ubat darah tinggi

Tekanan darah tinggi, juga dikenal sebagai hipertensi, mempengaruhi sepertiga penduduk Indonesia (Riskesdas 2018). Untuk mencegah hipertensi, perubahan gaya hidup yang lebih sihat diperlukan seperti banyak bergerak, diet rendah garam dan lemak, dan tidak merokok. Kadang-kadang ubat hipertensi diperlukan untuk mengawal penyakit ini yang akan merosakkan banyak organ tubuh.

Ubat hipertensi memang berperanan penting dalam pengurusan darah tinggi. Walau bagaimanapun, penghidap hipertensi tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada ubat hipertensi. Ia memerlukan usaha yang serius untuk mengubah gaya hidupnya.

Agar Geng Sihat dapat memahami lebih banyak mengenai pengurusan hipertensi, ikuti penjelasan mengenai bagaimana pelbagai ubat hipertensi berfungsi di bawah. Kerana tidak semua ubat hipertensi sesuai untuk semua orang yang menghidap hipertensi.

Baca juga: Sebab dan Gejala Hipertensi yang perlu diperhatikan

Apa itu Tekanan Darah Tinggi?

Sebelum bercakap mengenai ubat hipertensi, anda mesti mengetahui apa itu tekanan darah dan hipertensi. Tekanan darah dinilai menggunakan dua parameter, iaitu tekanan sistolik dan diastolik. Tekanan darah sistolik adalah tekanan maksimum di arteri ketika jantung berkontrak, sementara tekanan darah diastolik adalah tekanan minimum di arteri antara kontraksi jantung.

Hipertensi atau tekanan darah yang selalu tinggi menyebabkan tekanan terlalu tinggi pada arteri ketika darah dipam. Arteri adalah saluran darah yang membawa darah bersih dari jantung ke seluruh badan. Ini mengakibatkan bukan sahaja kerosakan pada saluran darah sendiri, tetapi pada organ lain yang terpaksa menahan tekanan.

Pada orang dewasa berusia lebih dari 18 tahun, tekanan darah dianggap normal jika tekanan darah sistolik antara 90 dan 120 mm Hg dan tekanan darah diastolik antara 60 dan 80 mm Hg.

Baca juga: Ketahui Jenis Hipertensi semasa Kehamilan

Ubat Hipertensi

Menguruskan hipertensi memerlukan kerjasama yang baik antara doktor dan pesakit. Hipertensi adalah salah satu penyebab kegagalan jantung kongestif (CHF) yang paling biasa. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa rawatan dengan ubat hipertensi terbukti dapat mengurangkan risiko kematian akibat strok dan penyakit arteri koronari.

Semua ubat hipertensi bertujuan untuk menurunkan tekanan darah dan mencegah komplikasi. Berikut adalah jenis ubat hipertensi yang diketahui dan digunakan oleh berjuta-juta penghidap hipertensi di seluruh dunia:

1. Diuretik

Nama penuh untuk ubat hipertensi ini adalah diuretik thiazide. Diuretik, kadang-kadang disebut pil air, adalah ubat yang bertindak pada buah pinggang untuk membantu tubuh mengeluarkan natrium (garam) dan air, sehingga mengurangkan jumlah darah.

Diuretik Thiazide sering diberikan sebagai ubat hipertensi pertama tetapi bukan satu-satunya untuk rawatan tekanan darah tinggi. Contoh ubat hipertensi dari kelas diuretik thiazide termasuk chlorthalidone, hydrochlorothiazide dan lain-lain.

Sekiranya anda diberi ubat hipertensi lain dan tekanan darah anda tidak turun, berbincanglah dengan doktor anda mengenai penambahan atau penggantian ubat yang anda minum dengan diuretik.

Diuretik adalah penyekat saluran kalsium yang mungkin berfungsi lebih baik, terutama pada kaum tertentu dan pada orang tua. Ia lebih berkesan daripada penghambat enzim penukaran angiotensin (ACE) sahaja. Kesan sampingan yang paling biasa diuretik adalah kerap membuang air kecil.

Baca juga: Kenali Kesan Sampingan Dadah Hipertensi

2. Perencat enzim penukar Angiotensin (ACE)

Ubat hipertensi dari kelas Enzim penukaran angiotensin (ACE) perencat seperti captopril, lisinopril, benazepril dan lain-lain. Cara kerja penghambat ACE adalah dengan membantu melonggarkan saluran darah dengan menyekat pembentukan bahan kimia semula jadi yang menyempitkan saluran darah. Orang dengan penyakit ginjal kronik mendapat keuntungan lebih banyak sekiranya mereka mengambil inhibitor ACE sebagai salah satu ubat hipertensi.

3. Penyekat reseptor Angiotensin II (ARB) .

Penyekat reseptor Angiotensin II (ARB) adalah ubat hipertensi yang membantu melonggarkan saluran darah dengan menyekat tindakan bahan kimia semula jadi yang menyempitkan saluran darah.

Contoh ubat hipertensi dari ARB adalah candesartan, losartan dan lain-lain. Pesakit hipertensi dengan penyakit buah pinggang kronik akan sangat dibantu dengan mengambil ubat hipertensi ARB.

4. Penyekat saluran kalsium (CCB)

Selalunya disebut penyekat saluran kalsium. Contoh ubat hipertensi kelas CCB adalah amlodipine, diltiazem dan lain-lain. Cara kerja CCB adalah dengan membantu mengendurkan otot saluran darah, dan melambatkan degupan jantung. CCB mungkin berfungsi lebih baik pada orang tua dan orang dari kaum tertentu, jika dibandingkan dengan penghambat ACE.

Pesakit hipertensi yang mengambil ubat CCB harus mengelakkan minum jus oren, kerana boleh saling berinteraksi. Jus oren akan meningkatkan kadar ubat dalam darah dan memberi anda risiko kesan sampingan yang lebih tinggi. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika anda bimbang tentang interaksi ubat ini.

Baca juga: Bagaimana Mengambil Ubat Hipertensi Jadi Beser, Ya?

Ubat Hipertensi Tambahan

Sebagai tambahan kepada ubat hipertensi utama, kadang-kadang perlu menambahkan ubat hipertensi tambahan untuk mencapai sasaran tekanan darah yang optimum. Ini adalah ubat hipertensi tambahan yang dimaksudkan:

1. Penyekat alfa

Dalam bahasa Indonesia disebut alpha blocker. Ubat-ubatan ini berfungsi dengan mengurangkan impuls saraf ke saluran darah, mengurangkan kesan bahan kimia semula jadi yang menyempitkan saluran darah. Contoh ubat dari kelas alpha blocker adalah doxazosin, prazosin, dan lain-lain.

2. Penyekat Beta Alpha

Selain mengurangkan impuls saraf ke saluran darah, penyekat alpha-beta memperlambat degupan jantung untuk mengurangkan jumlah darah yang harus dipam melalui urat. Contoh ubat adalah carvedilol dan labetalol.

3. Penyekat beta

Ubat ini, juga disebut beta blocker, berfungsi dengan mengurangkan beban kerja pada jantung sambil membantu melebarkan saluran darah, menyebabkan jantung berdegup lebih perlahan dan kurang daya.

Dadah dari kumpulan penyekat beta termasuk acebutolol, atenolol, dan banyak lagi. Penyekat beta biasanya tidak disyorkan sebagai ubat tunggal. Doktor biasanya akan menggabungkannya dengan ubat hipertensi lain.

4. Antagonis Aldosteron

Contoh ubat hipertensi dari kumpulan ini adalah spironolactone dan eplerenone. Ubat-ubatan ini berfungsi dengan menyekat kesan bahan kimia semula jadi yang dapat menyebabkan pengekalan garam dan cairan, yang dapat menyumbang kepada tekanan darah tinggi.

5. Renin perencat

Inhibitor renin seperti aliskiren berfungsi dengan melambatkan pengeluaran renin, enzim yang dihasilkan oleh buah pinggang. Enzim ini memulakan serangkaian proses dalam tubuh yang menyebabkan peningkatan tekanan darah.

Aliskiren berfungsi dengan mengurangkan kemampuan renin untuk memulakan proses ini. Ubat ini tidak boleh diambil bersamaan dengan ubat hipertensi dari ACE inhibitor atau kelas ARB, kerana meningkatkan risiko komplikasi serius, termasuk strok.

6. Vasodilator.

Apakah ubat hipertensi vasodilator? Vasodilator bermaksud pelebaran saluran darah. Contoh ubat adalah hydralazine dan minoxidil, yang bertindak secara langsung pada otot di dinding arteri untuk mengelakkannya menyempit.

Baca juga: Kepentingan Penggunaan Rutin Dadah Hipertensi

Selain Ubat Hipertensi, Perubahan Gaya Hidup Penting!

Selain mengambil ubat hipertensi, perubahan gaya hidup sangat penting untuk menguruskan tekanan darah tinggi. Gaya hidup yang tidak sihat seperti pergerakan tidak aktif, merokok, diet tinggi garam dan lemak, dan pengambilan alkohol harus dikurangkan, atau dihentikan sama sekali.

Sekiranya gaya hidup dapat diubah menjadi lebih sihat dan kerap minum ubat hipertensi, maka penurunan tekanan darah akan lebih efektif. Setiap penurunan tekanan darah 2 mm Hg sahaja, dapat mengurangkan risiko strok sebanyak 15% dan risiko penyakit arteri koronari sebanyak 6%.

Sebagai tambahan, sebuah kajian menunjukkan, penurunan tekanan darah nokturnal 5 mm Hg (pada waktu malam ketika tidur) dapat mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 17%.

Baca juga: Tidak semua ubat hipertensi Valsartan ditarik dari peredaran

Rujukan:

Mayoklinik. Diagnosis dan rawatan hipertensi.

Rxlist.com. Ubat darah tinggi.

hati.org. Ubah yang boleh anda lakukan untuk menguruskan tekanan darah tinggi.

Medscape. Rawatan darah tinggi.