Khasiat Bubur untuk Kesuburan | saya sihat

Tauge adalah salah satu makanan kegemaran orang Indonesia. Namun, tidak banyak orang tahu bahawa tauge baik untuk kesihatan. Salah satu kelebihan tauge adalah membantu meningkatkan kesuburan. Apa faedah tauge untuk kesuburan?

Menurut penyelidikan, tauge baik untuk kesuburan, terutama kesuburan lelaki. Ayuh, ketahui apa faedah tauge untuk kesuburan lelaki!

Baca juga: Dapatkan Maklumat Mengenai Promil, Kehamilan, dan Pertumbuhan Secara Langsung dari Pakar

Nilai Nutrien Tumbuhan

Jika dibandingkan dengan sayur-sayuran lain pada umumnya, tauge memiliki ukuran yang lebih kecil. Walau bagaimanapun, kandungan nutriennya tidak kalah dengan sayur-sayuran lain.

Karbohidrat : 100 gram tauge dapat memberi kita 4% -5,7% karbohidrat yang diperlukan oleh tubuh setiap hari. Bukan itu sahaja, 100 gram tauge mengandungi 2.4 gram serat. Jumlah ini merangkumi 7% daripada jumlah serat harian yang disyorkan untuk lelaki dan 8.5% untuk wanita.

Protein : tauge adalah salah satu sumber protein tumbuhan. Dalam 100 gram tauge, terdapat 5.3 gram protein. Jumlah ini merangkumi 11% pengambilan protein harian yang disyorkan untuk wanita dan 9.4% untuk lelaki.

Vitamin : tauge kaya dengan vitamin. Mengonsumsi tauge dapat meningkatkan pengambilan banyak vitamin B ke dalam tubuh, seperti riboflavin (vitamin B2), asam pantotenat (vitamin B5), vitamin B6, thiamin (vitamin B1), dan niasin (vitamin B3).

Bukan hanya itu, kandungan vitamin C dan vitamin E dalam tauge juga sangat tinggi. Seartus gram tauge mengandungi sekitar 15-25 miligram vitamin E dan 19,8 miligram vitamin C. Jumlah ini sama dengan 22% daripada pengambilan vitamin C harian yang disyorkan untuk lelaki, dan 26% untuk wanita.

Mineral : tidak hanya kaya dengan vitamin, tauge juga kaya dengan mineral, terutama besi dan tembaga. Satu cawan tauge yang dimasak mengandungi kira-kira 0.32 miligram tembaga. Jumlah ini merangkumi 32% pengambilan tembaga setiap hari. Selain itu, 100 gram tauge juga mengandungi sekitar 30% pengambilan zat besi harian untuk lelaki, dan 13% untuk wanita. Selain besi dan tembaga, tauge juga mengandung magnesium, mangan, dan zink.

Baca juga: Ibu, Ingin Mengandung Cepat? Petua Promil Ini Berjaya!

Khasiat Pucuk untuk Kesuburan Lelaki

Menurut sejarah perubatan tradisional, lelaki mengambil tauge secara berkala untuk meningkatkan kesuburan, mengatasi disfungsi ereksi, dan merangsang gairah seksual dengan berkesan. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah kelebihan tauge untuk kesuburan lelaki:

 1. Kandungan vitamin C yang tinggi dalam tauge membantu lelaki mencegah penggumpalan sperma, sehingga meningkatkan kemampuan sperma untuk menyuburkan telur. Kandungan vitamin C juga meningkatkan gairah seksual, waktu ejakulasi, dan menyumbang untuk mencegah ejakulasi dini.
 2. Kandungan vitamin E dalam tauge terbukti dapat meningkatkan kesihatan sperma. Vitamin E juga melindungi sperma dari radikal bebas. Ini tentunya membantu meningkatkan kesihatan sperma dan keberkesanan fungsinya.
 3. Tauge kaya dengan vitamin B12, yang dapat membantu meningkatkan jumlah dan kualiti sperma dengan ketara.

Khasiat Sprout untuk Kesihatan Keseluruhan

Kandungan nutrien tauge sangat pelbagai, tidak ada keraguan mengenainya. Mengonsumsi tauge secara berkala membantu meningkatkan pengambilan nutrien penting, seperti protein, vitamin, mineral, dan karbohidrat. Jadi, pengambilan tauge dapat mencegah penyakit dan meningkatkan kesihatan.

Berikut adalah beberapa kelebihan tauge untuk kesihatan:

 • Tingkatkan metabolisme badan, bantu detoksifikasi badan.
 • Meningkatkan ketumpatan tulang, sehingga meningkatkan kekuatannya.
 • Menjaga kestabilan tahap kolesterol, sehingga melindungi jantung.
 • Meningkatkan penghadaman.
 • Membantu menurunkan berat badan.
 • Meredakan tekanan dan kegelisahan.
 • Meningkatkan sistem ketahanan badan.
 • Meningkatkan kesihatan kulit.
 • Meningkatkan kesihatan mata dan mengurangkan risiko penyakit mata seperti degenerasi makula.
 • Meningkatkan fungsi fisiologi, terutama pada lelaki.
Baca juga: Ejakulasi Terbalik Suami, Promil Adakah Lebih Sukar?

Sumber:

Petua Buat. Adakah makan tauge baik? Kesan tauge untuk lelaki?. Februari 2020.

bayi. SEMANGAT Kacang. 2020.