Prosedur Ujian Fungsi Tiroid - GueSehat

Ujian fungsi tiroid dilakukan untuk mengukur atau mengetahui seberapa baik kelenjar tiroid berfungsi. Ujian fungsi tiroid ini juga boleh dilakukan dengan ujian darah hingga pemeriksaan dengan bantuan ultrasound. Jadi, bagaimana prosedur untuk ujian fungsi tiroid dilakukan? Ayuh, ketahui lebih lanjut!

Prosedur Ujian Fungsi Tiroid

Tiroid adalah kelenjar kecil yang terletak di bahagian bawah depan leher yang membantu metabolisme, tenaga dan mood. Ujian fungsi tiroid adalah satu siri ujian yang dilakukan untuk mengetahui seberapa baik kelenjar tiroid berfungsi. Ujian fungsi tiroid merangkumi T3, T3RU, T4, dan TSH.

Tiroid menghasilkan dua hormon utama, iaitu: triiodothyronine (T3) dan tiroksin (T4). Sekiranya kelenjar tiroid anda tidak menghasilkan cukup hormon ini, anda mungkin mengalami gejala, seperti kenaikan berat badan, kekurangan tenaga, dan kemurungan. Nah, keadaan ini dipanggil hipotiroidisme.

Namun, apabila kelenjar tiroid menghasilkan terlalu banyak hormon, anda dapat mengalami penurunan berat badan, merasa lebih gelisah, dan bahkan mengalami gegaran. Keadaan ini dikenali sebagai hipertiroidisme. Secara amnya, doktor yang ingin mengetahui tahap hormon tiroid akan meminta anda menjalani ujian T4 atau bahkan ujian T4 hormon perangsang tiroid (TSH).

Sebelum mengambil sampel darah yang diperlukan untuk ujian fungsi tiroid, ada baiknya anda memberitahu doktor apa ubat yang anda ambil. Beritahu juga keadaan anda sekiranya anda hamil atau hamil. Ini kerana kehamilan dan ubat-ubatan tertentu boleh mempengaruhi keputusan ujian.

Persampelan darah atau juga dikenali sebagai venipuncture adalah prosedur biasa yang dilakukan di makmal. Anda akan diminta untuk duduk di kerusi yang selesa atau berbaring di atas katil bayi atau tilam. Sekiranya anda memakai kemeja lengan panjang, anda akan diminta untuk menggulung satu lengan.

Selepas itu, doktor akan mencari urat yang sesuai dan memasukkan jarum di bawah kulit dan ke dalam urat. Pada masa seperti ini, anda mungkin merasakan tusukan tajam ketika jarum menusuk kulit. Pegawai perubatan akan mengambil darah mengikut keperluan dan menghantarnya ke makmal untuk analisis.

Sekiranya jumlah darah yang diperlukan untuk ujian itu sesuai, pegawai perubatan akan menarik jarum suntik, menekan dan meletakkan pembalut kecil di atas luka tusukan jarum sehingga pendarahan berhenti. Selepas itu, anda boleh kembali ke aktiviti seperti biasa.

Memahami Hasil Ujian Fungsi Tiroid

Ujian T4 dan TSH adalah dua ujian fungsi tiroid yang paling biasa dan biasanya dilakukan bersama. Ujian T4 juga dikenali sebagai ujian tiroksin. Tahap T4 yang tinggi menunjukkan bahawa tiroid terlalu aktif (hipertiroidisme). Gejala termasuk kegelisahan, penurunan berat badan, gegaran, dan cirit-birit.

Sementara itu, ujian TSH dilakukan untuk mengukur tahap hormon perangsang tiroid dalam darah. TSH normal adalah antara 0.4 dan 4.0 milioninternasional unit hormon per liter darah (mIU / L). Sekiranya anda menunjukkan simptom hipotiroidisme dan TSH anda melebihi 2.0 mIU / L, maka anda berisiko terkena hipotiroidisme.

Gejala hipotiroidisme termasuk kenaikan berat badan, keletihan, kemurungan, keguguran rambut yang mudah, dan kuku rapuh. Doktor anda mungkin mencadangkan menjalani ujian fungsi tiroid sekurang-kurangnya setiap tahun. Doktor juga akan memutuskan ubat-ubatan tertentu, seperti levothyroxine untuk melegakan gejala.

Kedua-dua ujian T4 dan TSH dilakukan secara rutin pada bayi baru lahir. Ini untuk mengenal pasti atau mengetahui fungsi kelenjar tiroid yang dikelaskan sebagai rendah. Sekiranya tidak dirawat, ia akan menimbulkan hipotiroidisme kongenital yang boleh menyebabkan kecacatan perkembangan.

Ujian T3 dilakukan untuk memeriksa tahap hormon triiodothyronine dan biasanya dilakukan jika ujian T4 dan TSH menunjukkan hipertiroidisme. Ujian T3 ini dilakukan jika anda menunjukkan simptom kelenjar tiroid yang terlalu aktif. Julat normal untuk T3 ialah 100-200 nanogram hormon per desiliter (ng / dL).

Tahap tinggi akan menunjukkan penyakit Grave yang merupakan gangguan autoimun yang berkaitan dengan hipertiroidisme. Di samping itu, ada juga ujian Hasil Pengambilan Resin T3 (T3RU). Ujian ini mengukur keupayaan mengikat hormon yang dipanggil globulin pengikat tiroksin (TBG).

Sekiranya tahap T3 tinggi, kapasiti pengikatan TBG mestilah rendah. Tahap TBG yang rendah biasanya menunjukkan masalah pada buah pinggang atau badan tidak mendapat cukup protein. Tahap TBG yang tidak normal menunjukkan tahap estrogen yang tinggi di dalam badan.

Sekiranya ujian darah menunjukkan bahawa kelenjar tiroid terlalu aktif atau kurang aktif, doktor anda akan mengesyorkan ujian lain. Oleh itu, jika anda mengalami gejala tertentu, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Rujukan:

Walker HK, Hall WD & Hurst, JW. 1990. Kaedah Klinikal: Sejarah, Fizikal, dan Pemeriksaan Makmal . Boston: Butterworths.

Perubatan Johns Hopkins. Ujian Fungsi Tiroid .

Garis Kesihatan. 2018. Ujian Fungsi Tiroid .