Mengendalikan Mata Bayi - guesehat.com

Baru-baru ini, anak pertama saya terkena air mata atau terkena air mata yang berlebihan. Belekan adalah penyakit yang menyebabkan mata berair dan banyak keputihan. Sungguh sedih melihat mata Koko bengkak kerana belekan. Saya juga mencari punca melalui internet.

Sebelum ini, Koko pernah mengalami sesuatu seperti ini ketika berusia 6 bulan. Saya membawanya ke doktor. Doktor hanya mengatakan bahawa ada penyumbatan saluran hidung, sebab itulah mata Koko mengalami keputihan atau keputihan. Mengikut apa yang saya baca di internet, keadaan ini biasanya dialami oleh bayi. Penyebabnya pelbagai, termasuk:

  • Jangkitan di saluran kelahiran. Biasanya, jangkitan ini menyerang bayi semasa bersalin. Doktor biasanya memberi ubat mengikut penyebab jangkitan.
  • Terdapat penyumbatan pada saluran air mata bayi. Keadaan ini akan menyekat aliran air mata bayi ke rongga hidung, sehingga mata sentiasa berair. Nah, genangan air ini boleh mengundang kuman yang menyebabkan jangkitan.

Sekiranya secara kebetulan bayi mempunyai belekan, lakukan tindakan berikut:

1. Perhatikan sama ada pelepasan itu normal atau tidak

Sekiranya masih normal, itu hanya ada sedikit air mata di mata bayi pada waktu pagi. Ini bukan untuk mengganggu atau membuat mata melekit. Ibu tidak perlu risau, okey? Cukup bersihkan mata dengan menggunakan kapas dan air suam. Arahnya adalah dari dalam ke luar mata.

Sekiranya lendir bayi cukup banyak dan menyebabkan mata menjadi melekit, cubalah memampatkan mata dengan kapas yang dicelupkan ke dalam air suam. Biasanya kotoran akan lebih senang dibersihkan. Jangan sekali-kali menggunakan pencuci mata.

2. Segera bawa ke doktor sekiranya pembuangan berlangsung lebih dari 3 hari

Sebelum ini, perhatikan sama ada putih mata bayi berwarna merah atau tidak. Sekiranya ia berwarna merah, saya bimbang ia adalah jangkitan. Doktor biasanya akan memberi ubat untuk membantu merawat jangkitan.

3. Perhatikan cara memberi ubat mata kepada bayi

Sekiranya diberi ubat mata oleh doktor, tanyakan dengan jelas bagaimana menggunakannya. Rawat penyumbatan saluran air mata jika jangkitan telah diselesaikan. Ibu perlu melakukan urutan, untuk membersihkan saluran air mata yang tersumbat. Saluran air mata berada di bahagian dalam mata, dekat dengan jambatan hidung.

Langkah-langkahnya adalah:

  • Basuh tangan anda sebelum mengurut jambatan hidung bayi anda.
  • Cuba jangan biarkan kuku anda mencederakan kulit bayi, yang masih terdedah kepada kecederaan.
  • Perhatikan sama ada kulit di jari anda kasar atau tidak. Kerana kulit kasar boleh menyakitkan bayi ketika anda mengurutnya.
  • Urut biasanya dilakukan dengan menggerakkan ibu jari dari jambatan hidung (bahagian dalam mata) ke arah bawah hidung. Boleh juga diurut dengan gerakan bulat. Lakukan urutan hidung ini 2-3 kali sehari.
  • Sekiranya anda merasakan ibu jari anda terlalu besar, gunakan jari lain untuk mengurut kawasan tersebut.
  • Semasa mengurut, ingatlah bahawa kulit dan otot bayi anda masih sangat nipis. Jadi tidak perlu menekannya dengan kuat, hanya gosok atau gosok perlahan-lahan.
Baca juga: Mencegah Sakit Kepala pada Bayi

Sekiranya tidak terlalu teruk, anda hanya perlu rajin membersihkan bahagian luar mata bayi anda dengan kapas basah yang bersih. Tetapi perlu diingat, sebelum membersihkan mata, anda mesti mencuci tangan terlebih dahulu untuk menjaga kebersihannya. Tetapi jika diklasifikasikan sebagai teruk sehingga mata bayi memerah, lebih baik berjumpa dengan pakar oftalmologi agar dia mendapat rawatan yang terbaik.