Suami Ejakulasi Pramatang Boleh Mengandung | Saya sihat

Jangan beritahu sesiapa, ibu. Tidak dapat dinafikan, jika suami "keluar" terlalu cepat, kita sebagai isteri juga mesti bertanya-tanya, "Ejakulasi yang terlalu cepat boleh mempengaruhi program kehamilan atau tidak, boleh?" Sebelum anda keliru untuk masa yang lama, lihat maklumat di sini, ayuh.

Bilakah Terlalu Lama?

Satu kajian yang meninjau 500 pasangan dari 5 negara berbeza mendapati rata-rata masa yang diperlukan lelaki untuk melakukan ejakulasi semasa melakukan hubungan seks adalah sekitar 5.5 minit. Ukuran masa tentu tidak dapat digunakan sebagai penanda aras yang pasti. Kedudukan, jangka masa, dan lokasi juga dapat mempengaruhi.

Walaupun tempoh adalah perkara yang relatif, ada beberapa keadaan yang dapat digunakan sebagai penilaian sama ada ejakulasi anda terlalu awal atau normal, termasuk:

 1. Selalu atau hampir selalu ejakulasi 1 minit selepas penembusan.

 2. Tidak dapat melambatkan ejakulasi semasa persetubuhan sepanjang masa atau sepanjang masa.

 3. Rasa tertekan dan kecewa, kemudian cenderung untuk menghindari keintiman seksual akibatnya.

Nah, dari situ dapat dibezakan 2 jenis ejakulasi dini, iaitu:

 • Ejakulasi pramatang primer, yang berlaku untuk waktu yang lama, walaupun sejak pertama kali anda melakukan hubungan seks. Sekiranya tidak dirawat, ini boleh bertahan lama.

 • Ejakulasi pramatang sekunder. Maksudnya, biasanya tidak pernah mengalami masalah dengan ejakulasi, tetapi beberapa kali atau dalam keadaan tertentu menghadapi masalah "keluar" terlalu cepat. Jenis ini adalah keluhan seksual yang biasa dan dialami oleh 1 dari 3 lelaki dalam lingkungan umur 18-59 tahun pada satu-satu masa. Keadaan boleh timbul secara beransur-ansur atau boleh berlaku secara tiba-tiba.

Penyebab ejakulasi dini agak berbeza-beza, yaitu:

 • Rasa tidak berpuas hati dengan badan anda sendiri atau kurang harga diri.

 • Kemurungan atau tekanan.

 • Sejarah gangguan seksual, sama ada sebagai pelaku, mangsa, atau mangsa yang selamat.

 • Bimbang terlalu banyak tentang pengalaman seksual yang terhad, mengalami ereksi, atau ejakulasi terlalu awal.

 • Keradangan prostat atau uretra.

 • Tahap hormon tertentu, misalnya testosteron, tidak normal l.

 • Disfungsi ereksi.

 • Keperluan untuk rangsangan seksual yang lebih kuat untuk mendapatkan dan mengekalkan ereksi.

 • Mempunyai penyakit metabolik, seperti diabetes atau darah tinggi.

 • Pengambilan alkohol yang berlebihan.

Baca juga: 5 Jenis Makanan Yang Tidak Sihat sepenuhnya

Ejakulasi Pramatang Tidak Bermakna mandul tetapiā€¦.

Ejakulasi pramatang sukar untuk dibincangkan, walaupun dengan pasangan anda. Sekiranya keadaan ini berlaku di rumah tangga anda, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah jangan bimbang kerana ini sangat biasa berlaku pada lelaki dan boleh berlaku pada usia berapa pun. Sebenarnya, masalah ini lebih kerap berlaku ketika lelaki masih muda. Sebabnya, ejakulasi biasanya lebih lama dengan usia.

Bagaimana dengan kesuburan? Berita baiknya, selagi ejakulasi dini jarang berlaku, anda tidak perlu risau. Cerita lain jika ini berulang kali, ejakulasi dini boleh menyebabkan kemandulan secara langsung. Anda lihat, kes ejakulasi dini sering berlaku serentak pada sekitar sepertiga pesakit dengan disfungsi ereksi (mati pucuk).

Selain itu, ejakulasi dini kerana keinginan seksual yang rendah mungkin merupakan akibat dari kegagalan testis untuk menghasilkan hormon testosteron, sperma, atau keduanya (hipogonadisme), yang menyebabkan penurunan kualiti air mani.

Sekiranya ejakulasi dini bersifat kronik dan mengecewakan, tidak mustahil ia dapat menyebabkan keinginan seksual yang rendah pada lelaki dan wanita, yang mengakibatkan penurunan frekuensi hubungan seksual, dan akibatnya ketidaksuburan.

Baca juga: Adakah mungkin hamil walaupun anda telah menggunakan alat kontraseptif?

Langkah Rawatan Ejakulasi Pramatang

Walaupun bukan merupakan keadaan yang mengancam kesihatan, ejakulasi dini pasti memberi kesan besar terhadap kepuasan pasangan, yang akan mempengaruhi kualiti hubungan. Untuk itu, terdapat beberapa kaedah semula jadi dan bukan ubat yang boleh anda cadangkan untuk suami sekiranya anda mengalami keadaan ini, seperti:

 • salinan pengambilan mineral

Nutrien, seperti zink dan magnesium, memainkan peranan utama dalam kesihatan organ pembiakan, termasuk merawat ejakulasi dini. Kedua-dua nutrien ini banyak terdapat dalam tiram, daging lembu, yogurt, dan bayam.

 • Adakah teknik jeda-memerah (berhenti sekejap)

Teknik ini dapat membantu ejakulasi dini dengan membiarkan rangsangan berkurang sebelum klimaks. Ketika suami merasa siap untuk ejakulasi, berhenti, dan tekan hujung zakar selama 10-15 saat sehingga dia tidak mahu klimaks lagi. Tunggu sekitar 30 saat sehingga ereksi berhenti. Selepas itu, Ibu dan Ayah boleh melakukan hubungan seks lagi.

 • Teknik berhenti-mula (berhenti-mulakan)

Sedikit serupa dengan teknik berhenti sekejap , kaedah berhenti-mulakan dilakukan untuk melambatkan klimaks dengan menarik zakar keluar dari faraj. Apabila suami anda merasakan dorongan ejakulasi, hentikan aktiviti seksual sepenuhnya. Setelah dia merasa kurang terangsang, perlahan-lahan mula melakukan aktiviti seksual lagi. Ulangi proses ini seberapa banyak kali yang diperlukan untuk membantu suami anda mengawal ejakulasi.

 • senaman lantai pelvis dengan teknik Kegel

Kontrak otot-otot dasar pelvis anda seolah-olah anda sedang buang air besar. Lakukan selama 3 saat sambil berbaring atau duduk, kemudian berehat selama 3 saat. Lakukan ini sekurang-kurangnya 10 kali berturut-turut sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Ingat, jangan lupa untuk bernafas semasa melakukan ini dan fokus pada penguncupan hanya otot dasar panggul. Jangan mengetatkan perut, paha, atau punggung semasa melakukan Kegels.

 • Gunakan kondom yang lebih tebal

Pilih varian kondom dengan bahan getah yang lebih tebal untuk mengurangkan kepekaan dan mencegah ejakulasi dini.

 • Melancap

Melancap 1-2 jam sebelum melakukan aktiviti seksual dapat membantu melambatkan ejakulasi semasa penembusan. Pelepasan seksual ini akan mengurangkan keperluan suami untuk klimaks dengan cepat.

 • Elakkan melakukan hubungan seks untuk beberapa ketika

Mengelakkan hubungan seks untuk sementara waktu dapat membantu mengurangkan tekanan pada suami anda. Dan perlu diingat, penembusan bukanlah satu-satunya cara untuk mencapai kepuasan seksual. Oleh itu, cari jalan lain untuk anda dan suami untuk bersenang-senang yang tidak akan memberi tekanan atau kecewa kepada mereka.

 • Mengambil ubat disfungsi ereksi

Sekiranya disfungsi ereksi merupakan faktor penyumbang kepada ejakulasi dini, berbincanglah dengan doktor anda mengenai rawatan, sama ada mengambil tadalafil (Cialis) dan sildenafil (Viagra). Kedua-duanya dapat membantu anda mengekalkan ereksi, yang dapat menyebabkan ejakulasi yang tertunda.

Tidak kira apa kaedah yang dicuba, tidak ada rasa malu dalam berunding dengan pakar urologi jika ejakulasi dini mempengaruhi kehidupan seks Ibu dan Ayah. Lagipun, langkah ini adalah untuk kebaikan bersama dan demi tujuan mulia, iaitu untuk melahirkan keturunan. Teruskan, Ibu! (AS)

Baca juga: Kecurangan Boleh Diulang, Benarkah?

Rujukan

NHS. Masalah Ejakulasi.

Klinik Mayo. Ejakulasi pramatang .

Perpustakaan Dalam Talian Wiley. Ejakulasi pramatang .

Garis Kesihatan. Ubat untuk Ejakulasi Pramatang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found