Panas dan alahan pada bayi tidak sama, anda tahu! -GueSehat.com

Mencari ruam dan bintik-bintik kecil di kawasan leher, lipatan tangan, dan beberapa bahagian badan lain pada si kecil pasti akan membuat anda risau. Lebih-lebih lagi, haba berduri boleh disalah anggap sebagai alahan. Agar tidak tersilap, mari kenali perbezaannya, Ibu.

Prickly Heat vs Alergi, Apa Perbezaannya?

Bukan rahsia lagi, bayi mempunyai kulit yang lebih halus dan sensitif daripada orang dewasa. Inilah yang memudahkan anak kecil anda mengalami masalah kulit, seperti ruam panas (miliaria) atau biasa disebut panas berduri. Keadaan ini berlaku ketika kulit berkeringat, tetapi peluh tidak dapat mencapai permukaan kulit dan menguap.

Mengapa peluh terperangkap di bawah kulit? Kerana bayi mempunyai kelenjar peluh yang lebih kecil dan kurang dapat mengatur suhu badan mereka, mereka lebih mudah terkena haba. Di samping itu, faktor lain yang menjadikan anak kecil anda cenderung mengalami panas berdarah adalah:

 • Bayi belum dapat mengawal persekitarannya, seperti tidak dapat menanggalkan pakaian yang mereka pakai ketika merasa panas atau jauh dari sumber panas.

 • Tubuh bayi kurang berkesan mengatur suhu.

 • Bayi cenderung mempunyai lipatan kulit yang lebih banyak, yang dapat menahan panas dan peluh.

Secara amnya, haba berduri boleh dikategorikan berdasarkan keparahannya. Walau bagaimanapun, yang paling biasa adalah penyumbatan kelenjar peluh di dekat permukaan kulit (epidermis) dan lapisan kedua kulit (dermis) menyebabkan lebam kecil, perubahan warna seperti kemerahan, dan gatal-gatal.

Bagaimana dengan alahan? Reaksi alergi boleh menyebabkan ruam pada kulit bayi anda dalam pelbagai bentuk. Manifestasi alahan yang paling biasa adalah tompok kering dan gatal (eksim), atau biasa disebut dermatitis atopik. Sebenarnya, 60% bayi mengalami eksim pada tahun pertama kehidupan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Makan Coklat Menjadikan Wajah Anda Nampak?

Penghidap ekzema biasanya mempunyai kulit kering, walaupun mereka tinggal di negara tropis seperti Indonesia, atau ketika kulit mereka lembap, seperti setelah mandi. Dan sebenarnya, kulit akan lebih sensitif dan terdedah kepada faktor luaran, seperti alergen atau pencetus alergi, cuaca, peluh, habuk, dan lain-lain.

Satu lagi bentuk gejala alergi pada bayi adalah ruam dalam bentuk benjolan gatal merah atau putih (urtikaria / gatal-gatal). Gatal-gatal boleh berlaku sebaik sahaja anak anda terdedah kepada sesuatu atau memakan makanan tertentu yang membuatnya alergi. Kawasan ini boleh muncul di mana sahaja di badan.

Baca juga: Inilah peraturan jika anda mahu berlari semasa hamil!

Bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara haba berdarah dan alahan

Sudah mengetahui definisi haba dan alahan berduri, tetapi anda tidak betul-betul faham bagaimana membezakannya? Beberapa perkara ini mungkin membantu:

1. Panas berduri

 • Ia hanya muncul ketika cuaca panas, pada suhu tinggi, atau ketika bayi memakai pakaian berlapis tebal.

 • Panas berduri muncul dalam bentuk lebam merah kecil, baik di kepala, leher, bahu, atau dada bayi.

 • Panas berduri boleh gatal, jadi perhatikan jika bayi anda menggaru kulit yang jengkel.

 • Dalam kebanyakan kes, ruam akan hilang sendiri tanpa rawatan atau lawatan ke doktor.

2. Ekzema

 • Kulit kering dan bersisik. Ini adalah tanda biasa eksim ringan.

 • Ekzema terasa gatal, ruam merah, dan menebal di kawasan yang berulang kali terjadi akibat calar.

 • Sekiranya kulit bayi menjadi merah tua, ini menunjukkan eksim teruk, yang biasanya disertai dengan gejala yang semakin teruk dan gatal-gatal yang kuat di seluruh badan.

 • Ekzema adalah genetik atau diwarisi dari sejarah keluarga. Sekiranya Ibu dan Ayah atau salah satunya mempunyai riwayat eksim, asma, atau rinitis alergi, maka anak anda akan mempunyai peluang lebih besar untuk mendapat eksim dalam hidupnya.

 • Ekzema adalah penyakit yang berlangsung seumur hidup (kronik), sehingga boleh muncul kapan saja.

3. Gatal-gatal

 • Benjolan itu berbentuk seperti gigitan serangga dan berwarna merah atau merah jambu.

 • Gatal, menyengat, atau bahkan terbakar.

 • Lokasi umum untuk munculnya gatal-gatal adalah pada wajah, tangan, kaki, dan alat kelamin. Walau bagaimanapun, ia boleh muncul di mana-mana bahagian badan.

 • Boleh hilang di satu tempat dan muncul di bahagian badan yang lain beberapa saat kemudian.

 • Sekiranya gatal disertai dengan mengi atau mulut dan lidah bayi mula membengkak, berjumpa doktor dengan segera.

 • Hives boleh bertahan dari beberapa jam hingga beberapa minggu. Kadang kala, gatal-gatal boleh bertahan lebih dari 6 minggu. Ini dikenali sebagai gatal-gatal kronik.

 • Gejala urtikaria juga dapat menyertai kejutan anaphylactic (kegagalan pernafasan), pembengkakan tekak, dan kehilangan kesedaran. Ini memerlukan rawatan perubatan segera.
Baca juga: Bagaimana mungkin, najis bayi berdarah?

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Panas Ruam.

Garis Kesihatan. Gatal-gatal pada Bayi.

Pusat Bayi. Ekzema pada Bayi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found