7 Punca Sakit Gigi -GueSehat.com

Mereka mengatakan bahawa lebih baik mempunyai sakit gigi daripada sakit hati. Tetapi, adakah anda dapat menahan sakit gigi? Bagi Geng Sihat, yang mengalami sakit gigi, mereka tahu betapa menyakitkannya. Ia tidak boleh dilakukan dengan aktiviti, apalagi dibawa tidur. Belum lagi anda sukar makan.

Apabila sakit gigi memukul, itu bukan sekadar gigi yang berdenyut. Rasanya kepala dan seluruh badan juga terasa sakit. Jadi, apakah penyebab sebenar sakit gigi selain rongga? Ayuh, ketahui lebih lanjut di bawah!

Tahu Pertama Punca Sakit Gigi?

Untuk mengetahui punca sakit gigi yang anda alami, anda memerlukan pemeriksaan dan diagnosis oleh doktor gigi. Biasanya, doktor gigi akan melakukan beberapa kaedah pemeriksaan.

Pertama, jika gigi anda tidak berlubang, anda akan ditanya beberapa soalan mengenai gejala yang anda alami. Adakah anda sensitif terhadap sejuk atau panas? Adakah sakit ketika anda makan? Atau adakah sakit gigi yang anda alami dapat membangunkan anda dari tidur? Soalan-soalan ini akan membantu doktor gigi untuk mengurangkan kemungkinan penyebab sakit gigi.

Doktor gigi juga boleh melakukan sinar-X gigi untuk mengesahkan abses, rongga, atau masalah lain yang tersembunyi. Terdapat juga beberapa ujian sokongan lain seperti mengetuk kawasan gigi untuk menentukan lokasi kesakitan yang tepat, ujian tekanan menggigit, dan ujian udara sejuk.

Sekiranya penyebab sakit gigi diketahui, doktor gigi akan menetapkan beberapa jenis ubat penahan sakit dan menentukan langkah rawatan seterusnya sekiranya kes ini cukup teruk.

Berikut adalah beberapa penyebab sakit gigi

Terdapat beberapa perkara biasa yang boleh menjadi penyebab sakit gigi. Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah keterangan lengkap.

1. Caries atau rongga

Kerosakan gigi biasanya merujuk kepada hakisan dan pembentukan rongga pada permukaan luar (enamel) gigi. Keadaan ini berlaku apabila plak melekat pada enamel gigi. Bakteria di plak yang melekat akan memakan gula dan kanji dari sisa makanan yang anda makan. Proses memakan sisa ini akan menghasilkan asid yang mengikis enamel gigi dan mencipta rongga.

Oleh kerana kerosakan merebak lebih dalam dan lebih dalam ke lapisan tengah gigi (dentin), ia boleh menyebabkan gejala seperti kepekaan terhadap suhu dan sentuhan.

2. Keradangan pulpa gigi

Keadaan ini juga dikenali sebagai pulpitis. Pulpitis berlaku apabila tisu di bahagian tengah (pulpa saraf atau gigi) menjadi meradang dan jengkel. Pada mulanya tentu saja disebabkan oleh karies gigi yang tidak diisi dan dirawat. Keradangan ini menyebabkan tekanan menumpuk di dalam gigi dan tisu sekitarnya.

Gejala pulpitis boleh ringan hingga teruk, bergantung kepada keparahan keradangan. Rawatan yang betul diperlukan untuk mengelakkan sakit pulpitis menjadi semakin teruk.

3. Abses

Rongga akan menyebabkan abses gigi. Abses atau pembentukan nanah di rongga gigi disebabkan oleh pengumpulan bakteria di ruang pulpa yang akhirnya menyebabkan jangkitan. Jangkitan ini kemudian menyebar keluar dari hujung ke akar gigi. Tekanan dari jangkitan boleh menyebabkan rasa sakit semakin teruk dari masa ke masa sehingga membengkak jika tidak segera dirawat.

4. Gigi sensitif

Anda mungkin merasakan gigi anda terlalu sensitif terhadap udara sejuk, cecair, dan makanan tertentu. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin mempunyai gigi sensitif. Untuk keadaan gigi sensitif seperti ini, doktor biasanya akan mengesyorkan penggunaan ubat gigi khas untuk gigi sensitif untuk melegakan gejala kesakitan yang timbul. Cara lain yang dilakukan doktor adalah melapisi fluorida pada bahagian gigi anda, terutamanya gigi berhampiran gusi.

Gigi Sensitif -GueSehat.com

5. Gigi retak

Gigi boleh lemah dari masa ke masa kerana tekanan dari menggigit atau mengunyah. Kekuatan menggigit sesuatu yang keras seperti ais atau daging boleh menyebabkan gigi retak.

Gejala gigi yang retak biasanya termasuk sakit ketika menggigit atau mengunyah. Di samping itu, tahap kepekaan terhadap suhu panas atau sejuk dan makanan manis atau masam juga akan meningkat.

Rawatan yang disarankan untuk gigi yang retak biasanya berbeza bergantung pada lokasi dan arah retak dan keparahannya.

6. Gigi kebijaksanaan terjejas

Gigi bijak adalah geraham terakhir yang meletus. Apabila tulang rahang tidak dapat menyediakan tempat yang sesuai untuk tumbuh gigi, mereka akhirnya akan tersimpan di gusi. Keadaan geraham tersekat ini sering disebut sebagai impaction. Impak boleh menyebabkan tekanan, sakit, dan sakit rahang.

7. Penyakit gusi

Penyakit gusi berpunca daripada jangkitan di kawasan pelindung gigi yang disebut gusi. Penyakit ini juga dikenali sebagai gingivitis dan periodontitis.Jangkitan pada gusi boleh menyebabkan kehilangan tulang dan kerosakan pada gusi.

Lama kelamaan gusi akan terpisah dari gigi atau membentuk lubang yang menjadi tempat tinggal bakteria. Sekiranya keadaan ini tidak diperiksa, maka akar gigi dapat ditumbuhi plak dan menjadi rentan terhadap kerosakan dan sensitif terhadap sejuk dan tekanan.

Walaupun kelihatan remeh, sakit gigi boleh mengganggu, ya, geng. Oleh itu, mari kita mula menjaga keadaan gigi anda dengan menggosok gigi secara berkala, memerhatikan jenis makanan yang anda makan, dan memeriksa keadaannya dengan doktor gigi anda secara berkala. Gang Seh

Anda juga boleh mengetahui petua lain untuk menjaga gigi dan mulut yang sihat dalam ciri 'Pusat Kesihatan' untuk Kesihatan Mulut di GueSehat! (TAS)

Sumber:

"7 Penyebab Umum Sakit Gigi" - (http://www.verywellhealth.com/why-does-my-tooth-hurt-1059322)