Apa itu Hernia Umbilik?

"iiih .. pusar bodoh ya?"

Adakah anda atau saudara-mara anda pernah ditanya soalan seperti itu? Pusar yang menonjol atau apa yang dapat disebut sebagai hernia umbilik adalah keadaan di mana terdapat tonjolan pada organ perut. Gelembung keluar dari kawasan sekitar pusar kerana tisu penghubung dan otot perut yang lemah. Anda tidak perlu risau jika bonjolan yang terjadi dapat dilihat ketika anda masih muda, kerana biasanya bonjolan akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, bagaimana jika bonjolan berlaku hingga dewasa? Ayuh, lihat artikel berikut!

Definisi Hernia

Hernia umbilik adalah penonjolan organ perut yang keluar dari kawasan sekitar pusar kerana tisu penghubung dan otot perut yang lemah. Keadaan ini kemudian membentuk 'bukaan' yang dikenali sebagai kecacatan, yang menyebabkan tisu dan organ lemak di bahagian perut menonjol. Gangguan ini sering terjadi pada kanak-kanak, walaupun boleh juga terjadi pada orang dewasa. Kecacatan yang muncul pada badan kanak-kanak, sering akan ditutup dengan sendirinya dan tidak memerlukan pembedahan. Walau bagaimanapun, hernia umbilik yang berlaku pada orang dewasa tidak sembuh sendiri, jadi pembedahan mesti dilakukan.

Punca Penyakit Hernia

Terdapat beberapa penyebab hernia umbilik, baik pada kanak-kanak dan orang dewasa. Inilah penjelasannya:

-Biasanya ada bayi yang mempunyai pusar yang menonjol atau disebut membonjol. Keadaan ini berlaku kerana semasa kehamilan tali pusat melewati bukaan kecil di otot perut bayi. Walau bagaimanapun, jika bukaan tidak menutup dan otot perut tidak bergabung dengan sempurna di garis tengah perut, dinding perut akan menjadi lemah. Inilah yang menyebabkan kemunculan hernia umbilik atau hernia membonjol pada masa bayi dilahirkan.

Pada orang dewasa biasanya disebabkan oleh kegemukan, kehamilan berulang, cairan di rongga perut (asites), atau menjalani pembedahan pada perut.

Gejala Hernia

Gejala yang dapat dilihat ketika mengalami hernia umbilik adalah bonjolan di pusar atau sekitarnya. Pesakit juga biasanya merasakan sakit atau tekanan di bahagian perut. Selain itu, bonjolan yang muncul dapat tumbuh jika pesakit mengalami batuk atau mengalami tekanan. Sementara tonjolan lembut pada bayi hanya akan dapat dilihat ketika bayi menangis, batuk, atau merasa tegang. Lebam akan segera hilang sekiranya bayi tenang atau ketika tidur.

Diagnosis

Hernia umbilik dapat didiagnosis dengan melakukan pemeriksaan fizikal. Kadang-kadang, siasatan, seperti ultrasound atau sinar-X perut dapat dilakukan untuk melihat apakah komplikasi berlaku. Pada kanak-kanak, gangguan ini jarang menyebabkan komplikasi. Biasanya, komplikasi boleh berlaku jika tisu perut yang menonjol dicubit (dipenjara) dan tidak dapat dimasukkan kembali ke rongga perut. Keadaan ini boleh mengganggu aliran darah ke bahagian usus yang mencubit dan menyebabkan kesakitan dan kerosakan pada tisu di dalamnya. Sekiranya aliran darah ke bahagian usus yang dicubit berhenti sepenuhnya, kematian tisu (gangren) boleh berlaku. Jangkitan yang berlaku boleh merebak ke seluruh bahagian perut dan menyebabkan keadaan yang boleh membawa maut.

Rawatan

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, untuk orang dewasa, pembedahan harus dilakukan sebagai bentuk rawatan. Walaupun hernia umbilik yang terjadi pada kanak-kanak, biasanya akan hilang seiring bertambahnya usia, tanpa memerlukan pembedahan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dengan hernia umbilik yang mempunyai kecacatan lebih besar dari 1 cm cenderung untuk menutup sendiri dan memerlukan pembedahan. Sekiranya anak anda mempunyai butang perut yang menonjol, anda tidak seharusnya merasa cemas. Gelembung yang muncul di sekitar pusar biasanya semakin kecil seiring bertambahnya usia. Namun, bagi anda yang mempunyai keadaan khas yang mempunyai hernia umbilik sehingga dewasa, disarankan untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.