Kesan sampingan penggunaan alat sedut - Guesehat

Orang yang menghidap asma biasanya selalu membawa alat sedut di mana sahaja yang digunakan pada waktu kecemasan ketika asma menyerang. Penyedut boleh menjadi penyelamat ketika berada dalam bahaya. Walaupun begitu, penggunaan alat penyembur ini mesti dipertimbangkan memandangkan masih terdapat kesan sampingan penggunaan alat sedut yang boleh memudaratkan.

Asma adalah penyakit kronik yang berlaku di saluran pernafasan. Penyakit ini kadangkala boleh berulang tanpa mengira waktu dan keadaan, ia boleh berlaku di mana sahaja dan bila-bila masa. Atas sebab ini, pesakit asma mesti membawa alat penyedut ke mana sahaja. Begitu juga, orang yang mempunyai orang dekat dengan penyakit ini, biasanya mereka juga selalu menyediakan alat sedut.

Namun, seiring dengan peningkatan penggunaan alat sedut di kalangan pesakit asma, timbul persoalan mengenai kesan sampingan penggunaan alat sedut ini. Walaupun asma adalah ubat peribadi dan tidak biasa digunakan berkongsi, penyedut masih merupakan ubat luaran.

Baca juga: Cuaca Boleh Menyebabkan Asma Berulang

Kesan Sampingan Penggunaan Inhaler

Inhaler adalah alat penyembur atau aerosol. Ini bererti bahawa dari cara pengguna menggunakannya, jika Anda tidak memperhatikan kebersihan, akan ada kemungkinan bahaya penyedut tersembunyi. Dilaporkan dari laman web asthma.org.uk Kemungkinan kesan sampingan daripada menggunakan alat sedut sebenarnya sangat kecil. Tetapi walaupun kecil, itu tidak bermaksud sama sekali tidak ada kesan sampingan, geng.

Beberapa kesan sampingan penggunaan inhaler termasuk tekak kering, lidah kering, serak, gusi bengkak, dan jangkitan ringan pada mulut. Ini berlaku kerana kesalahan semasa penggunaan. Tidak semua ubat atau zat yang terkandung di dalamnya akan sampai ke paru-paru, ada juga yang kekal di rongga mulut dan tekak.

Bahan ini mesti dibersihkan dengan berkumur. Sekiranya dibiarkan terkumpul di rongga mulut, ia boleh mencetuskan timbulnya masalah kesihatan. Masalah kesihatan di rongga mulut yang disebabkan dan menjadi salah satu kesan sampingan penggunaan alat sedut, misalnya, tompok-tompok putih yang kelihatan seperti sariawan muncul.

Tompok-tompok putih adalah kulat yang disebabkan oleh penggunaan alat sedut. Jangkitan kulat ini paling kerap disebabkan oleh jamur Candida. Selain itu, gigi juga boleh dipengaruhi oleh kesan sampingan penggunaan alat sedut.

Setelah menggunakan alat sedut, akan terjadi penurunan pH yang drastik di rongga mulut dan boleh mencetuskan demineralisasi enamel atau lapisan gigi terluar. Sekiranya ia berterusan, maka enamel gigi anda akan semakin terhakis dan menjadikannya terdedah kepada rongga.

Rongga gigi yang pada mulanya kecil akan terus tumbuh. Yang paling berbahaya adalah apabila rongga menjadi lebih dalam dan menyentuh serat saraf kecil di dalam gigi.

Baca juga: 7 Kesalahan Umum Semasa Menggunakan Inhaler

Berkumur untuk Mencegah Kesan Sampingan Penggunaan Inhaler

Untuk mengelakkan kesan sampingan penggunaan alat sedut ini, anda boleh membilas mulut sebaik sahaja setiap kali digunakan. Selain itu, menggosok gigi juga terbukti dapat mengurangkan kemungkinan kesan sampingan daripada menggunakan alat sedut.

Selain berkumur, anda juga perlu memperhatikan kebersihan alat sedut. Kadang kala ramai orang segera memasukkannya ke dalam beg setelah digunakan tanpa membasuhnya terlebih dahulu.

Basuh alat sedut dengan air bersih dan keringkan dengan tisu. Dengan cara itu, kemungkinan pembiakan bakteria dan kuman dapat dikurangkan. Lebih baik jika anda menggunakan beg bersih khas untuk alat sedut anda. Jangan hanya mencampurkannya dengan objek lain dalam beg yang sama, misalnya dengan beg kosmetik, yang akan lebih mudah terdedah kepada bakteria dan kuman.

Selain berkumur, menggosok gigi, dan memperhatikan kebersihan alat sedut, ada juga petua lain untuk meminimumkan bahaya penyedut. Berikut adalah petua dari Perpustakaan Perubatan Nasional mengenai penggunaan alat sedut:

  1. Goncangkan alat sedut sebelum digunakan
  2. Semasa membuka penutup, pastikan tidak ada apa-apa di dalamnya
  3. Tarik nafas dalam-dalam dan tolak udara sebanyak mungkin
  4. Letakkan alat sedut di mulut anda, kemudian letakkan bibir anda di sekitar penutup mulut untuk membentuk penutup rapat
  5. Mula bernafas perlahan-lahan melalui mulut anda, kemudian tekan alat sedut sekali. Kemudian bernafas dengan perlahan dan sedalam mungkin
  6. Sekiranya boleh, tahan nafas sehingga 10 saat. Ini membolehkan ubat asma memasuki paru-paru dengan sempurna

Setelah mengikuti langkah-langkah di atas, kemudian bilas mulut dengan air, bilas mulut, dan buang ubat kumur. Semoga bermanfaat dan mengurangkan kesan sampingan penggunaan inhaler, gang!

Baca juga: Ketahui Jenis Penyedut untuk Rawatan Asma

Rujukan:

WebMD.com. Kortikosteroid yang dihirup untuk kawalan asma jangka panjang.

Medicinenet.com. Apakah Kesan Sampingan Penyedut Asma?

Verywellhealth.com. 4 Kesan Sampingan Umum Steroid Terhirup