Daun Katuk untuk Menyelaraskan Susu Payudara - GueSehat.com

Daun katuk terkenal sebagai menu untuk memudahkan susu ibu. Sebagai ibu yang menyusu, anda pasti memerlukan pengambilan buah-buahan, kacang-kacangan, dan sayur-sayuran yang mencukupi. Oleh itu, daun katuk juga merupakan sayur-sayuran yang dapat memudahkan pengeluaran susu ibu. Seperti apa daun katuk?

Sekilas Daun Katuk

Daun Katuk mempunyai nama Latin Sauropus androgynus. Tumbuhan ini adalah sebahagian daripada keluarga Euphorbiaceae. Tumbuh dalam keadaan lembap, suhu tinggi, dan berasal dari Asia Tenggara, katuk banyak digunakan dalam perubatan tradisional.

Daun katuk juga dikenali dengan nama lain di negara selain Indonesia, misalnya gooseberry bintang dalam bahasa Inggeris, semak daun manis, phak waan baan di Thailand, cakar manis di Malaysia, pembinaan di Filipina, hingga dom nghob di Kemboja.

Di Malaysia, selain memfasilitasi susu ibu, daun katuk digunakan untuk melegakan demam, merawat gangguan pundi kencing, bahkan termasuk dalam menu harian. Menu boleh berupa salad, bahagian kari, atau goreng. Sayuran dari daun katuk juga dikenali sebagai sayur-sayuran pelbagai hijau atau semua sayur-sayuran hijau.

Di Indonesia, daun katuk juga dapat menjadi menu makanan yang sihat. Ada tumis, sup sayur, hingga jus daun katuk. Walaupun menurut laman web tersebut Pakis, Daun Katuk juga dapat diproses menjadi pewarna hijau semula jadi. Sudah tentu, pewarna ini juga mesra alam.

Menu ini dinamakan kerana kandungan nutrisi dan vitaminnya yang unggul berbanding sayur-sayuran lain. Terdapat kira-kira 7.4 gram protein setiap 100 gram daun katuk segar. Daun bayam sahaja mempunyai sekitar 2 gram protein dalam dos yang sama, sementara daun bayam hanya mempunyai 4,8 gram protein dan daun kubis 1,8 gram protein.

Untuk kandungan vitamin, daun katuk mengandung vitamin A, B, C, dan K, pro-vitamin A (beta-karoten), mangan, kalsium, fosfor, zat besi, dan serat. Daun katuk juga dapat berfungsi sebagai antioksidan. Begitu hijau, daun katuk juga kaya dengan klorofil yang dapat membersihkan sisa sisa dalam tubuh manusia.

Ciri-ciri Tumbuhan Katuk

Seperti apa tanaman katuk? Berbentuk seperti belukar, tanaman ini melambung setinggi 500 cm. Cawangannya lembut dan silinder atau sedikit serong. Daunnya berbentuk bujur dengan bentuk seperti tombak berukuran sekitar 2 hingga 7.5 cm.

Bunga itu berbentuk cakera, sama ada sebahagian atau keseluruhannya. Buahnya hampir bulat dan warnanya agak keputihan. Walaupun terkenal sebagai tanaman asli khas Asia Tenggara, katuk juga banyak terdapat di Asia Selatan, seperti Bangladesh dan India. Katuk juga dapat dijumpai di China, seperti Guangdong, Guangxi, Hainan, dan Yunnan.

Keberkesanan Daun Katuk dalam Menyelaraskan Susu Payudara

Menurut data dari Perpustakaan Perubatan Nasional AS di Institut Kesihatan Nasional, eksperimen dilakukan pada tikus rumah di makmal. Berdasarkan dos ekstrak daun katuk, tikus yang menerima lebih banyak dos mempunyai aliran darah yang lebih lancar daripada yang tidak.

Menurut E-Journal of Health Research and Development Media dari Kementerian Kesehatan Indonesia pada tahun 2004, ekstrak daun katuk dapat meningkatkan pengeluaran susu ibu hingga 50.7% lebih banyak daripada plasebo. Malangnya, ini juga tidak banyak mempengaruhi kualiti susu ibu. Sebagai makanan, daun katuk direbus dengan baik. Namun, agar kandungan nutrisi tidak hilang, anda tidak boleh mengambil masa terlalu lama semasa merebus daun katuk. (AS)

Sumber

Pangkalan Data Tumbuhan Tropika Berguna: Sauropus androgynus

A.S. Perpustakaan Perubatan Negara: Sauropus androgynus (L.) Merr. Obliterans Bronchiolitis yang Disebabkan: Dari Kajian Botani hingga Toksikologi

Kompas.com: Terbukti, Daun Katuk Meningkatkan Pengeluaran Susu pada Ibu Menyusu