Dedahkan! Gejala Selsema Tulang dan Rawatannya

Musim hujan seperti hari ini pastinya membimbangkan masyarakat dengan banyak nyamuk yang membawa virus. Salah satu virus atau penyakit yang sering muncul adalah demam denggi atau DHF. Kebersihan selalu menjadi faktor utama untuk mengelakkan semua jenis virus atau bakteria yang mungkin menular dari satu orang ke orang lain. Walaupun kesan musim hujan lebih cenderung mencetuskan kemunculan demam denggi, tetapi pernahkah anda mendengar selesema tulang? Penyakit ini, yang juga sering disebut chikungunya, juga merupakan salah satu penyakit yang akan meningkat ketika musim hujan tiba. Saya pernah menghidap penyakit ini, kata doktor ketika itu, pada awalnya saya fikir saya menghidap demam campak atau mungkin demam denggi, kerana simptom selesema tulang ia agak serupa dengan kedua penyakit ini. Virus ini juga sama dengan demam denggi yang ditularkan oleh nyamuk Aedes aegypti dan Aedes albopictus. Jadi bagi anda yang mungkin mempunyai gejala yang hampir sama dengan demam campak atau demam berdarah, mungkin gejala yang anda rasakan adalah gejala selesema tulang.

Mari kenali simptom selesema tulang seperti berikut;

  1. Kesakitan pada otot-otot badan. Ini sangat tidak selesa dan pada awalnya saya merasakan sakit otot biasa atau mungkin saya menderita rematik. Tetapi sakit otot ini disertai oleh kelemahan dan kelesuan.
  2. Sakit dan sakit timbul di semua bahagian badan, terutamanya di tangan dan kaki.
  3. Tubuh mula terasa menggigil pada waktu petang, dan mula berasa baik kembali pada awal pagi. Nah, inilah yang difikirkan oleh banyak orang bahawa mereka menghidap demam denggi, kerana model fasa hampir sama
  4. Mula muncul bintik-bintik merah di seluruh badan, terutama pada tangan, batang badan, dan paha. Ini juga yang biasanya dijangkiti demam denggi atau campak.
  5. Badan akan berasa sangat letih dan tidak bersemangat sepanjang hari.
  6. Kadang-kadang juga disertai hidung berair, batuk seperti selesema biasa.

Kerana selesema tulang ini berbahaya dan boleh mengancam kesihatan tubuh, anda mesti menjaga kesihatan badan dan cergas. Sekiranya anda sudah mula merasakan simptom di atas, lebih baik segera berjumpa doktor sehingga mereka dapat didiagnosis dengan betul. Mengendalikan selesema tulang sebenarnya hanya dengan rehat penuh dan pengambilan makanan sihat dan diperlukan dengan badan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, banyak air, dan cuba makan dengan kerap. Anda juga diminta untuk menangani simptom selesema tulang dengan vitamin dan febrifuge atau ubat batuk dan selsema. Penyakit selesema tulang ini akan mulai membaik dalam masa lebih kurang seminggu jika disokong oleh keadaan badan yang kuat dan pengambilan makanan yang baik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found