Cara Semula Jadi untuk Meningkatkan Stamina Lelaki dalam 14 Hari | Saya sihat

Salah satu pencetus ketidakharmonian suami isteri berpunca dari kehidupan seksual yang tidak sedap. Adalah lebih baik jika salah satu pihak bersedia membincangkan isu sensitif ini dengan rakan kongsi, malah meminta bantuan profesional.

Sekiranya tidak, ia boleh mencetuskan perang dingin dan mengakibatkan kehancuran rumah tangga. Bahaya bukan? Nah, hubungan seksual yang dapat memuaskan kedua belah pihak adalah salah satu kunci keharmonian rumah tangga.

Sekiranya masalahnya ada di pihak lelaki, salah satu cara adalah meningkatkan prestasi seksual di tempat tidur.

Baca juga: 5 Fakta Seks Yang Berlaku dalam Semua Perkahwinan

Seks Mempengaruhi Hubungan Suami dan Isteri

Banyak literatur menyatakan bahawa pasangan yang sering atau kerap melakukan hubungan seks, umumnya mempunyai kehidupan berkahwin yang baik.¹ Sebaik-baiknya, hubungan seks dilakukan dengan kerap, dengan syarat kedua-dua pihak menginginkannya. Tetapi dengan melakukan hubungan seks lebih kerap, adakah semestinya lebih bahagia?

Dalam beberapa kajian besar baru-baru ini, para penyelidik melihat bagaimana kekerapan seks mempengaruhi kebahagiaan. Mereka mendapati bahawa seks dapat menghasilkan emosi positif. Sehingga semakin kerap anda melakukan hubungan seks hingga frekuensi tertentu, semakin bahagia seseorang

Kajian menunjukkan bahawa kekerapan seks yang rata-rata mempunyai kesan yang signifikan terhadap tahap kebahagiaan seseorang adalah seminggu sekali. Namun, tentu saja, frekuensi seks yang ideal kembali kepada keutamaan setiap orang.¹

Namun, kajian ini juga memberi amaran, seks bukanlah ubat sihir yang dapat menyelesaikan semua masalah. Terdapat begitu banyak faktor yang menentukan keharmonian suami isteri. Apa yang jelas, hubungan seksual yang sihat dan positif, penting untuk mengekalkan hubungan cinta.²

Untuk dapat memiliki prestasi seksual yang stabil di tengah-tengah rutin harian, lelaki terutamanya, kadang-kadang memerlukan rawatan khas.

Baca juga: Apa itu Orgasm Like?

Bagaimana Meningkatkan Stamina Lelaki?

Stamina boleh membawa banyak makna, tetapi ketika berhubungan seks, ini merujuk kepada berapa lama lelaki boleh bertahan di tempat tidur.

Seorang lelaki tidak memerlukan masa yang lama untuk mencapai puncak gairah seksualnya, hanya dua hingga lima minit. Tetapi bagi wanita, sedikit lebih lama: kira-kira 20 minit sebelum mencapai orgasme.

Perbezaan waktu ini menjadikan seorang lelaki mesti mempunyai daya tahan tinggi, untuk dapat mencapai kepuasan bersama. Ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan stamina lelaki:

1. Mengambil makanan tambahan untuk lelaki

Sebilangan ubat kimia mempunyai kesan yang sangat kuat dalam meningkatkan prestasi seksual lelaki. Sildenafil adalah salah satu daripadanya. Ubat ini, juga dikenal sebagai "pil biru", mempunyai kesan segera, yang dapat dirasakan dengan segera.

Namun, sebilangan lelaki ingin menggunakan sebatian yang lebih semula jadi, dibuat dari bahan semula jadi. Dan sekarang memang ada banyak suplemen herba yang dibuat dari ekstrak bahan semula jadi yang dapat meningkatkan prestasi lelaki. Salah satunya adalah ekstrak akar pasak bumi atau juga dikenal sebagai tongkat ali.

Nama lain untuk pasak bumi ialah Eurycoma longifolia, yang biasa dijumpai di Asia Tenggara. Akar dan kulit pasak bumi digunakan untuk mengobati disfungsi ereksi, meningkatkan minat seks, kemandulan lelaki, meningkatkan prestasi atletik, dan mengurangi lemak badan.

Pengambilan suplemen pasak bumi dapat membantu meningkatkan kualiti dan kepekatan sperma pada lelaki yang tidak subur. Di samping itu, penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan suplemen pasak bumi selama satu bulan dapat meningkatkan kadar testosteron dan memperbaiki gejala yang berkaitan dengan tahap testosteron rendah pada lelaki, tetapi kajian lebih lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanannya.

HerbaPOTEN dengan Ekstrak Tongkat Ali (Eurycoma longifolia radix) 200 mg tulen, memberikan dos 200 mg atau 1 kapsul HerbaPOTEN setiap hari selama 7-14 hari dapat membantu mengekalkan stamina pada siang dan malam, meningkatkan gairah seksual dan kepuasan pada lelaki secara optimum.

Bahan-bahan herba ini diproses dengan teknologi AFT moden (Teknologi Pecahan Lanjutan), dengan kandungan minyak agar lebih mudah diserap dalam badan. Anda boleh mendapatkan HerbaPOTEN di sini.

Herbapoten

2. Diet yang sihat dan senaman yang kerap

Sekiranya anda mempunyai masalah ereksi atau penurunan prestasi seksual, selain bergantung pada ubat, cubalah membuat perubahan gaya hidup. Menurut kajian Laporan Kesihatan Khas Harvard Mengenai disfungsi ereksi, perubahan gaya hidup seperti senaman dan diet dapat membantu.⁵

Lelaki yang kerap bersenam, hanya berjalan 30 minit sehari, melaporkan penurunan risiko disfungsi ereksi hingga 41%. Diet buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan ikan mengikut Kajian Penuaan Lelaki Massachusetts, dapat mengurangkan kemungkinan disfungsi ereksi

Baca juga: Dorongan seks lelaki dipengaruhi oleh pengambilan gula!

Rujukan

1. Muise A, et.al. Kekerapan seksual meramalkan kesejahteraan yang lebih besar, tetapi lebih banyak tidak selalu lebih baik. Sains Psikologi dan Keperibadian Sosial 2015; 7 (4): 295-302.

2. Chuch, Carol. Adakah lebih banyak hubungan seks akan memperbaiki hubungan anda. 2019 (dipetik 2020 8 Julai). Boleh didapati dari: //smartcouples.ifas.ufl.edu/married/sex-and-intimacy/will-having-more-sex-improve-your-relationship/.

3. Tanpa Nama. Eurycoma longifolia. 2019 (dipetik 2020 8 Julai). Boleh didapati dari: //www.rxlist.com/eurycoma_longifolia/supplements.htm.

4.DLBS5055. Ringkasan Produk. Data pada fail DLBS 2018.

5. Solan, Matius. Petua semula jadi untuk meningkatkan kehidupan seks anda: senaman, perubahan diet dapat membantu membalikkan ED. 2017 (dipetik 2020 8 Julai). Boleh didapati dari: //www.health.harvard.edu/mens-health/all-natural-tips-to-improve-your-sex-life.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found