Gunakan kaedah ini untuk rawatan penyakit ARI

Di tengah musim yang tidak menentu, jangkitan virus pernafasan akut atau akut semakin banyak dihidapi oleh banyak orang. Penyakit ini biasanya banyak berjangkit pada perubahan musim. Walaupun gejala awal yang muncul tidak terlalu berbahaya, anda perlu melegakan simptomnya, agar PA tidak terus serius. Terdapat dua cara untuk merawat ARI yang boleh anda lakukan, iaitu dengan bantuan perubatan atau tradisional. Anda boleh memilih rawatan mengikut keperluan anda, tetapi anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda agar anda tidak mengambil langkah yang salah.

Rawatan ARI Tradisional dan Perubatan

Apabila gejala awal muncul, anda boleh merawat penyakit ARI secara bebas di rumah. Gabungkan rawatan ARI tradisional dan perubatan mengikut nasihat yang diberikan oleh doktor. Rawatan biasanya disesuaikan dengan gejala yang dialami, seperti berikut:

 1. Demam

Sekiranya gejala yang muncul adalah demam, lakukan rawatan dengan:

 • Bagi orang dewasa, berikan ubat penurun demam yang biasa digunakan seperti paracetamol.
 • Untuk kanak-kanak berumur 2-5 tahun, anda boleh memberikan paracetamol dan memampatkan dengan air suam. Biasanya, doktor mengesyorkan memberi parasetamol 4 kali setiap 6 jam. Beri mengikut dos yang disyorkan oleh doktor.
 • Bayi yang berumur di bawah 2 bulan harus segera dibawa ke doktor atau pusat perkhidmatan kesihatan terdekat.
 1. Batuk

Gejala lain yang biasanya muncul ketika mengalami ARI adalah batuk. Untuk menyelesaikannya, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Untuk kaedah tradisional, anda boleh menambah sudu teh jus limau dan campurkan dengan sedikit kicap atau satu sudu teh madu. Beri secara berkala tiga kali sehari.
 • Untuk kaedah perubatan, anda boleh mengambil ubat batuk yang biasa digunakan. Pilih ubat batuk yang tidak mengandungi bahan berbahaya, seperti codeine, dextromethorphan, dan antihistamin.
 1. Lemah dan Lesu

Pada pesakit dengan ARI biasanya badan akan merasa lemah dan lesu. Atas sebab ini, perkara yang paling penting adalah menjaga diet yang baik.

 • Walaupun selera makan anda berkurang, anda tetap harus memenuhi pemakanan anda dengan memakan makanan yang sihat. Anda boleh makan sedikit demi sedikit tetapi berulang kali dan lebih kerap daripada biasa.
 • Anda juga harus terus memberi susu ibu kepada bayi yang menghidap ARI.
 1. Kekeringan

Sekiranya gejala yang dialami adalah dehidrasi, anda boleh mengubati ARI dengan memberi lebih banyak cecair daripada biasa. Cecair ini boleh diperoleh dari air atau buah. Dengan mengambil cecair yang mencukupi akan menolong badan untuk mengahiskan kahak dan mencegah kekeringan berlebihan.

 1. Dan lain-lain

 • Walaupun badan demam, tidak digalakkan memakai pakaian atau selimut yang terlalu tebal. Dengan menggunakan pakaian tebal sebenarnya dapat menghalang pembebasan panas di dalam badan.
 • Bersihkan hidung anda ketika anda demam. Hidung yang bersih dari lendir dapat mempercepat penyembuhan dan mengelakkan komplikasi yang lebih teruk.
 • Sentiasa mewujudkan persekitaran yang bersih dan sihat. Perhatikan pengudaraan udara yang mencukupi, sinar matahari yang mencukupi, dan hindari asap atau pencemaran udara.
 • Sekiranya anda diberi antibiotik, anda harus menyelesaikannya walaupun gejala anda sudah tidak ada lagi.
 • Sekiranya rawatan diri di rumah terus bertambah buruk selepas 2 hari, berjumpa doktor dengan segera untuk memeriksa keadaan badan anda.

Jangan menangguhkan rawatan ARI sekiranya gejala awal telah muncul. Semakin cepat anda mengubatinya, semakin cepat penyembuhan dapat diperoleh. Di samping itu, anda juga dapat mengelakkan kemungkinan buruk yang boleh berlaku sekiranya gejala yang muncul dibiarkan.