Cara Membuat Sup Ayam untuk MPASI | Saya sihat

Sudah hampir 2 minggu Elika sukar makan. Mahu makan nasi, jangan gunakan apa-apa lagi, makaroni, atau makan biskut. Sekiranya diberi lauk, seperti salmon atau sayur-sayuran, dia tidak akan menginginkannya. Auuuhh .. Sedihnya ia sudah dimasak, letih, tidak dimakan. Belum lagi memikirkan makanan Elika, pasti kekurangan zat makanan.

Akhirnya, semalam saya membuat kuah ayam lagi. Biasanya saya membuat kaldu dicampur dengan sayur-sayuran (wortel, kacang, dll.). Nanti, ambil airnya. Namun, sejak beberapa hari ini saya tidak menyediakan sayur-sayuran kerana takut tidak dimakan.

Saya buat dengan menggunakan kaki ayam dan tulang, kemudian masak bersama-sama menggunakan periuk perlahan, bawang merah dan bawang putih, daun salam, serai, dan daun limau purut. Sebenarnya, biasanya saya tidak pernah menggunakan ini dan itu, sekurang-kurangnya hanya bawang dan bawang putih. Tetapi secara kebetulan, ia berada di dalam peti sejuk kerana saya sudah selesai membuat ayam yang belum dibuka, jadi anda memasukkannya ke dalam sehingga berbau harum).

Kaldu ayam bukan sahaja enak untuk anak kecil anda, tetapi juga kaya dengan kesihatan. Kaldu ayam cukup ringan pada perut, sehingga dapat membantu pencernaan serta meningkatkan kekebalan tubuh. Sekiranya diberikan ketika anak demam, hidung berair, dan batuk, ia akan mempercepat pemulihan.

Kaldu ayam juga menghasilkan lebih banyak kolagen, yang baik untuk kulit, rambut dan kuku si kecil. Dan, makanan yang satu ini juga merupakan ubat rumah yang baik untuk memulihkan badan setelah jangkitan pernafasan. Sebenarnya, kaldu ayam mengandungi magnesium, yang dapat mencegah anak kecil anda dari kegelisahan, tekanan dan gangguan tidur!

Cara membuat stok ayam untuk MPASI

  • Bersihkan kaki dan tulang ayam.
  • Basuh sayur-sayuran jika anda mahu menggunakannya juga. Sekiranya tidak, tidak mengapa.
  • Hancurkan bawang dan bawang putih, potong daun bawang, kemudian bersihkan daun salam, serai, dan daun limau purut.
  • Masukkan semua bahan ke dalam periuk perlahan, tambah air secukupnya.
  • Sekiranya anda mahu menambahkan garam untuk rasa, anda boleh. Elika berumur 1.5 tahun, jadi saya menambah gula dan garam untuk memasaknya.
  • Tutup dan tunggu sehingga semalaman. Biasanya, saya menyediakan ini pada waktu malam sebelum tidur sehingga siap pada keesokan harinya.
  • Jika tidak periuk perlahan, Anda juga boleh merebus dengan menggunakan periuk biasa. Namun, ia mesti dilihat dengan kerap agar air tidak habis. Memasak dengan periuk biasa juga memakan masa yang lama sehingga kuahnya selesai sepenuhnya.

Setelah selesai, biarkan hingga sejuk sedikit, tapis air, kemudian masukkan ke dalam bekas simpanan stok. Sekiranya saya, saya gunakan kiub bayi atau bekas MPASI mengikut bahagian makanan harian, kemudian letakkan di dalam peti sejuk untuk malam, kemudian pindahkan ke hari esok peti sejuk beku.

Sekiranya anda ingin makan, maka ambil saja mengikut keperluan. Kadang-kadang saya juga menggunakan kaldu ini untuk membuat nasi Hainam. Jadi, masak nasi bukan menggunakan air biasa, tetapi gunakan kuahnya. Ia sangat baik. Harum dan sedap!

Nah, sisa daging yang melekat pada cakar dan tulang saya, mengikis dan meneran. Saya akan menyimpan daging sebagai lauk untuk makanan Elika hari ini. Oh ya, ternyata kuahnya sangat berbau seperti mi ayam segera! Saya juga lapar. Haha.

Akhirnya Elika makan nasi, kuah ayam yang tersisa, kuah dengan gusto dan banyak lagi. Jangan lupa tambahkan evoo dan keju. Sedap! Semoga berjaya! (AS)

Rujukan

Firstcry Parenting: Resepi Sup Ayam