Merendam di Bubble Bath adalah Tidak Selamat - GueSehat.com

Merendam dalam air suam di dalam tab mandi yang dipenuhi busa wangi dari mandi gelembung pastinya terasa sangat menenangkan, ya. Terutama jika anda melakukannya setelah seharian penat melakukan aktiviti, terasa seperti langit di bumi! Hehehe. Makan, tapi tahukah anda bahawa menggunakan mandi mandian ketika mandi memberi kesan buruk kepada kesihatan? Sebabnya, terdapat beberapa jenis kandungan dalam mandian buih yang boleh mempengaruhi keadaan kulit dan bahkan boleh mencetuskan sakit kepala. Jadi, ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Apakah bahan asas mandi buih?

Trend penggunaan mandian buih menjadi popular sejak kebelakangan ini. Bukan hanya memiliki aroma yang merosakkan deria bau, sejumlah produk mandi buih di pasaran juga bersaing untuk menawarkan pelbagai manfaat untuk kesihatan kulit.

Walaupun kelihatan begitu menggoda, ternyata mandi buih bukanlah pilihan produk yang tepat untuk penggunaan seharian. Sebenarnya, bukan hanya mandi mandian, beberapa produk mandian lain seperti gel mandi dan sabun mandi, juga tidak berkesan untuk digunakan semasa mandi setiap hari.

Salah satu sebab mengapa mandi buih dan beberapa produk yang disebutkan sebelumnya bukanlah pilihan yang selamat untuk kulit adalah bahan asas yang digunakan. Produk ini menggunakan bahan pencuci yang kompleks, yang sering digunakan dalam industri berat untuk membersihkan noda.

Mengapa Bahan Pencuci Di Mandi Gelembung Berbahaya?

Walaupun kedua-duanya menyebabkan busa, anda perlu tahu bahawa sabun dan bahan pencuci adalah 2 produk yang sangat berbeza. Ia seperti kapas dan nilon. Sabun dan kapas dihasilkan dari produk semula jadi dengan pengubahsuaian bahan yang lebih mudah. Manakala detergen dan nilon dihasilkan sepenuhnya di kilang kimia. Ini menjadikan bahan pencuci yang terdapat dalam produk bilik mandi tidak berbeza dengan produk pembersih rumah tangga yang biasa anda gunakan. Satu-satunya perbezaan di sini adalah kepekatan.

Mandi dengan busa yang sangat wangi dari mandi buih berpotensi besar untuk menyebabkan kerengsaan kulit, reaksi alergi, dan sakit kepala. Walaupun di beberapa negara seperti Amerika Syarikat, terdapat amaran bahawa mandi buih boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan jangkitan saluran kencing.

Produk pembersih badan pada dasarnya mengandungi bahan-bahan yang tidak jauh berbeza dengan mandi buih. Namun, apa yang menjadikan mandi mandian berbahaya adalah ia digunakan ketika berendam di dalam tab mandi. Merendam produk mandian mana pun akan menjadikan kulit lebih kerap terkena, meningkatkan risiko bahan kimia diserap ke dalam kulit. Produk gel mandian juga berpotensi menembusi kulit ke paru-paru.

Beberapa jenis bahan pencuci dalam mandi gelembung yang berpotensi merengsakan kulit termasuk natrium lauret sulfat dan cocami-dopropyl betaine (yang mana produk penembusan kadang-kadang ditambahkan, jadi bahan kimia lebih mudah diserap); pengawet seperti tetrasodium EDTA, perengsa yang berpotensi; dan metilkloroisotiazolinon (kedua-duanya berpotensi mutagen, bahan yang mempercepat mutasi gen).

Selanjutnya, jika produk tersebut juga mengandungi cocamide EDTA (sebatian serupa yang berakhir dengan DEA, TEA atau MEA) serta bahan-bahan yang membentuk formaldehid seperti bronopol, DMDM ​​hidantoin, diazo-lidinyl urea, imidazolidinyl urea, dan quaternium-15, maka produk ini berisiko menyebabkan kanser. Kajian menunjukkan bahawa sehingga 93% peralatan mandian dan kosmetik mengandungi sebatian ini.

Apa yang perlu digunakan?

Kaedah terbaik untuk mengelakkan risiko kesihatan mandi mandian adalah dengan tidak menggunakannya sama sekali. Sekiranya anda benar-benar ingin menggunakannya, cuba hadkan jumlah produk yang digunakan.

Pilihan terbaik yang boleh digunakan untuk mandi adalah jenis sabun biasa. Kandungan minyak sayuran dan gliserin adalah kandungan sabun terbaik. Walaupun wangiannya tidak semerbah wangi mandi gelembung dan hanya seperti minyak pati, produk ini tidak kurang hebatnya dengan sabun mandian untuk membersihkan badan.

Wow, ternyata produk yang memukul seperti mandi buih juga tidak selamat digunakan setiap hari, betul, geng. Oleh itu, untuk mengelakkan risiko buruk yang ada, cubalah selalu memeriksa kandungan produk mandi yang anda gunakan. Sekiranya kerengsaan kulit berlaku kerana penggunaan produk mandi, anda boleh segera berjumpa dengan pakar dermatologi di hospital terdekat, yang boleh anda temui di Ciri Direktori GueSehat. (TAS / AS)

Baca juga: Kesalahan Umum Semasa Mandi, Siapa Anda?

Keperibadian Berdasarkan Cara Mandi -GueSehat.com

Sumber:

"Adakah mandian buih anda selamat?" - Surat Harian


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found