Pedih ulu hati semasa Kehamilan | saya sihat

Ibu yang sedang hamil mungkin biasa dengan gejala pergelangan kaki yang bengkak, sakit pagi, atau payudara yang terasa kencang. Tetapi jika anda mengalami senak di mana dada anda terasa terbakar, anda boleh panik? Sebab apa, saya rasa?

Dada terbakar dipanggil pedih ulu hati. Sesuai dengan namanya, pedih ulu hati yang merupakan salah satu gejala GERD (gastroesophageal reflux) adalah gangguan asid perut. Penghidapnya akan merasakan sensasi terbakar yang bermula di belakang tulang dada dan naik ke kerongkongan. Asid perut ini bahkan boleh naik ke kerongkong anda.

Selain merasakan sensasi terbakar yang dapat berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam, anda juga mungkin mengalami gejala berikut:

- kembung

- banyak bersendawa

- rasa masam di mulut

- sakit tekak

- batuk

Sekiranya anda merasakan salah satu daripada gejala ini tanpa mula makan makanan pedas atau berminyak sebelumnya, maka kemungkinan penyebabnya adalah faktor hormon.

Baca juga: 5 Masalah Pencernaan Yang Sering Berlaku Semasa Kehamilan

Rata-rata wanita hamil mengalaminya

Menurut satu kajian, sehingga 45 peratus pengalaman ibu-to-be pedih ulu hati. Terutama bagi wanita yang sering mengalaminya sebelum hamil, kemungkinan gejalanya pedih ulu hati Ini juga akan dialami semasa mengandung.

Pedih ulu hati Ia boleh berlaku pada bila-bila masa semasa kehamilan, tetapi paling kerap berlaku pada trimester kedua dan ketiga. Pakar tidak pasti apa yang menyebabkannya, tetapi mereka mengesyaki ada 3 perkara yang mencetuskannya.

1. Hormon

Progesteron yang juga disebut "hormon kehamilan" adalah penyebab utama di sebalik gejala tersebut pedih ulu hati berkaitan dengan kehamilan. Progesteron bertindak sebagai penenang otot. Dalam kes pembakaran dada akibat refluks asid, hormon dapat mengendurkan otot yang tegang, termasuk injap esofagus bawah, yang menutup perut dari esofagus.

Semasa kita makan atau minum, otot biasanya terbuka untuk membiarkan makanan yang kita cerna masuk ke perut, sebelum ditutup kembali. Tetapi lonjakan tahap progesteron yang berlaku semasa kehamilan dapat membuat otot-otot itu rileks, membiarkan asid perut kembali ke kerongkongan dan juga kerongkong anda.

2. Saiz janin semakin besar

Semasa rahim membesar ketika janin tumbuh, ia bersaing untuk mendapatkan ruang dengan beberapa organ lain. Seperti memerah ubat gigi, rahim anda yang tumbuh memberi tekanan pada perut anda, menjadikan asid perut akan tumpah terutamanya jika ia penuh.

Semakin besar rahim tumbuh, semakin besar kemungkinan perut anda akan diperah. Ini dapat membantu menjelaskan sebabnya pedih ulu hati lebih biasa semasa mengandung.

3. Pencernaan menjadi perlahan

Kerana pengaruh hormon progesteron, kandungan perut bertahan lebih lama daripada biasa. Apabila pencernaan melambatkan, kemungkinan kandungan perut mengalir ke belakang menjadi lebih terbuka.

Baca juga: Mengenal GERD pada Bayi

Cara Mengatasi dan Mencegah Pedih ulu hati Semasa Kehamilan

Berikut adalah beberapa usaha yang boleh anda lakukan untuk mencegah pedih ulu hati semasa mengandung:

1. Perhatikan apa yang anda makan

Makanan masam dan pedas menghasilkan lebih banyak asid perut. Ibu mesti mengurangkan makanan berasid seperti jeruk, tomato, bawang, bawang putih, kafein, coklat, soda, dan makanan berasid lain. Elakkan juga makanan bergoreng atau berlemak, yang akan melambatkan pencernaan.

2. Makan bahagian kecil tetapi kerap

Ini membantu mengelakkan perut cepat kenyang, sehingga mengosongkannya lebih cepat.

3. Duduk tegak semasa makan

Graviti akan membantu makanan cepat turun ke perut.

4. Jangan makan sebelum tidur

Beri masa untuk mencerna makanan dengan betul. Beri jarak sekurang-kurangnya 3 jam selepas anda makan malam, kemudian tidur.

5. Angkat kepala semasa tidur

Cara termudah adalah meletakkan bantal di bawah bahu, mengangkat kepala katil dengan blok yang diletakkan di bawah kaki katil, atau membeli bantal khas.

6. Pakai pakaian yang longgar

Jangan memakai pakaian ketat yang memberi tekanan pada dada dan perut anda.

7. Minum selepas makan, bukan pada masa yang sama

Minum air dengan makanan boleh menjadikan perut kenyang dengan cepat.

Sekiranya semua itu tidak membantu, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat penghilang asid perut yang selamat untuk wanita hamil.

Baca juga: Bagaimana Mengatasi Pedih ulu hati semasa Kehamilan?

Rujukan:

Healthline.com. Pedih ulu hati semasa mengandung

Nhs.uk. Indigenstion dan pedih ulu hati semasa mengandung


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found