahim

 • Merasakan bahawa terdapat penurunan pergerakan janin, misalnya, janin kurang menendang di perut Ibu

Nah, sekarang anda sudah faham apa yang perlu dibimbangkan dan apa yang harus dilakukan sekiranya tiba-tiba jatuh. Jatuh adalah sesuatu yang boleh berlaku pada bila-bila masa. Jadi, ada baiknya jika anda selalu berhati-hati ketika melakukan aktiviti dan elakkan menggunakan kasut dengan kasut tumit tinggi. Kemudian, jika anda pernah jatuh, jangan tunggu lama untuk berjumpa doktor mengenai keadaan anda. Lagipun, jika anda tahu keadaan si kecil anda baik, hati anda akan lebih tenang, bukan? (TAS / OCH)

Baca juga: Petua Memilih Pakar Sakit Puan