Mengenali Rhinitis Alergi

Adakah anda orang yang selalu bersin dan hidung berair setiap pagi atau bahkan ketika anda tidak menghidap selesema. Anda mungkin mengalami rhinitis alergi. Penyebabnya adalah alergen, boleh jadi udara sejuk, habuk, atau debunga. Alergen adalah apa-apa yang boleh mencetuskan reaksi alergi. Rinitis alergi, juga dikenali sebagai hai demam mempunyai tindak balas alahan dalam bentuk pelbagai gejala yang menyerang hidung. Rinitis alergi berkembang apabila sistem imun seseorang menjadi lebih sensitif dan bertindak balas terhadap sesuatu di persekitaran. Walaupun juga dikenali sebagai hai demam , tetapi alahan ini tidak akan menyebabkan anda demam.

Menurut American College of Allergy, Asthma & Immunology, rhinitis alergi terbahagi kepada 2 bentuk yang berbeza, iaitu: rhinitis alahan bermusim dan rhinitis alergi perennial . Gejala rhinitis alahan bermusim ia berlaku pada musim bunga, musim panas, dan awal musim gugur dan biasanya disebabkan oleh spora jamur atau debunga dari rumput. Manakala, rhinitis alergi perennial disebabkan oleh tungau debu, bulu binatang, lipas, atau kulat yang boleh berlaku sepanjang tahun.

Simptom

Alergen seperti serbuk sari rumput dan pokok, bulu binatang peliharaan, tungau debu, jamur, asap rokok, minyak wangi, dan ekzos diesel boleh mencetuskan gejala. hai demam . Gejala yang paling biasa hai demam merangkumi:

  • Hidung berair atau tersumbat
  • Mata, mulut atau kulit gatal
  • Bersin
  • Keletihan sering disebabkan oleh kualiti tidur yang buruk kerana hidung tersumbat

Kerana gejala ini, penghidap rinitis umumnya mengadu kesukaran untuk berkonsentrasi, tidak dapat fokus, sehingga sukar untuk membuat keputusan. Dalam gejala yang berlarutan, penderita mengadu bahawa mereka marah atau tersinggung, kualiti tidur terganggu sehingga mereka merasa letih.

Sekiranya anda memutuskan untuk pergi ke klinik, biasanya doktor akan mengetahui penyebab rhinitis alergi dari gaya hidup dan persekitaran anda. Anda mungkin ditanya sama ada anda mempunyai haiwan kesayangan atau tidak, mempunyai sejarah keluarga mengenai keadaan perubatan, dan kekerapan dan keparahan gejala anda.

Sekiranya perlu, anda diminta untuk melakukan beberapa pemeriksaan, seperti endoskopi hidung, ujian pernafasan hidung, ( ujian aliran inspirasi hidung atau jika perlu, lakukan ujian darah untuk melihat tahap imunoglobulin E (IgE) dan ujian tusukan kulit untuk menentukan jenis alergen.

Mengelakkan Alergen adalah Pencegahan Terbaik

Anda boleh melakukan beberapa cara untuk mengelakkan rinitis alergi, salah satunya adalah dengan mengelakkan alergen. Sekiranya anda alah kepada serbuk sari atau habuk, cuba elakkan daripada bersentuhan dengan lebih banyak ruangan untuk mengelakkan pendedahan kepada debunga tumbuhan dan debu yang ditiup angin. Pakai cermin mata atau cermin mata hitam ketika berada di luar rumah untuk mengurangkan jumlah habuk yang masuk ke mata anda.

Pastikan tingkap ditutup dan pastikan penghawa dingin bersih. Pastikan keadaan di rumah sentiasa bersih, rajin menyapu dan membersihkan lantai. Sekiranya anda juga alah kepada bulu binatang, basuh tangan anda sebaik sahaja membelai haiwan dan menjauhkan haiwan peliharaan dari bilik tidur.

Rawatan alahan

Kaedah rawatan rhinitis alergi berbeza bagi setiap pesakit. Perbezaan ini juga bergantung kepada keparahan gejala. Rinitis alergi tidak dapat disembuhkan, tetapi gejalanya dapat dikendalikan. Rawatan yang boleh dilakukan untuk mengubati rinitis alergi, iaitu:

  • Antihistamin atau dekongestan . Antihistamin adalah ubat yang paling biasa digunakan untuk merawat rhinitis alergi. Ubat ini berfungsi dengan menyekat pembentukan histamin di dalam badan sehingga tidak ada reaksi alergi yang berlebihan. Dengan begitu gejala seperti bersin, hidung berair, gatal, terbakar, dan mata merah, serta kulit gatal dan eksim dapat dikurangkan. Sementara itu, dekongestan digunakan untuk melegakan kesesakan hidung kerana tisu hidung yang bengkak.
  • Titisan mata dan semburan hidung. Sebagai tambahan kepada antihistamin dan dekongestan, anda boleh mencuba titisan mata dan semburan hidung untuk melegakan gejala yang disebabkan oleh rinitis alergi.
  • Imunoterapi mungkin disyorkan untuk orang yang tidak bertindak balas dengan baik terhadap ubat-ubatan. Imunoterapi boleh sangat berkesan dalam mengawal gejala alergi, tetapi tidak dapat menghilangkan gejala yang disebabkan oleh rhinitis bukan alergi. Imunoterapi juga boleh didapati dalam bentuk suntikan atau tablet sublingual (di bawah lidah).

Rawatan untuk rinitis alergi bergantung pada keadaan anda. Sekiranya tidak teruk, ia boleh diatasi dengan ubat. Walaupun begitu, apabila anda mengalami gejala, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat, geng! (TI / AY)

Sumber:

American College of Allergy, Ashtma & Imunologi. (2018). Rhinitis alahan . [di talian]. Akses pada 29 November 2018.