Punca Darah Menstruasi Hitam

Secara amnya, darah yang keluar semasa kitaran haid berwarna merah. Perubahan warna darah haid semasa haid juga sering terjadi. Mulai dari merah jambu, merah terang, merah-coklat, hingga coklat gelap.

Pada awal dan akhir haid, aliran darah lebih perlahan sehingga tetap lebih lama di rahim. Memerlukan waktu lebih lama untuk darah haid keluar melalui faraj. Inilah punca darah yang harus berwarna merah hingga hitam atau kecoklatan. Tetapi dalam kes yang jarang berlaku, darah haid hitam menunjukkan penyakit pada organ pembiakan. Berikut adalah beberapa kemungkinan sebab:

Baca juga: Darah haid keluar terlalu banyak? Amaran Menorrhagia!

Kehadiran badan asing di saluran vagina

Berhati-hati semasa menggunakan tampon, kondom, atau alat permainan seks. Pelepasan darah hitam ini boleh menjadi tanda objek asing tersisa di dalam vagina dan menyebabkan jangkitan. Anda tidak boleh mengabaikan gejala seperti bau yang tidak menyenangkan dari faraj, gatal-gatal dan ketidakselesaan di sekitar kawasan faraj, kemerahan dan bengkak di sekitar organ intim, atau sakit ketika membuang air kecil. Mungkin terdapat jangkitan pada organ intim.

Penyakit Keradangan Pelvis (PID) atau Jangkitan Genital

Jangkitan kelamin (STI), seperti gonorea atau klamidia, boleh menyebabkan pendarahan dan keputihan yang luar biasa. Salah satunya adalah pendarahan hitam pekat. Tidak jarang, pendarahan ini juga diikuti oleh bau yang tidak menyenangkan yang menunjukkan gejala awal jangkitan genital.

Gejala penyakit radang panggul atau jangkitan pada organ genital, termasuk pendarahan semasa atau selepas hubungan seksual, sakit ketika membuang air kecil, sakit atau tekanan di kawasan pelvis, gatal-gatal faraj, atau bintik hitam di antara tempoh haid. Kadang kala jangkitan juga disertai demam.

Kehamilan

Proses penanaman embrio di rahim yang menunjukkan permulaan kehamilan juga kadang-kadang disertai dengan bintik-bintik darah. Implantasi berlaku kira-kira 10-14 hari selepas persenyawaan. Tidak hairanlah, setelah beberapa lama, darah yang keluar dari faraj ini kelihatan lebih gelap. Tidak semua wanita mengalami pendarahan pada awal implantasi, dan jika berlaku, pendarahan ringan. Sekiranya pendarahan itu berat dan berlangsung lama, segera berjumpa doktor.

Baca juga: Adakah mungkin Menstruasi semasa Hamil?

Keguguran Yang Tidak Disedari

Tompok hitam juga boleh menjadi tanda keguguran. Dalam sejumlah kes, ada wanita hamil yang mengetahui bahawa mereka keguguran semasa pemeriksaan ultrasound. Ini adalah semula jadi, kerana kebanyakan keguguran berlaku ketika janin belum mencapai usia 10 minggu, jadi ia tidak menunjukkan gejala.

selepas bersalin

Pendarahan nifas berlaku selama 4-6 minggu selepas melahirkan. Pada mulanya, darah yang keluar kelihatan merah dan disertai dengan gumpalan. Kemudian pada hari keempat dan seterusnya, nifas menjadi merah, merah jambu, atau kecoklatan. Sekiranya aliran darah sangat perlahan, darah mungkin bertukar menjadi coklat gelap atau hitam.

Kitaran haid yang tidak teratur (Hematocolpos)

Keadaan ini berlaku apabila darah haid tidak dapat meninggalkan rahim, serviks, atau vagina. Akibatnya, darah yang ditahan dapat berubah menjadi hitam. Penyumbatan ini boleh disebabkan oleh gangguan selaput dara atau septum vagina. Dalam kes yang jarang berlaku, keadaan ini boleh berlaku pada wanita yang tidak mempunyai rahim (agenesis serviks).

Bilakah Makluman?

Pendarahan haid hitam harus diperhatikan, jika anda mengalami perkara berikut:

  • Darah haid hitam selalu berlaku pada setiap kitaran haid.
  • Sentiasa keluar bintik hitam selepas hubungan seks.
  • Tempoh haid berlangsung sangat lama hingga sekitar 2-4 minggu dan dicirikan oleh pembekuan darah beku.
  • Darah haid berbau busuk.
  • Kemunculan gatal dan jangkitan pada faraj.
  • Darah hitam muncul setelah memasukkan IUD.
  • Darah hitam muncul pada usia 40 tahun.

Perhatikan faktor-faktor yang mencetuskan penampilan darah hitam gelap semasa haid. Jangan teragak-agak untuk memeriksa diri anda lebih jauh jika anda mendapati tanda keadaan kesihatan organ intim yang tidak wajar. (TA / AY)

Baca juga: Cara Menjaga Kesihatan Reproduksi Lelaki dan Wanita


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found