Kelebihan Keju Cheddar - GueSehat.com

Siapa yang tidak suka keju? Yup, hampir semua orang suka tenusu jenis ini. Nah, dari semua jenis keju yang ada, siapa dari Geng Sihat yang suka keju cheddar? Seperti namanya, keju ini berasal dari kampung Cheddar di Somerset, England. Keju Cheddar adalah jenis keju yang paling biasa di pasaran. Keju ini mempunyai tekstur yang sedikit lebih keras dan berwarna kuning pucat, sehingga cenderung putih seperti warna gading.

Selain mempunyai rasa yang enak dan sering dijadikan bahan dalam campuran kek, keju cheddar juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Sebabnya, keju ini mempunyai banyak nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti protein dan kalsium. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat ulasan berikut!

Baca juga: Faedah Keju sebagai Makanan Ringan

Kalori Dalam Keju Cheddar

Dalam 1 auns keju cheddar terdapat 113 kalori dan 6 gram lemak tepu. Kandungan ini mencukupi untuk kira-kira 30% keperluan kalori dan lemak harian yang disyorkan. Selain itu, dalam jumlah 1 ons keju cheddar juga mengandungi 29 mg kolesterol yang dapat memenuhi 10% dari nilai harian tubuh.

Kandungan untuk badan

 • Mengandungi serat dan protein

  Sebilangan besar kandungan keju cheddar terdiri daripada lemak, protein, dan fosfor. Walaupun tidak mengandungi karbohidrat, keju ini kaya dengan serat dan protein, iaitu sekitar 7 gram dalam setiap hidangan.

 • Mengandungi banyak mineral dan vitamin

  Keju Cheddar adalah sumber kalsium yang sangat baik, kerana dapat memenuhi sekitar 20% keperluan kalsium harian yang disarankan untuk tubuh. Selain kalsium, keju cheddar juga dapat memenuhi keperluan fosfor sekitar 14% dari keperluan harian. Keju Cheddar juga mengandung vitamin A yang dapat menjaga kesihatan mata, selaput lendir, tulang, dan tisu kulit. Selain itu, keju cheddar mengandungi sekitar 6% riboflavin iaitu vitamin B2 dan 4% vitamin B12.

 • Keju Cheddar dapat mengurangkan risiko karies gigi

  Selain kaya akan nutrien, keju cheddar juga mempunyai sifat anti-karsinogenik yang dapat merangsang pengeluaran air liur. Air liur dapat mengurangkan risiko seseorang mengalami karies gigi. Di samping itu, kajian yang dilakukan oleh Akademi Pergigian Umum di Amerika pada tahun 2013 mendapati bahawa keju dapat menjadikan mulut lebih beralkali dan membuat penghalang pelindung di sekitar gigi, sehingga gigi tidak terdedah kepada rongga.

 • Mencegah barah hati

  Makan keju cheddar dapat mencegah barah hati serta keadaan hati yang sihat. Ini kerana keju cheddar mengandungi sebatian yang disebut spermidine. Sebatian spermidin dipercayai dapat mencegah fibrosis hati dan karsinoma hepatoselular (jenis barah hati yang paling biasa).

 • Meningkatkan sistem imun

  Kajian yang dilakukan pada tahun 2010 mendapati bahawa makan sebiji keju setiap hari dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh seseorang, terutama pada orang tua. Sejajar dengan penyelidikan ini, para saintis dari University of Turku, Finland, juga menyatakan bahawa kandungan keju mempunyai kemampuan untuk mencegah kerosakan sistem imun yang dipengaruhi oleh usia.

 • Membantu menurunkan berat badan

  Satu kajian menunjukkan bahawa makan keju cheddar atau produk tenusu lain akan membantu mengurangkan tekanan darah dan menurunkan kadar lemak di dalam badan. Keadaan ini tentunya sangat baik bagi anda yang mengikuti program diet untuk menurunkan berat badan.

Wow, selain mempunyai rasa yang enak, ternyata keju cheddar juga mempunyai banyak khasiat untuk tubuh. Oleh itu, adakah anda bermaksud memasukkan keju cheddar ke dalam menu makanan kegemaran anda? (TAS / AS)

Baca juga: Jenis Keju yang Selamat untuk Diabetis