Kebaikan Spirulina

Spirulina adalah sejenis tumbuhan mikro alga laut yang penuh dengan nutrien semula jadi. Anda mesti tahu bahawa tanaman ini mempunyai banyak faedah kerana dalam beberapa tahun kebelakangan ini, spirulina cukup menggangu masyarakat, terutama wanita kerana khasiat spirulina untuk kecantikan wajah.

Ini tidak salah, spirulina memang mempunyai pelbagai bahan yang dapat mencerahkan kulit, anti penuaan, merawat jerawat, dan menyuburkan kulit. Walau bagaimanapun, Gang Sihat juga harus mengetahui bahawa keberkesanan spirulina bukan hanya untuk wajah. Terdapat banyak faedah kesihatan cyprulina.

Baca juga: Ini adalah Pilihan Makanan Laut Terbaik dan Terburuk untuk Dimakan

Keberkesanan Spirulina untuk Kesihatan

Spirulina mengandungi protein, mineral lengkap, serta asid lemak penting dan pelbagai vitamin yang akan memberi manfaat kepada tubuh. Sekiranya anda ingin tahu, berikut adalah sifat yang boleh dihasilkan oleh alga biru-hijau ini.

1. Usus yang Sihat

Spiriluna mengandung vitamin dan serat, jadi bila dikonsumsi, tanaman ini dapat dicerna dengan mudah dan bermanfaat untuk sistem pencernaan. Dalam sebuah penelitian yang dilakukan pada tikus, spirulina terbukti dapat menjaga kesehatan bakteria pencernaan selama proses penuaan. Oleh itu, untuk mendapatkan kelebihan spirulina anda boleh menambahkan serbuk spirulina pada jus, sayur-sayuran atau salad.

2. Antioksidan dan Anti-radang

Proses pengoksidaan boleh merosakkan sel-sel badan. Kerosakan sel boleh mengakibatkan keradangan atau keradangan. Ini kemudian menyumbang kepada kemunculan pelbagai penyakit kronik seperti barah.

Keberkesanan spirulina dapat diandalkan untuk usaha menghilangkan radikal bebas. Alga ini mempunyai komponen antioksidan yang disebut phycocyanin. Komponen ini juga memberi warna biru dan hijau pada spriluna.

Baca juga: Inilah 7 Antioksidan yang Baik untuk Kesihatan Kulit Anda!

3. Menurunkan Tekanan Darah

Kajian pada tahun 2016 menemui fakta menarik mengenai pengambilan spirulina. Mengonsumsi alga ini secara berkala selama 3 bulan dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Menurunkan tekanan darah tinggi adalah faktor risiko penyakit kardiovaskular.

4. Meningkatkan Daya Tahan Otot

Aktiviti sukan menyumbang kepada kelemahan otot. Dalam dua kajian yang berbeza, keberkesanan spirulina diketahui dapat meningkatkan daya tahan otot, sehingga dapat meminimumkan kerosakan otot atau kecederaan. Spirulina diketahui dapat meningkatkan daya tahan tubuh dengan ketara apabila seseorang mengalami keletihan setelah bersenam atau melakukan aktiviti.

5. Detoksifikasi Logam

Pencemaran zarah logam sangat mungkin berlaku dan memasuki badan, bercampur dengan aliran darah. Terutama bagi anda yang tinggal di kawasan bandar dengan tahap pencemaran yang tinggi. Seperti kualiti udara yang buruk di Jakarta yang banyak diperkatakan.

Memetik kajian yang mendapati bahawa spirulina dapat membantu proses detoksifikasi zarah logam. Sebanyak 24 pesakit yang tercemar logam diberi ekstrak spirulina (250 mg) dan zink (2 mg) dua kali sehari. Hasilnya, sebanyak 17 pesakit mengalami penurunan tahap zarah logam, terutama arsenik di dalam badan.

Baca juga: Kesan Pencemaran Udara, Penduduk Jakarta Terancam Penyakit Paru-Paru!

6. Menurunkan Tahap Kolesterol

Ekstrak Spirulina dapat membantu menurunkan kadar kolesterol. Pada tahun 2016, tinjauan sistematik dan meta-analisis mendapati bahawa suplemen spirulina mungkin mempunyai kesan positif pada lipid darah atau lemak darah. Dengan cara itu, keberkesanan spirulina diketahui dapat meningkatkan kadar kolesterol baik atau HDL dan menurunkan kolesterol jahat atau LDL.

7. Meringankan Simptom Alergi

Debu, serbuk sari, atau serpihan kulit haiwan biasanya menyebabkan reaksi alergi. Tindak balas ini dipanggil alergi rintisan. Nah, salah satu sifat spirulina dapat mengurangkan reaksi ini. Spirulina dapat melegakan keradangan rongga hidung dan menurunkan histamin badan. Histamine adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh sel-sel badan ketika mengalami reaksi alergi dan jangkitan.

8. Mengatasi Kanser Mulut

Dalam kajian rawak, 87 orang yang mengunyah tembakau dan mengalami luka prakanker (leukoplakia) diberi spirulina dengan hasil yang mengejutkan. Khasiat spirulina ternyata dapat membantu menyembuhkan luka atau luka di mulut.

Baca juga: Pipi bengkak, inilah penyebabnya dan bagaimana merawatnya!

9. Kurangkan Kesan Kemoterapi

Bagi mereka yang menjalani kemoterapi, mesti merasakan beberapa kesan sampingan. Seperti kesan sakit kepala, tidak ada selera makan, sukar tidur, mual dan muntah, tekak kering atau kegelisahan. Nah, ini dapat dikurangkan dengan minum ekstrak spirulina secara berkala.

10. Mengatasi Kesan Buruk Antibiotik

Walaupun antibiotik mempunyai manfaat bagi tubuh untuk merawat jangkitan, mereka boleh memusnahkan organisma berbahaya di dalam badan. Antibodi juga dapat membunuh bakteria baik yang disebut probiotik Lactobacillus acidophilus yang kadang kala melegakan gejala cirit-birit. Nah, salah satu kelebihan spirlina bagi penyelidik adalah mengurangkan kemungkinan kerosakan pada bakteria baik.

Baca juga: Ketahui Pelbagai Manfaat Saffron untuk Kesihatan, Ayuh!

Rujukan:

Healthline.com. 10 Kebaikan spirulina yang terbukti

Livesscience.com. Fakta tambahan Spirulina.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found