Kesan sekiranya rahim dikeluarkan -GueSehat.com

Rahim atau rahim memainkan peranan penting dalam sistem pembiakan wanita. Organ ini berfungsi sebagai tempat persenyawaan telur oleh sperma dan juga tempat untuk pertumbuhan dan perkembangan janin.

Walau bagaimanapun, kajian yang dilakukan oleh saintis dari Arizona State University mendapati bahawa rahim tidak hanya mempunyai fungsi dalam sistem pembiakan, anda tahu, Mmms. Rupa-rupanya, organ yang sering serupa dengan alpukat juga mempunyai pengaruh terhadap kemampuan kognitif atau pemikiran wanita. Keupayaan kognitif ini sendiri merangkumi kemampuan untuk mengingat, belajar, menaakul, dan menavigasi.

Baca juga: Kisah Wanita Yang Mempunyai 2 Womb

Hubungan antara rahim dan otak wanita

"Banyak orang sudah mengetahui hubungan antara otak dan ovari atau ovari, di mana organ ini adalah sumber utama hormon estrogen dan progesteron yang juga mempunyai pengaruh terhadap kemampuan kognitif wanita. Namun, para saintis juga harus mula mengkaji hubungan antara otak, sistem rahim dan ovari, bukan hanya antara otak dan ovari, "kata Heather Bimonte-Nelson, pengarang kanan kajian yang diterbitkan dalam Endokrinologi.

Menurut Bimonte-Nelson, kira-kira satu pertiga wanita kehilangan rahim mereka pada usia 60 tahun melalui prosedur pembuangan rahim. Sebilangan besar wanita ini menjalani operasi ini sebelum menopaus.

Sebab yang paling biasa bagi seorang wanita untuk menjalani histerektomi atau pembuangan rahim termasuklah mempunyai fibroid atau tumor jinak di rahim, endometriosis, prolaps rahim, hiperplasia (lapisan rahim mempunyai ketebalan yang tidak normal), dan barah. Memahami bahawa rahim hanya berperanan dalam proses kehamilan sering membuat doktor mengesyorkan agar wanita dengan keadaan ini harus menjalani pembedahan membuang rahim. Terutama jika keadaan ini dialami oleh wanita yang tidak mempunyai keinginan untuk hamil lagi. Pembuangan rahim secara pembedahan dianggap dapat meningkatkan kualiti hidup mereka.

Kira-kira separuh wanita yang menjalani histerektomi juga mengalami ooforektomi, di mana ovari mereka juga dikeluarkan. Sementara itu, separuh lagi wanita yang menjalani histerektomi memilih untuk menjaga ovari mereka.

Perlu diingat, selain menghasilkan telur, ovari juga merupakan sumber utama hormon estrogen dan progesteron. Kedua-dua hormon ini bertanggungjawab untuk mengatur kitaran haid dan juga mempunyai pengaruh yang besar pada organ lain, termasuk proses fisiologi.

Baca juga: 10 Fakta Mengenai Serviks atau Leher

Ketiadaan Uterus Mempengaruhi Kebolehan Kognitif

Untuk mengetahui lebih lanjut, pasukan Bimonte-Nelson melakukan eksperimen ke atas 4 kumpulan tikus yang masing-masing terdiri daripada 14-15 tikus. Setiap kumpulan diberi rawatan yang berbeza. Kumpulan pertama menjalani prosedur histerektomi, kumpulan kedua menjalani prosedur histerektomi dan ooforektomi, kumpulan ketiga menjalani prosedur pembedahan ooforektomi, dan kumpulan terakhir menjalani prosedur pembedahan palsu.

Setelah diberi rawatan yang berbeza, setiap kumpulan tikus dimasukkan ke dalam kotak labirin air dengan balkoni di beberapa sisi. Tikus yang bergerak ke arah balkoni akan ditarik kembali ke pusat labirin. Proses ini dilakukan dengan tujuan agar tikus dapat mengingat sisi mana ada balkoni.

Melalui eksperimen ini, pasukan tersebut mendapati bahawa tikus yang diisterektomi mempunyai kemampuan yang lebih lemah untuk mengingat sisi labirin mana yang ada berbanding kumpulan tikus yang lain. Namun, tidak berhenti di situ, untuk lebih pasti, para penyelidik sekali lagi melakukan eksperimen serupa. Hasil yang diperoleh adalah sama.

Dari 2 eksperimen yang telah dijalankan, para saintis akhirnya mendapat kesimpulan baru bahawa rahim juga mempunyai pengaruh yang tinggi terhadap kemampuan ingatan kognitif.

Memandangkan penemuan yang belum pernah terjadi sebelumnya, pasukan penyelidik meminta penyelidikan lebih lanjut mengenai kesan rahim. Wow, ternyata selain menjadi organ penting dalam sistem pembiakan dan proses kehamilan, rahim juga berperanan dalam sistem kognitif seseorang, betul, geng! Wanita harus menjaga gaya hidup yang sihat agar keadaan rahim dapat dijaga dengan sihat juga. (TAS / AY)

Baca juga: Bentuk, Fungsi, dan Perkembangan Rahim semasa Kehamilan