Perubatan Muntah Kanak-kanak - GueSehat

Sekiranya si kecil muntah berterusan, ia pasti membuat anda panik, Ibu. Sebagai ibu bapa, anda mesti mengetahui cara yang betul untuk menanganinya, kerana muntah boleh menyebabkan dehidrasi. Oleh itu, Ibu mestilah ubat muntah yang betul untuk anak-anak.

Pada dasarnya, memilih ubat muntah anak yang tepat, disesuaikan dengan penyebabnya. Kerana penting bagi Ibu untuk mengetahui punca muntah pada anak. Baiklah, untuk membantu Ibu mengetahui punca dan memilih ubat muntah anak yang betul, lihat penjelasan di bawah, OK!

Baca juga: Ketahui Punca Mual Muntah dan Cara Mengatasinya

Punca Muntah

Sebelum memberi ubat muntah yang betul untuk anak anda, anda mesti terlebih dahulu mengetahui punca muntah yang dialami oleh anak anda. Dari pelbagai penyebab muntah pada kanak-kanak, berikut adalah beberapa yang paling biasa diketahui:

1. Keradangan saluran gastrousus

Gastroenteritis atau keradangan saluran pencernaan umumnya disebabkan oleh virus. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh disebabkan oleh bakteria, seperti: E coli. Gejala dapat dirasakan oleh anak-anak 12 - 48 jam setelah dia dijangkiti virus, dalam bentuk cirit-birit, mual, dan kekejangan perut.

2. Alahan Makanan

Muntah pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh alahan makanan. Sekiranya disebabkan oleh alergi makanan, anak juga mungkin mengalami gejala lain selain muntah, seperti sesak nafas, batuk, dan bersin.

Makanan yang mencetuskan alahan boleh berbeza-beza dan berbeza dari kanak-kanak ke anak. Contoh makanan yang paling biasa yang menyebabkan alahan pada kanak-kanak adalah kacang, telur, ikan, dan lain-lain.

3. Keracunan Makanan

Kanak-kanak boleh mengalami keracunan jika makanan yang mereka makan tidak bersih atau tercemar dengan bakteria. Beberapa bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan adalah: Salmonella, Listeria, dan E coli.

Makanan yang berisiko mengandung bakteria ini adalah makanan yang masih mentah dan tidak disimpan dengan betul, seperti daging, telur, dan sayur-sayuran yang belum dicuci.

Kanak-kanak boleh mengalami muntah beberapa jam selepas makan makanan yang tercemar bakteria. Selain muntah, kanak-kanak mungkin mengalami loya, cirit-birit, dan sakit perut.

4. Gegar otak

Kanak-kanak sering mengalami pukulan di kepala, terutamanya kanak-kanak yang sangat aktif. Secara amnya, kecederaan kepala anak tidak serius. Namun, jika terlalu keras ia boleh menyebabkan kecederaan kepala atau gegar otak.

Salah satu gejala utama gegar otak adalah muntah. Selain muntah, gejala gegar otak lain termasuk sakit kepala, penglihatan kabur, kekeliruan, dan kesukaran menjaga keseimbangan.

5. Migrain

Kira-kira 10% kanak-kanak yang bersekolah mengalami migrain. Migrain menyebabkan sakit kepala, tetapi gejala lain yang biasa adalah muntah.

Baca juga: Ini Petua Mudah untuk Mengatasi Mual ketika Bercuti

Ubat Muntah Anak Yang Betul

Semasa anak anda muntah, perkara yang paling penting selain memastikan dia memerlukan cecair yang mencukupi agar dia tidak mengalami dehidrasi. Selepas itu beri anak ubat muntah yang betul. Pastikan anak anda minum air setiap 15 minit. Ini akan mengelakkan dehidrasi. Cara mudah untuk mengetahui apakah keperluan cecair anak anda dipenuhi adalah dengan memeriksa jumlah air kencing mereka.

Untuk ubat muntah kanak-kanak, Ibu tidak boleh memilih sendiri. Sebabnya, banyak ubat muntah kanak-kanak mempunyai kesan sampingan yang serius. Perhatikan jenis muntah, kekerapan, dan gejala sampingan yang dialami oleh anak.

Sekiranya muntah yang dialami oleh kanak-kanak itu agak teruk, memilih ubat muntah anak yang salah dengan kesan sampingan yang teruk boleh menjadikan keadaannya bertambah buruk. Pasti anda tidak mahu perkara itu terjadi, bukan?

Jadi, apa yang perlu anda lakukan ialah memilih ubat muntah kanak-kanak yang tidak mempunyai kesan sampingan. Sebagai cadangan, pilih Vometa Syrup (domperidone) untuk muntah kanak-kanak. Domperidone adalah ubat antiemetik. Selain muntah melegakan, domperidone juga mempunyai petunjuk untuk merawat loya, kembung dan pelbagai gangguan pencernaan termasuk refluks asid gastrik (GERD).

Tidak seperti kebanyakan ubat muntah pediatrik lain, seperti metoclopramide, domperidone tidak mempunyai kesan sampingan extrapyramidal. Extrapyramidals adalah kesan sampingan yang teruk, seperti gegaran, demam, sawan, dan lain-lain. Tetapi ubat ini hanya digunakan untuk jangka masa pendek dan diresepkan oleh doktor.

Rujuk dengan pakar pediatrik untuk muntah yang teruk dan tidak reda dengan ubat-ubatan tertentu. Jangan terlambat, ibu! Selepas itu, agar gejala muntah tidak berulang, tingkatkan kualiti makanan anak-anak dan laksanakan kehidupan yang sihat dan bersih. (AY)

Baca juga: Masalah Pencernaan Yang Sering Dialami oleh Bayi

Sumber:

WebMD. Mengapa Anak Saya Muntah Tanpa Demam ?. Mac 2019.

Membesarkan Rangkaian Kanak-kanak. pengundian. November 2018.