Pemeriksaan Streptokokus Kumpulan B

Kumpulan B Streptococcus (GBS) adalah sejenis bakteria yang sering dijumpai di dalam vagina. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), dianggarkan bahawa 1 dari setiap 4 wanita mempunyai bakteria GBS.

Walaupun tidak berbahaya, GBS dapat ditularkan ke bayi semasa proses kelahiran normal, terutama jika kelahiran dilakukan tanpa bantuan perubatan. Ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius pada bayi.

Oleh itu, pemeriksaan streptokokus kumpulan B disyorkan untuk wanita hamil. Penyaringan untuk streptokokus kumpulan B biasanya dilakukan pada trimester ketiga. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyaringan streptokokus kumpulan B, baca penjelasan di bawah, Ibu!

Baca juga: Kelahiran Normal pada Wanita Hamil dengan Mata Minus Menyebabkan Buta?

Siapa yang Harus Meneliti Streptococcus Kumpulan B?

Semua wanita hamil disarankan untuk secara rutin memeriksa streptokokus kumpulan B jika mereka memasuki trimester ketiga. Anda mungkin tidak menyedari anda mempunyai streptokokus kumpulan B kerana bakteria ini pada amnya tidak menimbulkan gejala.

Sekiranya anda tidak disaring, anda tidak akan mengetahui bahawa terdapat bakteria GBS di dalam faraj anda. Akibatnya, bayi dapat dijangkiti GBS semasa lahir. Ini meletakkan bayi berisiko mendapat jangkitan serius. Pada penyakit awal (permulaan awal), bayi boleh jatuh sakit dalam 12-48 jam atau 7 hari pertama selepas kelahiran. Ini boleh menyebabkan:

 • Keradangan penutup otak atau saraf tunjang (meningitis).
 • Jangkitan paru-paru (radang paru-paru).
 • Jangkitan dalam darah (sepsis).
 • Kematian.

Bagaimana Merawat Streptococcus Kumpulan B?

Anda akan diberi antibiotik melalui IV ketika anda bersalin. Ini dapat mengurangkan risiko bayi dijangkiti GBS.

Bilakah Skrin untuk Streptococcus Kumpulan B?

Pemeriksaan untuk streptokokus kumpulan B biasanya dilakukan pada usia kehamilan 36 minggu. Terdapat juga pemeriksaan streptokokus kelompok B yang cepat, yang dilakukan ketika anda telah memasuki persalinan dan hasilnya dapat diketahui 1 jam kemudian.

Baca juga: Kolesterol tinggi, wanita hamil mengurangkan pengambilan hati ayam dan gizzard, ya?

Bolehkah Anda Melahirkan Tanpa Pemeriksaan Streptococci Kumpulan B?

Sekiranya anda belum menjalani pemeriksaan streptokokus kumpulan B, doktor anda boleh memberi anda antibiotik melalui IV ketika anda bersalin. Ini untuk memastikan anda tidak akan menyebarkan jangkitan kepada bayi anda, terutamanya jika anda mempunyai faktor risiko GBS, termasuk:

 • Persalinan pramatang.
 • Pecah membran pramatang lebih daripada 18 jam sebelum bayi dilahirkan.
 • Menghidap demam semasa bersalin.
 • Sebelumnya positif untuk streptokokus kumpulan B semasa pemeriksaan.
 • Mempunyai sejarah GBS pada kehamilan sebelumnya.
 • GBS didapati positif melalui ujian air kencing semasa kehamilan.

Bagaimana Pemeriksaan Streptokokus Kumpulan B Dilakukan?

Semasa pemeriksaan pelvis semasa kehamilan, doktor biasanya akan memeriksa streptokokus kumpulan B dengan melakukan pembersihan vagina dan rektum. Sapu ini kemudian dihantar ke makmal untuk dianalisis.

GBS juga dapat dikesan melalui ujian air kencing. Sekiranya ibu didapati positif GBS melalui ujian air kencing, doktor akan segera mengatasinya dengan memberikan antibiotik oral, dan juga memberikan antibiotik intravena semasa proses kelahiran.

Apa yang dimaksudkan dengan SGB lewat lambat?

GBS lambat lahir adalah keadaan di mana bayi baru dijangkiti GBS kira-kira 1 minggu hingga beberapa bulan selepas kelahiran, sama ada melalui hubungan dari ibu atau dari orang lain yang positif untuk GBS. Keadaan ini boleh berlaku, walaupun sangat jarang berlaku.

GBS lewat lambat biasanya berlaku apabila ibu tidak diberi antibiotik intravena semasa melahirkan. Ini boleh membawa kesan serius kepada bayi.

Penyakit yang lewat juga boleh menyebabkan meningitis. Pada bayi baru lahir, sukar untuk mengenali tanda-tanda dan gejala meningitis. Namun, berjumpa doktor sekiranya anak anda mengalami:

 • Kekurangan tenaga atau kelihatan lemah.
 • Kerengsaan
 • Dapatkan pemakanan yang buruk.
 • Demam panas.

Adakah Terdapat Risiko Penyaringan Streptokokus Kumpulan B?

Tidak ada risiko penyaringan untuk streptokokus kumpulan B. Pemeriksaan dan rawatan untuk streptokokus kumpulan B diperlukan untuk kebaikan anda dan bayi anda. Jadi, anda tidak perlu ragu untuk melakukan pemeriksaan ini, ya. (UH / AS)

Baca juga: Bukan Hanya Perut, Tanda Regangan Muncul di 6 Bahagian Tubuh Semasa Kehamilan

Sumber:

Apa yang Harapkan. Ujian Strep Kumpulan B Semasa Kehamilan. Oktober 2020.