Punca Mual semasa Menyusui - GueSehat.com

Adakah anda pernah mengalami loya semasa menyusu? Mual ketika menyusu dialami oleh beberapa ibu. Walau bagaimanapun, ibu yang mengalami keadaan ini tentu ingin tahu, apa yang menyebabkan mual semasa menyusu? Daripada ingin tahu, mari lihat penjelasan seterusnya, Ibu!

Apa yang Menyebabkan Mual Semasa Menyusu?

"Beberapa ibu yang menyusui merasa mual ketika susu mengalir dengan banyak (turunkan refleks). Ini berkaitan dengan pelepasan hormon oksitosin yang merangsang usus untuk mengeluarkan perut, "kata Susan Guest, seorang perunding laktasi di Mount Sinai Hospital Toronto.

Mual yang anda alami semasa menyusu akan serupa dengan ketika anda hamil. Kemungkinan lain bahawa anda merasa mual semasa menyusu adalah kerana anda mengalami kekurangan air atau kekurangan cairan di dalam badan anda. Oleh itu, ibu menyusu sangat disarankan untuk minum banyak air untuk menghidrat badan.

Beberapa penyebab mual lain semasa menyusu adalah:

  • Rasa letih dan menghadapi masalah tidur.
  • Mempunyai jangkitan saluran kencing (UTI).
  • Kekurangan zat besi.

Petua Semula Jadi untuk Mengatasi Mual ketika Menyusukan Ibu

Sebenarnya, loya ketika menyusu adalah keadaan biasa yang dialami oleh ibu menyusu. Keadaan ini biasanya akan hilang secara automatik ketika bayi anda berumur 6-8 minggu. Sekiranya loya tidak mereda selepas itu, anda perlu berjumpa doktor.

Setelah mengetahui beberapa sebab mual semasa menyusu, berikut adalah petua semula jadi yang boleh anda lakukan untuk mengatasi rasa mual ketika menyusu!

  • Pastikan anda minum banyak air pada setiap hidangan yang anda makan. Selain minum air, anda boleh makan buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi, seperti tembikai, strawberi, jeruk, dan lain-lain.
  • Luangkan masa untuk tidur. Tubuh anda memerlukan rehat yang banyak untuk pulih setelah melahirkan. Rehat tambahan dapat mengatasi keletihan yang menyebabkan rasa mual ketika menyusu. Cuba tidur ketika anak kecil anda juga tidur.
  • Makan makanan ringan kecil, seperti biskut. Walau bagaimanapun, anda masih perlu makan makanan sihat yang lain. Ibu yang menyusu yang merasa loya harus menunggu 20-30 minit untuk minum air setelah makan makanan ringan. Ini mengurangkan gas, kembung, refluks asid, dan loya.
  • Makan makanan yang sihat. Badan anda memerlukan lebih banyak tenaga untuk menghasilkan susu ibu. Oleh itu, pastikan anda makan makanan sihat dan elakkan makan makanan goreng atau makanan yang mengandungi lemak, gula, karbohidrat, dan garam yang berlebihan.
  • Minum teh dengan penambahan daun halia atau pudina. Komponen aktif dalam halia dapat menenangkan sistem pencernaan dan sistem saraf pusat, serta mencegah mual. Sementara itu, daun pudina yang ditambahkan ke dalam teh dapat mencegah rasa mual.
  • Gunakan minyak pati, seperti lemon atau pudina. Aroma minyak pati lemon dan pudina dipercayai dapat mengurangkan rasa mual.

Sekarang, anda sudah mengetahui punca mual semasa menyusu, bukan? Sekiranya anda mengalami loya semasa menyusu, pastikan anda melakukan beberapa petua di atas. Mual biasanya akan hilang ketika bayi anda berumur 6-8 minggu. Sekiranya loya tidak mereda selepas itu, anda perlu berjumpa doktor.

Oh ya, jika anda ingin bertanya, berkongsi pengalaman, atau meminta cadangan, anda boleh memanfaatkan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil. Lihat ciri-ciri sekarang! (TI / AS)

Sumber:

Ibu Bapa Hari Ini. 2018. Apa yang menyebabkan mual semasa menyusu-dan bagaimana merawatnya .

Persimpangan Ibu. 2019. Mual Semasa Menyusukan Ibu - 10 Sebab & 5 Langkah Pencegahan Yang Perlu Anda Ketahui.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found