Makanan yang Mengandungi Lemak Tepu - GueSehat

Tanpa kita sedari, kita mungkin memakan makanan dengan kandungan lemak tepu yang tinggi. Sebenarnya, makanan yang mengandungi lemak tepu jika dikonsumsi secara berlebihan tentu akan membahayakan kesihatan. Lalu, apakah makanan yang mengandungi lemak tepu dan yang perlu anda hindari?

Lemak tepu boleh mempengaruhi tubuh dengan meningkatkan jumlah kolesterol jahat (LDL). Sekiranya anda makan makanan dengan kandungan lemak tepu berlebihan, kolesterol LDL akan terbentuk di dinding arteri, mencegah aliran darah dari jantung ke seluruh bahagian badan.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penyakit jantung koronari dan strok membunuh lebih daripada 14.1 juta orang setiap tahun. Oleh itu, jika kolesterol LDL tidak dijaga atau makan makanan dengan lemak jenuh berlebihan, ia akan menyumbat arteri dan mencetuskan serangan jantung.

Lalu, Makanan Apa Yang Mengandungi Lemak Tepu?

Makanan yang mengandungi lemak tepu sememangnya disukai oleh banyak orang. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, ia pasti akan membahayakan kesihatan. Berikut adalah makanan yang mengandungi lemak tepu dan anda harus mengehadkan penggunaannya!

1. Mayonis

Dalam 1 sudu besar mayonis atau setara dengan 57 kalori mengandungi 0.72 gram lemak tepu. Menurut Persatuan Jantung Amerika, jika anda memerlukan 2000 kalori sehari, maka anda hanya dinasihatkan untuk mengambil kira-kira 120 kalori lemak tepu yang bersamaan dengan 13 gram atau 2 sudu besar lemak tepu.

2. Mentega

Jumlah lemak tepu yang terdapat dalam mentega sebenarnya lebih tinggi daripada yang terdapat dalam mayonis. Dalam 1 sudu besar atau bersamaan 102 kalori mentega mengandungi 7.29 gram lemak tepu. Oleh itu, jika anda mahu mengambil mentega secara sederhana, jangan melebihi 2 sudu besar.

3. Keju

Walaupun keju mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, jika dikonsumsi secara berlebihan, ia juga akan meningkatkan risiko kesihatan jantung. Dalam 1 keping keju cheddar yang bersamaan dengan 113 kalori mengandungi 5.9 gram lemak tepu. Oleh itu, anda hanya dinasihatkan untuk mengambil 2 keping keju cheddar dalam sehari.

4. Krim Whipped

Krim disebat ini sering digunakan untuk membuat kek. Namun, tahukah anda bahawa 100 ml krim disebat atau setara dengan 335 kalori mengandungi 21.4 gram lemak tepu? Oleh itu, krim disebat tidak digalakkan diminum setiap hari. Untuk pilihan yang lebih sihat, gantikan krim disebat dengan krim masam.

5. Daging yang diproses

Daging yang diproses, seperti salami, sosej, atau daging asap, mengandungi natrium dan lemak tepu. Oleh itu, ia tidak boleh dimakan secara berlebihan. Dalam 1 sosej bundle berukuran 2 cm x 10 cm, misalnya, mengandungi 1,49 gram lemak tepu. Ini bermakna anda hanya boleh makan 9-10 ikatan sosej dalam sehari.

6. Makanan Goreng

Makanan yang digoreng mempunyai kandungan lemak tepu dan lemak trans yang tinggi sehingga jika dikonsumsi secara berlebihan akan memberi kesan kepada kesihatan. Dalam 1 keping bakwan, misalnya, mengandungi 3 gram lemak tepu. Jadi, anda hanya boleh makan 2-4 keping bakwan dalam sehari.

Walau bagaimanapun, jumlah yang dibenarkan di atas tentu tidak termasuk makanan dengan kandungan lemak tepu lain yang anda makan. Perlu diingat lagi bahawa Persatuan Jantung Amerika hanya mengesyorkan 13 gram lemak tepu daripada 2,000 kalori setiap hari dalam sehari.

Nah, sekarang anda tahu apa makanan yang mengandungi lemak tepu? Mari mulai mengurangkan pengambilan makanan dengan kandungan lemak tepu yang tinggi.

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan atau perkara lain yang ingin anda kongsi dengan Geng Sihat yang lain, anda boleh menggunakan ciri Forum di GueSehat.com. Mari cuba ciri sekarang, geng!

Sumber:

Gila Gaya. 2019. 10 Makanan Tinggi Lemak jenuh yang mesti anda hadkan untuk menjadi sihat .

Persatuan Jantung Amerika. 2015. Lemak tepu .

Fat Secret Indonesia. Kalori Pemakanan .