Buah-buahan yang Tidak Boleh Makan Wanita Hamil - GueSehat.com

Semasa mengandung, ibu pasti harus menjaga dan memastikan pengambilan makanan yang dimakan sesuai, termasuk buah-buahan. Kemudian, adakah anda tahu buah apa yang tidak boleh dimakan oleh wanita hamil? Ayuh, cari buah mana yang harus dielakkan semasa mengandung!

Buah adalah sumber nutrien yang baik dan penting untuk kehamilan. Buah mengandungi vitamin, folat, dan serat, yang penting untuk menjaga kesihatan wanita hamil atau janin yang mereka bawa. Buahnya bahkan dipercayai dapat melegakan beberapa masalah kehamilan yang biasa.

5 Buah Wanita Hamil Tidak Boleh Makan

Sebenarnya tidak ada buah tertentu yang harus dielakkan oleh ibu hamil. Namun, wanita hamil masih perlu membatasi bahagian yang harus dikonsumsi, kerana sebilangan buah mempunyai kandungan gula yang tinggi, yang dapat meningkatkan kadar gula darah jika dikonsumsi secara berlebihan. Berikut adalah senarai buah-buahan yang harus dielakkan oleh wanita hamil!

1. Nanas

Nanas tidak boleh dimakan semasa anda masih hamil pada trimester pertama. Nanas mengandungi bromelain, enzim yang melembutkan dinding serviks, menyebabkan rahim berkontraksi, menyebabkan pendarahan. Oleh itu, nanas tidak digalakkan dimakan oleh wanita hamil yang memasuki trimester pertama.

Tetapi selepas trimester pertama, anda boleh makan nanas. Perkara yang perlu diingat semasa makan nanas pada trimester kedua adalah bahagiannya. Pastikan anda makan nanas dalam jumlah kecil, sekitar 50-100 gram maksimum 2 kali seminggu. Pada trimester ketiga, anda boleh makan 250 gram nanas seminggu.

2. Anggur

Anggur tidak boleh dimakan semasa anda memasuki trimester kehamilan ketiga. Ini kerana resveratol yang terkandung dalam anggur boleh menjadi toksik. Di samping itu, kadar asid anggur yang tinggi sering dikaitkan dengan mual atau mual pada waktu pagi, yang biasa terjadi pada wanita hamil. Inilah sebab mengapa anggur tidak boleh dimakan oleh wanita hamil

3. betik

Walaupun betik mengandungi vitamin yang penting untuk tubuh, buah ini tidak digalakkan untuk wanita hamil. Buah ini kaya dengan susu getah dan boleh menyebabkan kontraksi rahim, pendarahan, keguguran, malah mengganggu perkembangan janin.

4. Pisang

Seperti diketahui, pisang adalah sumber serat dan mempunyai manfaat yang baik untuk pencernaan, dan dapat menurunkan tekanan darah. Walaupun begitu, pisang adalah buah yang mempunyai kandungan karbohidrat yang cukup tinggi. Jadi jika dikonsumsi secara berlebihan, boleh menyebabkan gula darah naik dan memicu diabetes kehamilan (diabetes semasa kehamilan).

5. Durian

Memang tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa durian boleh membahayakan wanita hamil. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, buah yang ada sekarang boleh menyebabkan diabetes semasa kehamilan. Seperti diketahui, durian adalah makanan dengan indeks glisemik tinggi, kerana ia juga mengandungi karbohidrat dan gula tinggi.

Lima buah di atas tidak boleh dimakan oleh wanita hamil pada trimester tertentu. Tidak kurang pentingnya nasihat jangan makan buah yang belum dicuci dan belum masak. Sangat penting untuk memperhatikan kebersihan buah semasa kehamilan, untuk mengelakkan jangkitan akibat parasit pada buah yang tercemar.

Oh ya, jika anda masih ragu-ragu atau ingin mengemukakan banyak pertanyaan mengenai kehamilan, anda boleh berjumpa doktor atau pakar dalam talian melalui ciri 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Ayuh, cuba ciri-ciri sekarang Mums! (TI / AS)

buah yang selamat untuk pesakit kencing manis

Sumber:

Cadman, Bethany. 2018. Buah mana yang harus anda makan semasa mengandung ? Berita Perubatan Hari Ini. //www.medicalnewstoday.com/articles/322757.php

Tian C. 2017. 10 Buah-Buahan Yang Anda Tidak Perlu Makan Semasa Kehamilan . Ibu Bapa Menangis Pertama. //parenting.firstcry.com/articles/10-fruits-not-eat-pregnancy/

Pusat Bayi. Adakah selamat memakan durian semasa mengandung? . //www.babycenter.com.my/x1022992/is-it-safe-to-eat-durian-in-pregnancy