Punca Sakit Lengan Bawah - guesehat.com

Bahagian bawah kaki anda, yang biasanya dikenal sebagai anak lembu, mempunyai fungsi penting untuk menyokong seluruh tubuh dengan semua aktiviti hariannya. Selepas telapak kaki, betis adalah yang paling berperanan dalam menyokong semua aktiviti anda dari ringan hingga berat. Ada kalanya bahagian bawah kaki cedera, dan menyebabkan kesakitan. Berikut adalah beberapa penyebab gangguan anggota badan bawah, dan cara merawatnya:

Gangguan Tulang, Sendi dan Otot

Dilaporkan dari webmd.comWalau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan sakit betis selain kesibukan anda. Berikut adalah beberapa keadaan yang menyebabkan betis terasa sakit dan perit:

  • Kekejangan otot

Kekejangan boleh menyerang pada bila-bila masa dan tiba-tiba, walaupun dalam keadaan tidur di tengah malam. Anggota badan bawah adalah salah satu bahagian badan yang sering terkena kekejangan. Kekejangan di kaki disebut "kekejangan".kuda charley" Apabila kekejangan datang, menahan atau menekan kawasan keran akan membuat rasa sakit semakin teruk. Penyebab kekejangan biasanya adalah keletihan otot dan kekeringan, jadi untuk melegakan kekejangan anda boleh minum air dan luruskan kaki anda dan urut bahagian yang sempit dengan perlahan. Untuk mengelakkan kekejangan kembali, jangan lupa meregangkan badan sebelum berolahraga.

  • Shin berpecah

Bahagian betis atau bahagian depan betis tidak dapat dipisahkan dari kecederaan. Gejala, semua otot dan daging di sekitar tulang kering meradang sehingga menyakitkan walaupun hanya berjalan, apalagi berlari dan melompat. Punca kecederaan ini, yang disebut shin splits, adalah aktiviti berat yang membuat kaki bekerja lebih keras, menyebabkan kesakitan ini.

Pemilik kaki rata lebih berisiko mengalami keadaan ini. Pertolongan cemas yang boleh dilakukan adalah merehatkan kaki anda sebentar, kemudian memampatkan dengan ketulan ais dan balut dengan sapu tangan. Pergi ke doktor jika sakit tidak hilang setelah lebih dari seminggu. Sebaiknya jangan melakukan aktiviti yang boleh membuatkan kaki terasa lebih sakit. Untuk pencegahan, selalu pakai kasut dan seluar panjang yang selesa untuk mengelakkan lekukan ketika berlari.

  • Tendonitis

Tendonitis adalah keradangan atau kerengsaan tendon, yang merupakan kumpulan tisu penghubung berserat yang melekatkan otot ke tulang. Kecederaan tendon biasanya berlaku di betis atau berhampiran kawasan tumit, di mana tendon boleh membengkak, meregang, atau bahkan terkoyak. Penyebabnya adalah dari menaiki tangga, berlari terlalu cepat, atau mendaki.

Untuk mengurangkan kesakitan, doktor akan memberi anda ubat penghilang rasa sakit yang mesti anda minum dengan bijak dan tidak melebihi dos. Elakkan aktiviti yang boleh membuat kesakitan lebih teruk. Sekiranya kecederaan tendon sangat teruk, tindakan penyelamatan yang paling biasa adalah pembedahan untuk memperbaiki bahagian tendon yang rosak

  • Fraktur atau keseleo

Mungkin anda pernah terseliuh. Rasanya sangat tidak selesa. Semasa terseliuh, rehatkan kaki anda dan sapukan ais ke kawasan yang terjejas. Gunakan penyokong di bahagian belakang lutut supaya kaki lebih tinggi.

Sekiranya keseleo disertai dengan patah tulang, lakukan perkara yang sama dan segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut. Kaki yang patah mesti dirawat dengan segera dan selepas itu diperlukan terapi pemulihan. Pemulihan setelah patah tulang biasanya memerlukan masa yang lama untuk kaki pulih sepenuhnya dan anda boleh berjalan normal semula. Dalam tempoh rehat ini, cuba jangan biarkan berat badan anda meningkat secara drastik sehingga kaki anda cukup kuat untuk menyokong badan anda.

Selain kecederaan, terdapat masalah kesihatan lain pada anggota bawah, kerana disebabkan oleh pembekuan darah. Pembekuan darah berlaku kerana urat di kaki mempunyai masalah sehingga peredaran darah tidak lancar. Gejala adalah kemerahan, bengkak dan sakit. Keadaan ini boleh mengganggu keseimbangan kerja otot, sendi, dan tulang.

Untuk menjaga kesihatan kaki, jaga dan menjalani gaya hidup sihat. Contohnya, minum banyak air, berhenti merokok, makan makanan sihat, dan yang paling penting mengawal berat badan anda. Lakukan senaman secara teratur kerana selain tulang dan sendi yang sihat, senaman akan menjadikan tubuh kita terhindar dari pelbagai penyakit seperti diabetes dan tekanan darah tinggi. (AP / AY)