Diclofenac Melegakan Sakit dan Keradangan

Adakah anda biasa dengan diclofenac? Ubat ini adalah sejenis ubat ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang berfungsi dengan menghalang tindakan enzim cyclooxygenase (COX). Enzim ini berfungsi untuk membantu pembentukan prostaglandin semasa kecederaan yang biasanya menyebabkan kesakitan dan keradangan. Fungsi diclofenac yang menyekat tindakan enzim COX menjadikan prostaglandin kurang dihasilkan. Proses ini dapat melegakan kesakitan dan keradangan yang anda alami.

Petunjuk Diclofenac

  • Penggunaan diclofenac adalah untuk membantu mengurangkan rasa sakit, gangguan keradangan (radang), senggugut.
  • Diclofenac juga digunakan untuk mengurangkan kesakitan pada penderita artritis, rheumatoid arthritis, osteoartritis, sakit gigi, migrain akut, gout dan sakit akibat batu ginjal dan batu empedu.
  • Diclofenac juga sering digunakan untuk mengurangkan kesakitan kronik pada pesakit barah.

Dos yang disyorkan

Setiap orang yang akan mengambil diclofenac memerlukan dos yang berbeza. Penentuan dos bergantung pada keadaan badan, gejala yang muncul, dan jenis penggunaan diclofenac yang digunakan. Di samping itu, bagi kanak-kanak juga perlu memperhatikan berat badan dan usia mereka. Secara amnya, bagi orang dewasa akan diberikan dos 75-150 mg sehari. Jumlah dos akan dibahagikan kepada dua hingga tiga kali penggunaan. Dos maksimum diclofenac dalam sehari adalah 200 mg untuk kalium dan 150 mg untuk diclofenac sodium.

Kesan Sampingan Diclofenac

  • Kesan sampingan yang biasa disebabkan oleh penggunaan diclofenac adalah gangguan saluran pencernaan seperti mual, muntah, sembelit, sakit perut, cirit-birit, dispepsia, kembung, pendarahan / perforasi, pedih ulu hati, ulser gastrik dan duodenum.
  • Orang yang mengalami kegagalan jantung, penyakit jantung atau strok tidak boleh menggunakan diclofenac.
  • Kesan sampingan diclofenac yang berkaitan dengan kesihatan mental adalah kemurungan, kegelisahan, mudah marah, mimpi buruk, dan reaksi psikotik tetapi ini jarang berlaku.
  • Anemia juga telah dilaporkan pada pesakit yang mengambil NSAID termasuk diclofenac.
  • Rawatan harus dihentikan sekiranya terdapat tanda-tanda seperti ruam atau hipersensitiviti.
  • Diclofenac juga boleh mengganggu kitaran haid yang normal.

Cadangan Penggunaan Diclofenac

Anda harus menggunakan diclofenac seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ingat juga untuk selalu membaca keterangan pada bungkusan dan menyesuaikannya dengan keadaan badan anda. Biasanya doktor akan memberikan diclofenac dengan dos terendah dan masa penggunaan terpendek untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh muncul. Namun, jika anda mesti mengambil ubat ini untuk jangka masa panjang, biasanya doktor akan memberi anda ubat lain yang berfungsi melindungi perut. Anda juga perlu makan makanan terlebih dahulu sebelum mengambil diclofenac untuk mengelakkan kesan sampingan pada gangguan pencernaan. Ubat ini juga berpotensi menyebabkan pendarahan perut. Untuk itu, pastikan juga mengelakkan merokok dan alkohol semasa mengambil diclofenac. Perhatikan juga selang waktu pengambilan ubat ini. Pastikan selang waktu antara dos pertama dan dos seterusnya mempunyai jangka masa yang tepat. Cuba juga mengambil diclofenac pada waktu yang sama setiap hari untuk mendapatkan kesan maksimum. Sekiranya anda terlupa, anda harus segera mengambil ubat ini jika jadual untuk dos seterusnya tidak terlalu hampir. Ingat, jangan menggandakan dos yang digunakan untuk diclofenac pada pengambilan ubat berjadual seterusnya untuk menebus dos yang tidak dijawab. Mengambil ubat tidak boleh sewenang-wenangnya. Kami mengesyorkan agar anda berunding terlebih dahulu mengenai apa yang akan anda konsumsi dan cuba sentiasa memeriksa keadaan badan anda. Sekiranya anda mengalami gejala yang tidak biasa semasa mengambil diclofenac, anda juga harus berjumpa doktor dengan segera.