Punca Gigi Kanak-kanak Tumbuh Berantakan | Saya sihat

Sebenarnya, setiap kanak-kanak masih boleh merasa yakin, tanpa mengira bentuk fizikalnya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang orang dengan senang hati menggoda ciri-ciri badan tertentu, misalnya, gigi si kecil tumbuh. Kerana mereka sering diusik, akhirnya anak menjadi tidak aman dan malu ketika dia tersenyum lebar atau membuka mulutnya. Sebenarnya, apa yang menyebabkan gigi kanak-kanak tumbuh terpisah?

Sebenarnya, Gigi Kacau Bukan Masalah Kesihatan Yang Serius

Ramai kanak-kanak dan orang dewasa mempunyai gigi yang tidak rata. Contohnya, ada sesuatu yang disebut gingsul, iaitu satu atau dua gigi yang menonjol sedikit ke hadapan dengan sendirinya.

Sebenarnya, gigi yang tidak kemas tidak menjadi masalah kesihatan yang serius. Sekiranya anak cukup yakin, membetulkan kedudukan gigi bukanlah sesuatu yang mesti dilakukan. Gigi yang tidak kemas adalah sifat genetik seseorang.

Walau bagaimanapun, jika gigi yang tidak kemas membuat si kecil merasa tidak selamat atau mengganggu bercakap, pembaikan gigi boleh dilakukan. Asal, sudah tentu prosedur mesti betul. Rujuk dengan doktor gigi anak anda terlebih dahulu mengenai kemungkinan melakukan prosedur ini.

Punca Gigi Kanak-kanak tumbuh tidak kemas

Sebenarnya, apa yang menyebabkan gigi kanak-kanak tumbuh tidak kemas? Sekiranya keluarga mempunyai gen untuk gigi yang patah, kemungkinan anak anda juga akan dilahirkan dengan keadaan yang sama. Secara fizikal, jika gigi susu bayi anda terlalu kecil, gigi anda akan tumbuh ke samping kerana masih terdapat banyak tempat di gusi.

Sebaliknya. Sekiranya rahang anak terlalu kecil, tetapi giginya besar, beberapa gigi boleh bertembung antara satu sama lain, mengakibatkan fenomena gigi bengkok. Sebenarnya, kes ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, seperti sakit.

Selain itu, gigi yang tidak kemas juga boleh berlaku kerana tabiat buruk si kecil anda. Contohnya, kanak-kanak mengambil masa yang terlalu lama dan sering menggunakan alat pacu sehingga mereka suka menghisap jari. Walau bagaimanapun, pewarisan genetik keluarga mempunyai pengaruh yang lebih besar terhadap pertumbuhan gigi anak-anak.

Kanak-kanak yang dilahirkan dan tumbuh dengan gigi yang tidak kemas tidak akan selalu mempunyai gigi yang tidak kemas seperti orang dewasa. Tetapi, jika gigi ketika bayi dilihat merosot ke gusi, kemungkinan gigi akan berada dalam keadaan yang sama seperti orang dewasa. Sekiranya trauma pada mulut atau kerosakan gigi menyebabkan satu atau lebih gigi bayi jatuh dengan lebih cepat, gigi orang dewasa yang tumbuh dari gusi juga boleh dimiringkan.

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa keadaan yang menyebabkan gigi si kecil tumbuh tidak kemas:

 1. Ukuran rahang

Ternyata makanan yang diproses hingga lebih lembut dianggap sebagai penyebab rahang manusia yang lebih kecil sekarang ini berbanding zaman nenek moyang kita. Oleh itu, rahang yang lebih kecil cenderung menjadi penyebab gigi tumbuh.

 1. Tabiat buruk yang berkaitan

Adakah anak anda suka mencubit jari, menggunakan alat pacu terlalu kerap sebagai bayi, menjulurkan lidah mereka berkali-kali, atau sering bernafas melalui mulut mereka? Sebilangan tabiat ini berpotensi menyebabkan gigi berantakan.

 1. Rahang tidak simetri

Gigi atas mestilah sedikit lebih besar daripada gigi bawah, dengan titik-titik geraham atas bertemu dengan lekuk pada molar bawah. Apabila penjajaran ini tidak berlaku, maloklusi atau asimetri rahang berlaku.

Terdapat dua jenis keadaan ini, iaitu: berlebihan dan merendahkan. Lebihkan berlaku apabila gigi atas menonjol terlalu jauh dari gigi bawah, sementara merendahkan adalah sebaliknya.

 1. Pewarisan gen keluarga

Sekiranya ibu atau ayah mempunyai gigi yang tidak kemas, keadaannya baik berlebihan tidak juga merendahkan, Kemungkinan anak kecil anda akan mewarisi gen tersebut.

 1. Kekurangan rawatan pergigian

Jangan memandang rendah rutin tahunan penjagaan gigi, Ibu, terutama untuk anak kecil anda. Sekiranya tidak dilakukan, banyak masalah kesihatan gigi akan memperburuk pertumbuhan gigi yang tidak kemas. Contohnya, penyakit gusi dan rongga.

 1. Kekurangan nutrien

Pemakanan yang buruk, terutama pada kanak-kanak, boleh menyebabkan kerosakan gigi dan perkembangan gigi yang buruk, yang berpotensi menyebabkan gigi bengkok.

 1. Kecederaan pada wajah

Sekiranya si kecil memukul wajahnya secara tidak sengaja atau pipinya memukul sesuatu yang keras, periksa giginya. Kecederaan pada wajah juga memberi kesan besar menyebabkan gigi tumbuh tidak kemas.

Pelbagai Masalah Boleh Disebabkan oleh Gigi Kacau

Walaupun tidak serius dan mengancam nyawa, beberapa masalah di bawah ini cukup mengganggu, baik secara fizikal dan psikologi:

 1. Masalah kesihatan gigi

Kerosakan gigi dan penyakit gusi agak menyusahkan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyakit gusi boleh menyebabkan periodontitis, jangkitan serius yang boleh merosakkan tulang dan gigi.

 1. Kesukaran mengunyah dan senak

Gigi yang tidak kemas menyukarkan kanak-kanak mengunyah dengan sempurna. Akibatnya, kanak-kanak mungkin kehilangan selera makan atau sukar menelan, menyebabkan gangguan pencernaan.

 1. Gigi lebih rapuh, sehingga cepat pecah

Gigi yang tidak kemas berisiko menjadikan gigi lebih rapuh dan rapuh kerana sering bertembung antara satu sama lain. Gangguan lain termasuk sakit dan kekakuan pada rahang, gangguan sendi temporomandibular, hingga sakit kepala yang kronik.

 1. Gangguan artikulasi semasa bercakap

Ramai pemilik gigi yang tidak kemas sukar difahami ketika bercakap. Akibatnya, mereka menjadi mudah kecewa dan hilang kepercayaan diri.

 1. Gangguan dalam keyakinan diri

Bermula dari sukar difahami ketika bercakap dengan merasa rendah diri kerana sering diejek oleh kanak-kanak lain, menjadikan anak-anak dengan gigi yang tidak kemas merasa kurang senang dengan diri mereka sendiri. Lebih-lebih lagi, perkembangan mentalnya masih di tahap ingin disukai oleh orang.

Ini adalah beberapa penyebab gigi kanak-kanak tumbuh tidak kemas, Ibu. Sekiranya kanak-kanak itu adalah orang yang tidak peduli dan yakin pada diri sendiri, pembaikan gigi bukanlah prosedur yang mendesak. Namun, jika anak mula mengalami masalah kesihatan yang membuatnya merasa tidak selesa, segera berjumpa dengan doktor gigi pediatrik untuk mengatasi masalah ini.

Rujukan

//www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/crooked-teeth

//flo.health/being-a-mom/your-baby/baby-health-and-safety/crooked-baby-teeth

//orthodonticsaustralia.org.au/matter-child-crooked-baby-teeth/