5 Punca Sakit Kepala Semasa Menstruasi

Apabila sakit kepala tiba-tiba menyerang, terutama sakit kepala di sisi lain, ia pasti akan mengganggu aktiviti anda. Sebenarnya, bagi sesetengah orang yang tidak tahan sakit, mereka harus merehatkan badan mereka untuk menghilangkan sakit kepala yang mereka alami. Punca sakit kepala boleh dipengaruhi oleh beberapa perkara. Bagi wanita, kitaran haid boleh menjadi salah satu penyebab sakit kepala yang muncul.

Sakit kepala semasa haid

Dalam beberapa kes, sakit kepala atau migrain boleh berlaku pada wanita yang sedang haid. Tidak hairanlah jika mengalami kesakitan yang disebabkan oleh migrain ini menyebabkan wanita lebih suka mengurung diri di bilik mereka untuk berehat. Di samping itu, perubahan mood dan emosi juga boleh menjadi tidak menentu kerana keadaan ini. Nah, sakit di kepala yang disebabkan oleh haid disebut migrain haid. Hormon estrogen mempunyai pengaruh besar yang boleh menjadi penyebab sakit kepala semasa haid kerana mempunyai fungsi untuk mengaktifkan bahagian otak. Oleh itu, semakin rendah estrogen, semakin sedikit sumber otak dalam menghilangkan rasa sakit. Migrain haid akan dialami pada wanita sebelum dan semasa haid dan akan dialami selama kira-kira satu hingga dua hari. Sekiranya kitaran haid anda berjalan dengan kerap maka ada sebilangan orang yang memilih untuk melegakannya dengan minum minuman penahan sakit. Tetapi, jika anda masih sering mengalami sakit kepala semasa haid, cubalah cari punca sakit kepala yang anda alami sehingga anda dapat mencegahnya. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan sakit kepala semasa haid:

Makan Tidak Seimbang

Jangan biarkan perut anda kosong kerana tahap glukosa darah boleh menjadi rendah. Kekurangan kadar glukosa dalam darah boleh menjadi salah satu penyebab sakit kepala ketika anda sedang haid. Ibu juga perlu mengurangkan pengambilan makanan atau minuman bergula terlalu banyak kerana akan mencetuskan penurunan jumlah gula darah dalam badan dan penurunan ini akan menyebabkan sakit kepala.

Kurang Minum Air

Ibu mesti dapat memenuhi keperluan air dalam badan setiap hari. Apabila badan terhidrat, ia boleh mencetuskan sakit kepala pada Ibu. Terutama ketika anda sedang haid di mana badan anda memerlukan lebih banyak air daripada biasa.

Kurang tidur

Untuk waktu tidur ibu, jangan berlebihan atau kurang kerana ini juga boleh menjadi penyebab sakit kepala semasa haid. Tetapkan waktu seimbang untuk Ibu berehat agar prestasi badan tetap seimbang.

Makanan Pencetus Sakit Kepala

Apabila anda hampir mencapai haid atau mengalami haid, anda harus mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan sakit kepala, seperti makanan yang diawetkan, rasa manis atau masin yang berlebihan, dan minuman beralkohol dan bersoda.

Kurang bersenam

Sekiranya anda kurang aktiviti dan bersenam, itu boleh menjadi salah satu penyebab sakit kepala semasa haid. Latihan rutin tidak perlu melakukan pergerakan berat atau harus menyokong objek kerana anda boleh melakukan beberapa teknik senaman ringan yang dapat menghilangkan rasa sakit. Sakit kepala haid dialami oleh sekitar 60% wanita dan biasanya berlaku satu atau dua hari sebelum kitaran haid pada hari pertama hingga kelima kitaran. Ini sebenarnya bukan masalah serius jika masih dapat ditangani secara bebas. Walau bagaimanapun, jika anda merasa sangat sakit selama beberapa hari dan menjadikan badan anda lemah, anda harus segera berjumpa doktor. Sebaiknya, sebelum anda mengalami sakit kepala semasa haid, anda harus mengambil langkah pencegahan dengan mengelakkan penyebab sakit kepala. Lakukan gaya hidup sihat dengan memakan makanan yang sihat dan melakukan senaman ringan kerana pencegahan lebih baik daripada mengubati. (GS / OCH)