Ubat Batuk yang Tidak Menyebabkan Mengantuk

Batuk bukanlah penyakit tetapi salah satu tanda atau gejala klinikal yang paling biasa dijumpai pada penyakit pernafasan dan paru-paru. Berdasarkan jangka masa, batuk dapat diklasifikasikan menjadi batuk akut, batuk sub-akut, dan batuk kronik. Selain jenis batuk, Geng Sihat mesti tahu ubat untuk merawat batuk, terutama ubat batuk yang tidak menyebabkan rasa mengantuk.

Jenis Batuk

Secara umum, terdapat beberapa jenis batuk berdasarkan jangka masa, seperti yang dijelaskan oleh dr. Zizi Tamara M.Si (Herb) dari Persatuan Doktor Herba Perubatan (PDHMI).

1. Batuk akut

Ini adalah fasa awal batuk dan mudah disembuhkan, dan berlangsung kurang dari tiga minggu. Penyebab utamanya adalah jangkitan saluran pernafasan atas, seperti selesema biasa, sinusitis akut, pertusis, rinitis alergi, dan rinitis merengsa.

Jangkitan virus pada saluran pernafasan bawah juga boleh menyebabkan batuk akut termasuk bronkitis dan radang paru-paru, yang merupakan jangkitan pada cabang saluran angin dan paru-paru. Selain itu, penyebab batuk akut juga boleh berlaku disebabkan oleh refluks asid gastrik atau GERD (Gastro Esophageal Reflux Disease) atau penyedutan bahan yang merengsakan saluran pernafasan.

2. Batuk sub-akut

Ini adalah fasa peralihan dari akut ke kronik yang berlangsung selama 3-8 minggu. Penyebab yang paling biasa adalah batuk pasca-jangkitan kerana bakteria.

3. Batuk kronik

Adakah batuk yang sukar disembuhkan kerana ia berlangsung dalam jangka masa yang panjang, iaitu lebih dari 8 minggu. Batuk kronik juga dapat menunjukkan adanya penyakit lain yang lebih parah, seperti asma, tuberkulosis (TB), penyakit paru obstruktif kronik (COPD), gangguan refluks gastrik, dan barah paru-paru. Selain itu, pengambilan ubat seperti ACE inhibitor dan pada mereka yang bekerja di persekitaran dengan pencemaran yang tinggi juga boleh menyebabkan batuk kronik.

Baca juga: Penggunaan Ubat Batuk Herba di Kemudahan Penjagaan Kesihatan

Berdasarkan jenisnya, batuk dapat dibahagikan kepada 2 (dua) iaitu batuk dengan kahak dan batuk kering.

1. Batuk dengan kahak

Dicirikan oleh adanya dahak atau lendir yang sampai ke kerongkong, boleh berasal dari hidung, rongga sinus, atau paru-paru. Semasa batuk, kahak tidak boleh ditekan atau dihentikan kerana boleh menyebabkan penyumbatan pada paru-paru. Sebaliknya, kahak dapat dikeluarkan sehingga paru-paru menjadi bersih.

Batuk kahak disebabkan oleh selesema, penyakit paru-paru kronik, atau pada perokok. Batuk jenis ini dengan kahak juga boleh menjadi gejala GERD atau asid perut naik ke kerongkong, sehingga merangsang batuk dan keadaan ini sering dapat menyebabkan terjaga dari tidur.

2. Batuk kering

Dicirikan oleh ketiadaan kahak atau lendir. Biasanya bertahan lebih lama daripada batuk kahak. Batuk kering boleh disebabkan oleh bronkospasme, alergi, asma atau ubat tekanan darah tinggi. Terdapat beberapa ubat tekanan darah tinggi yang boleh menyebabkan batuk, iaitu ACE inhibitor, seperti captopril, enalapril maleate, dan lisinopril.

Baca juga: Virus batuk kanak-kanak semakin degil, ini adalah cara menanganinya

Ubat Batuk yang Tidak Menyebabkan Mengantuk

Rawatan batuk adalah berdasarkan penyebabnya. Sekiranya batuk disebabkan oleh penyakit, maka merawat penyakit yang menyebabkannya adalah langkah yang paling berkesan. Rawatan batuk boleh dilakukan dengan mengambil ubat batuk di kaunter atau diresepkan oleh doktor.

Ubat batuk yang digunakan termasuk ubat-ubatan yang dapat menekan refleks batuk (antitussive group) atau ubat-ubatan yang menipiskan kahak sehingga kahak mudah keluar (kumpulan ekspektoran).

Ubat batuk yang biasa digunakan biasanya mengandungi gabungan antihistamin, dekongestan, penekan batuk, dan ekspektoran. Antihistamin yang biasa digunakan seperti chlorpheniramine maleate (CTM). Walaupun dapat mengurangkan rasa gatal di tekak, CTM menyebabkan kesan mengantuk.

Kesan mengantuk ini, tentu saja, bagi pekerja menjadi halangan dalam aktiviti mereka. Akibatnya, ubat-ubatan sering tidak diambil mengikut peraturan penggunaan. Oleh kerana ubat yang diambil kurang daripada dos, penyembuhan menjadi kurang berkesan.

Adalah sangat penting untuk membaca arahan atau cara menggunakan ubat batuk yang dijual bebas dengan teliti sebelum mula menggunakannya untuk merawat batuk. Selain mengantuk, kesan sampingan yang boleh timbul dari penggunaan ubat batuk adalah pening, mual, dan muntah.

Ubat Batuk Herba

Terapi herba boleh digunakan sebagai alternatif untuk mengatasi batuk. Banyak kajian telah dilakukan untuk mengetahui keberkesanan ubat-ubatan herba. Ubat-ubatan herba dikatakan boleh diterima lebih baik daripada ubat sintetik sehingga tidak menyebabkan kesan sampingan mengantuk.

Sekiranya dimakan oleh pekerja tidak akan menyebabkan penurunan konsentrasi dan kewaspadaan di tempat kerja. Tumbuhan herba yang digunakan untuk rawatan batuk biasanya berfungsi sebagai demulcent (berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit akibat mukosa jengkel), secretolytic, expectorant dan mucolytic (berfungsi untuk menipis lendir), imunomodulator, dan antitussive.

Penggunaan ubat-ubatan herba untuk batuk juga mesti memenuhi prinsip rasionaliti dan juga ubat konvensional. Oleh itu, dos ubat juga perlu dipertimbangkan. Pilih ubat-ubatan herba yang mempunyai arahan pengambilan yang jelas dan mempunyai petunjuk yang betul.

Baca juga: Mengendalikan Batuk di Rumah

Rujukan:

  1. Holzinger, et al. Diagnosis dan rawatan batuk akut pada orang dewasa. Deutsches Arzteblatt International. 2014. Vol 111 (20) .p.356-363.

  1. Blasio, et al. Pengurusan batuk: pendekatan praktikal. Jurnal Batuk. 2011. DOI: 10.1186 / 1745-9974-7-7.

  2. Wagner, et al. Ubat herba untuk batuk: tinjauan sistematik dan meta-analisis. Artikel Asal. Forsch Komplementmed. 2015. hlm.359-368.

  1. Persatuan Respirologi Indonesia. Persatuan Doktor Paru Indonesia. Batuk dengan kahak dan kering, kenali perbezaan penyebabnya. 2013. //klikpdpi.com/index.php?mod=article&sel=7938

  2. Mun'im, A., Hanani, E. Phytotherapy asas. Orang Diane. 2011. hlm.1 - 22