Bolehkah ubi kayu menggantikan beras?

Sebagai orang Indonesia, tentu saja kita tidak asing dengan ubi kayu. Hampir semua orang Indonesia suka makan ubi kayu, ubi kayu goreng dan ubi kayu rebus. Bolehkah ubi kayu menggantikan beras untuk pesakit kencing manis?

Menurut beberapa pakar, jika tidak diproses dengan baik, ubi kayu mengandung sebatian toksik yang dapat meningkatkan risiko diabetes. Namun, ubi kayu boleh menjadi pilihan yang lebih sihat daripada pati lain kerana kandungan indeks glisemiknya rendah.

Jadi, bolehkah ubi kayu menjadi pengganti beras bagi pesakit diabetes, jawapannya ada di bawah, ya!

Baca juga: 5 Selebriti Dunia yang Hidup dengan Diabetes Mellitus

Penyelidikan ubi kayu dan diabetes

Ubi kayu mempunyai kandungan nutrisi yang sama dengan ubi akar lain, seperti kentang dan ubi jalar. 1 auns(28.3 gram)Ubi kayu mengandungi 11 gram karbohidrat, tetapi kandungan lemak dan protein kurang dari 1 gram. Jadi, ubi kayu bukanlah sumber vitamin dan mineral yang kaya.

Dalam salah satu artikel mengenai jurnal Acta Horticulturee pada tahun 1994, para pakar mengatakan bahawa ubi kayu disyaki menyebabkan diabetes. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan kes diabetes yang lebih rendah pada orang Afrika yang selalu memakan ubi kayu.

Dalam satu kajian yang diterbitkan di Asas & Farmakologi Klinikal pada bulan Disember 2006, didapati bahawa dari 1,381 orang yang terlibat dalam kajian ini, tidak ada yang menghidap diabetes, walaupun 84% pengambilan kalori mereka berasal dari ubi kayu.

Kajian kedua, diterbitkan pada bulan Oktober 1992 dalam jurnal Penjagaan Diabetes juga menunjukkan bahawa orang Tanzan yang mengonsumsi ubi kayu secara teratur mempunyai risiko terkena diabetes lebih rendah daripada mereka yang jarang memakan ubi kayu.

Tahap Sianida di Singkong

Sebilangan ubi kayu boleh membahayakan jika dikonsumsi tanpa dirawat terlebih dahulu, yaitu dengan membuang sebatian toksik yang disebut hidrogen sianida.

Sebilangan pakar mengatakan bahawa sianida yang terdapat dalam ubi kayu dapat menyebabkan diabetes, atau memperburuk keadaan kesihatan pesakit diabetes. Walau bagaimanapun, tahap sianida berbeza dalam pelbagai jenis ubi kayu.

Ubi kayu yang biasa dimakan setiap hari biasanya mengandungi sianida dalam jumlah yang sangat kecil. Tahap juga akan menurun jika diproses dengan betul. Selain itu, risiko terkena sianida juga dapat dikurangkan dengan memakan ubi kayu manis.

Baca juga: Apakah Xerosis yang Boleh Tanda Tahap Gula Darah Terlalu Tinggi?

Indeks Glikemik Ubi Kayu

Rakan diabetes mesti biasa dengan indeks glisemik. Indeks glisemik adalah sistem penilaian seberapa cepat makanan mempengaruhi kadar gula darah. Untuk menjawab persoalan adakah penderita diabetes memakan ubi kayu, kita perlu mengetahui nilai indeks glisemik tanaman ubi akar ini.

Ubi kayu mempunyai nilai indeks glisemik 46, yang bermaksud rendah. Ini bermaksud, ubi kayu termasuk makanan yang tidak menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat dengan cepat.

Jadi, ubi kayu boleh menjadi pilihan makanan yang lebih selamat daripada makanan lain untuk pesakit diabetes. Sebagai contoh, ubi kayu adalah pilihan makanan yang lebih selamat daripada kentang, yang mempunyai indeks glisemik sekitar 56-69.

Kemudian, Bolehkah Ubi Ganti Nasi?

Pati adalah karbohidrat kompleks. Ubi kayu adalah sejenis sayur berkanji. Oleh kerana karbohidrat meningkatkan kadar gula dalam darah, perlu bagi Diabestfriends untuk memantau penggunaan semua jenis pati.

Walau bagaimanapun, rakan diabetes tidak perlu mengelakkan penggunaannya. Pesakit kencing manis boleh memakan ubi kayu untuk menggantikan beras, asalkan tidak berlebihan dan termasuk dalam makanan seimbang.

Pastikan jenis ubi kayu yang dimakan oleh Diabestfriends mempunyai kandungan sianida yang rendah. Pastikan juga ubi kayu diproses dengan betul sebelum dimakan, sehingga tahap sianida menurun. Untuk lebih jelasnya, Rakan-rakan Diabest harus berjumpa dengan doktor sebelum memakan ubi kayu. (UH)

Baca juga: Adakah Wortel Selamat untuk Diabetes?

Sumber:

Hidup bersemangat. Adakah Ubi Kayu sebagai Alternatif Diet untuk pesakit kencing manis ?.

Persatuan Diabetes Amerika. Diabetes tidak disebabkan oleh ketoksikan ubi kayu.

Diabetes Kanada. Panduan Makanan Indeks Glikemik.