Soalan Sukar Kanak-kanak Yang Sering Ditanyakan dan Bagaimana Menjawabnya

Adakah si kecil anda mengemukakan banyak soalan pada usia muda? Wow, ini bermakna bahawa dia cerdas dan kritikal, Mums. Jangan menghalangnya untuk mencari tahu dengan memarahinya. Setiap kanak-kanak belajar mengenal dunia di sekeliling mereka dengan cara mereka sendiri. Lebih baik bertanya kepada Ibu secara langsung daripada orang lain, bukan? Eh, tapi bagaimana jika soalan anak kecil anda sangat sukar dijawab?

Elakkan Reaksi Segera

Sebilangan besar ibu bapa akan terkejut apabila anak mereka tiba-tiba meminta sesuatu yang tidak dijangka. Sebagai contoh: "Jika orang mati, mereka dapat hidup kembali, bukan?" setelah Mums dan keluarganya menghadiri pengebumian datuk Little One. Menangani soalan sukar seperti ini memerlukan strategi.

Tidak seperti soalan biasa seperti: "Ibu, boleh saya makan makanan ringan, boleh?" atau "Hari ini kita akan ke taman permainan, bukan?", elakkan bertindak balas dengan segera. Sama ada anda marah dan mengatakan bahawa soalan itu tidak sesuai atau menjawabnya secara sederhana (terutamanya sehingga berbohong), anda harus lebih berhati-hati. Hanya sedikit jawapan yang salah, anak akan keliru atau enggan bertanya lagi.

Beberapa Contoh Soalan Sukar Yang Sering Ditanyakan oleh Kanak-kanak

Sebahagian daripada soalan ini mungkin telah diajukan oleh anak kecil anda. Mungkin pada masa ini anda masih menangguhkan jawapannya kerana anda keliru atau berharap anak anda akan lupa bertanya:

"Tuhan tidak ada, bukan?"

Mengapa orang mati? "

"Kenapa kulit Ayah lebih gelap daripada Mum?"

"Kenapa papa Andi tidak tinggal bersama Andi dan ibunya?"

"Mengapa Ayah harus pergi bekerja dan bukannya di rumah dan bermain dengan saya?"

"Semua rakan saya mempunyai kasut baru itu. Mengapa saya tidak boleh membelinya juga? "

"Ibu, kita orang kaya bukan?"

Hmm, pening juga ya, Ibu? Terutama jika anak itu berkeras untuk mendapatkan jawapannya dengan segera. Bagaimana saya dapat menjawabnya tanpa menimbulkan salah faham atau memberikan pandangan berbahaya?

5 Strategi Menjawab Soalan Kanak-kanak yang Sukar

Seorang kanak-kanak yang kritikal meminta tanda bahawa seorang kanak-kanak pintar dan selalu ingin mengetahui perkara baru, walaupun belum tiba masanya. Sudah tentu, anda tidak mahu si kecil anda teragak-agak untuk bertanya lagi kerana reaksi anda yang salah. Nah, lima (5) strategi di bawah ini boleh dicuba, Ibu. Harap ia sesuai, ok?

  1. Dengarkan soalan anak anda dengan teliti dan betul.

Seperti yang disebutkan sebelumnya, elakkan bertindak balas dengan tergesa-gesa kerana soalan sukar si kecil anda. Pilih perkataan yang tepat sebelum memutuskan untuk menjawabnya. Contoh:

"Tuhan tidak ada, bukan?"

Sebelum menjawab (terutamanya sehingga memberi kuliah sehingga anak merasa bosan dan bosan), tanyalah si kecil: "Kenapa?" Mungkin si kecil anda pernah mendengar kuliah dari tempat pemujaan berhampiran rumah, jadi mereka ingin tahu. Mungkin anak itu hanya mahu diyakinkan.

  1. Berikan fakta, tetapi dalam bahasa mereka mudah difahami.

Apalagi menerima maklumat, kanak-kanak masih perlu makan dengan perlahan. Contohnya: anak akan menggigit epal sedikit demi sedikit, berhenti sebentar, kemudian mulakan semula. Perkara yang sama berlaku ketika mereka menyerap maklumat, terutama yang sukar dan mungkin masih terlalu berat untuk usia mereka. Sebagai contoh:

"Mengapa orang mati? Apa itu kematian?

Menurut Dave Anderson, pengarah program di Child Mind Institute, kadang-kadang kita harus menyesuaikan harapan / harapan kita ketika memberikan berita buruk kepada si kecil kita. Mungkin memberikan fakta, tetapi dalam bahasa yang mudah difahami oleh mereka. Sebagai contoh, membincangkan kucing peliharaan anak sebagai perbandingan:

“Masih ingat dengan manis yang kita tanam di kebun kerana dia meninggal kerana sakit? Semua makhluk hidup mesti sama. "

  1. Ajak anak-anak untuk mengetahui jawapannya bersama.

Kadang kala, cara paling selamat adalah dengan mengajak anak kecil anda untuk mengetahui jawapannya bersama. Contohnya: anak kecil anda bertanya tentang perbezaan warna kulit Ibu dan Ayah. Ibu boleh mengajak anak-anak melihat foto keluarga - terutamanya keluarga besar.

Di sini, anda dapat menunjukkan perbezaan dan persamaan setiap wajah. Sebagai contoh: "Lihat, kamu seperti ini kerana datuk adalah warna yang sama dalam keluargamu. Sekiranya anda kelihatan seperti Nenek dalam keluarga anda. "

Jangan lupa untuk mengingatkan si kecil bahawa perbezaan warna kulit adalah perkara yang indah, bukan perkara yang buruk atau keji.

  1. Sekiranya soalan itu berkaitan dengan ketakutan mereka, pastikan mereka selamat.

Beberapa soalan sukar biasanya juga berkaitan dengan ketakutan mereka terhadap sesuatu. Contohnya: jika Datuk meninggal, adakah mereka juga akan mati? Siapa yang akan menjaga mereka jika misalnya Ibu dan Ayah juga mati? Sekiranya ibu bapa bercerai, adakah Ibu dan Ayah masih menyayangi mereka?

Yakinkan anak kecil anda bahawa mereka selamat Ketika persoalannya mengenai kematian, katakan bahawa akan selalu ada seseorang yang menjaganya selagi masih banyak keluarga yang masih hidup. Anak kecil anda tidak perlu terlalu risau.

Sekiranya persoalannya mengenai perceraian ibu bapa anda, pastikan bahawa Ibu dan Ayah akan selalu menyukainya.

  1. Bersikap terbuka dengan mereka bahawa orang dewasa juga mempunyai emosi.

Ibu bapa sering diminta untuk kelihatan kuat dan kuat di hadapan anak-anak mereka. Jadi, semasa pengebumian ahli keluarga, mungkin anda akan meminta bapa saudara atau ibu saudara anda untuk mengalihkan perhatian si kecil anda untuk sementara waktu, sementara anda menginginkan waktu bersendirian untuk bersedih.

Namun, tidak perlu selalu takut untuk menunjukkan emosi di hadapan anak-anak. Biarkan anak anda tahu bahawa Ibu dan Ayah juga manusia, mereka boleh merasa sedih atau marah. Sebagai contoh:

"Ibu, kenapa awak menangis?"

"Ibu hanya merindui Nenek."

Mengemukakan soalan sukar adalah sebahagian daripada proses pertumbuhan intelektual anak anda. Jangan dimarahi, apatah lagi dilarang bertanya. Yang penting adalah menggunakan strategi yang baik untuk menjawab soalan sukar yang sering diajukan oleh kanak-kanak.

Rujukan

//www.npr.org/2019/02/28/698304854/when-kids-ask-really-tough-questions-a-quick-guide

//www.realsimple.com/magazine-more/inside-magazine/life-lessons/complicated-questions-kids-ask

//www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/how-to-answer-kids-toughest-questions/