Sunat di Rumah - Saya Sihat

Semasa wabak Covid-19 seperti ini, pemerintah mendesak untuk tinggal di rumah sebagai salah satu cara untuk mencegah penyebaran virus korona ini. Kanak-kanak sekolah juga terpaksa belajar secara mandiri di talian di rumah. Mungkin ada yang menyangka ibu bapa, ini adalah peluang untuk menyunatkan anak mereka.

Mungkin juga ibu bapa telah merancang untuk berkhatan anak-anak mereka untuk waktu yang lama, tetapi dihalang oleh tidak dapat pergi ke klinik khatan kerana tempoh karantina. Nah, ada jalan penyelesaiannya. Mengapa tidak berkhatan dari rumah?

Dari siaran akhbar yang diterima oleh Guesehat, Rumah Sunat dr. Mahdian baru-baru ini melancarkan perkhidmatan terbaru mereka, iaitu Sunat di Rumah. Perkhidmatan ini diharapkan dapat menjadi penyelesaian semasa pandemik koronavirus.

Berkhatan di rumah tidak kurang selamat dan selesa daripada berkhatan di klinik kerana masih memberi keselesaan semasa prosedur sunat. "Walaupun secara psikologi, pesakit akan lebih selesa dikhatankan di rumah atau di bilik mereka sendiri kerana mereka lebih biasa dengan persekitaran dan keadaan mereka. Selain itu, pesakit juga akan lebih selesa setelah berkhatan kerana semua keperluan mereka ada, ‚ÄĚkata dr. Mahdian Nur Nasution, pakar bedah yang juga pengasas Rumah Sunat.

Baca juga: Sunat Moden, Mengurangkan Komplikasi

Persiapan Berkhatan di Rumah

Pilihan berkhatan di rumah adalah salah satu kaedah berkhatan yang lebih praktikal, pesakit tidak perlu pergi ke mana-mana, sama ada sebelum prosedur atau selepasnya. Pesakit dan keluarganya hanya menyiapkan diri di rumah.

Pasukan dari Rumah Sunat dr. Mahdian akan datang dengan semua persiapan yang diperlukan bersama dengan doktor dan jururawat yang berpengalaman dengan peralatan PPE (peralatan pelindung diri) mengikut ketentuan perubatan sehingga pesakit akan merasa lebih aman.

"Kerana klinik khusus untuk berkhatan, baik dokter maupun perawat, tentu saja hanya merawat pasien yang disunat, berbeda dengan klinik kesehatan yang merawat pasien dengan berbagai keluhan penyakit, jadi ada risiko yang relatif lebih sedikit. Sekiranya anda ingin melakukan konsultasi, anda boleh melakukannya melalui telefon atau whatsapp, supaya ibu bapa / keluarga tidak perlu melakukan lawatan terus ke klinik, "tambah dr. Mahdian.

Baca juga: Manfaat Sunat sebagai Bayi, Sebelum Umur 40 Hari

Kaedah Berkhatan Digunakan

Kaedah sunat terbahagi kepada tiga iaitu tradisional, konvensional, dan moden. Tradisional seperti diterapkan di pedesaan, masih menggunakan pisau, parang, atau buluh. Selepas berkhatan dengan kaedah konvensional, secara amnya aktiviti pesakit sangat terhad.

Sementara itu, kaedah berkhatan moden pada masa ini menggunakan kaedah penjepit, yang mempunyai risiko kesihatan yang lebih rendah dibandingkan dengan kaedah berkhatan yang lain, bahkan dibandingkan dengan kaedah berkhatan laser.

Sunat dengan pengapit dapat melindungi pesakit dari jangkitan silang dari pelbagai penyakit kerana alat ini boleh digunakan. Prosesnya juga lebih pantas, untuk berkhatan anak hanya memerlukan 5-10 minit. Selepas berkhatan, pesakit dapat kembali melakukan aktiviti normal. Proses penyembuhan juga lebih pantas.

Selain menggunakan kaedah berkhatan dengan pengapit, Rumah Sunat dr. Mahdian juga menggunakan teknologi berkhatan tanpa suntikan. mengikut Persatuan Psikiatri Amerika, terdapat 10% orang di dunia yang mempunyai fobia jarum. Biasanya, orang yang mempunyai fobia ini akan mengelakkan rawatan perubatan menggunakan picagari. Sekiranya demikian, maka ia boleh menghalang penjagaan kesihatan.

Beberapa kelebihan berkhatan tanpa jarum adalah bahawa pesakit tidak perlu takut lagi dengan suntikan. Anestetik memasuki kulit subkutan melalui pukulan dan akan merebak dan diserap secara merata, menyebabkan penyerapan lebih cepat.

Tanpa picagari, tentu mengurangkan pencemaran dan risiko jangkitan. Dengan gabungan teknologi moden ini, diharapkan anak itu tidak trauma setelah disunat. Bagi ibu bapa yang anak-anaknya sudah memasuki usia untuk disunat, kini mereka tidak perlu lagi risau.

Baca juga: Prosedur Sunat Menggunakan Pengapit

Sumber:

Siaran Akhbar Rumah Sunat dr, Mahdian "Perkhidmatan Sunat di Rumah", Mac 2020.