Tahap Gula Darah Biasa - Saya Sihat

Orang yang menghidap diabetes pasti mengetahui maksud kadar gula darah normal. Bagi mereka, ini adalah sasaran yang mesti dicapai setiap hari. Oleh itu, penghidap diabetes disarankan untuk melakukan ujian gula darah secara berkala untuk memantau sama ada tahap gula darah mereka normal, terlalu rendah, atau terlalu tinggi.

Tahap gula darah pada setiap orang selalu berubah-ubah, terutama pada saat sebelum dan sesudah makan. Orang tanpa diabetes tidak begitu peduli dengan turun naik ini. Tetapi mengetahui tahap gula darah setiap saat adalah penting bagi penghidap diabetes, dan bagaimana mencapai tahap gula darah yang normal.

Doktor menggunakan carta perubahan tahap gula dalam darah untuk menentukan matlamat dan merancang rawatan untuk pesakit diabetes. Nah, dalam artikel ini, lihat kadar gula dalam darah apa yang normal dan sesuai untuk orang yang menghidap atau tidak menghidap diabetes!

Baca juga: Kenali Komplikasi Diabetes Sejak awal

Menentukan Tahap Gula Darah Normal

Untuk lebih mudah memantau kadar gula darah normal dan ideal, grafik gula darah dapat dibantu. Grafik ini secara amnya merupakan panduan atau rujukan untuk keputusan ujian gula darah. Carta gula darah ini sangat penting dalam pengurusan diabetes.

Graf kadar gula darah juga disertai dengan tahap gula darah rata-rata dalam 3 bulan terakhir, atau sering disebut A1c (HbA1c). Penting bagi orang yang menghidap diabetes untuk selalu mempunyai HbA1c di bawah 6%.

Untuk membantu Diabestfriends membaca keputusan ujian gula darah, carta gula darah di bawah memberikan maklumat mengenai tahap gula darah normal dan tidak normal pada pesakit diabetes dan orang yang tidak menghidap diabetes.

Memeriksa masaSasarkan tahap gula dalam darah untuk orang yang tidak menghidap diabetesSasarkan tahap gula dalam darah untuk orang yang menghidap diabetes
Sebelum makanKurang daripada 100 mg / dl80 - 130 mg / dl
1-2 jam selepas mula makanKurang daripada 140 mg / dlKurang daripada 180 mg / gl
Selepas 3 bulan (ujian A1C)Kurang daripada 5.7%Kurang daripada 7%, kurang daripada 180 mg / dl

Panduan Tahap Gula Darah Normal

Tahap gula darah normal berbeza-beza bergantung pada aktiviti, waktu dalam sehari, jenis makanan yang dimakan, yang tentu saja berbeza dari orang ke orang. Tahap gula dalam darah biasanya paling rendah sebelum sarapan dan tertinggi selepas makan.

Orang yang menghidap diabetes harus mencapai sasaran kadar gula darah normal dengan lebih ketat daripada orang yang tidak menghidap diabetes. Sasarannya berbeza-beza, berdasarkan beberapa faktor, termasuk:

 • Umur dan jangka hayat
 • Mempunyai masalah kesihatan yang lain
 • Berapa lama anda menghidap diabetes?
 • Adakah terdapat sejarah penyakit jantung?
 • Masalah dengan arteri kecil di badan
 • Mempunyai kerosakan pada mata, ginjal, saluran darah, otak, atau jantung anda
 • Faktor tabiat dan gaya hidup peribadi
 • Tidak sedar mempunyai kadar gula dalam darah yang rendah
 • Mengalami tekanan
 • Menghidap penyakit lain

Membaca Keputusan Ujian Gula Darah

Bagaimana kita membaca hasil ujian gula darah dipengaruhi oleh setiap sasaran. Biasanya, ini telah ditentukan oleh doktor pada awal memulakan rawatan diabetes. Beberapa jenis diabetes lain, seperti diabetes kehamilan, juga mempunyai cadangan gula darah yang berasingan.

Memeriksa masaTahap gula dalam darah
Puasa atau sebelum sarapan60 - 90 mg / dl
Sebelum makan60 - 90 mg / dl
1 jam selepas makan100 - 120 mg / gl

Orang yang mempunyai kadar gula darah puasa yang sangat tinggi atau sangat rendah harus mengambil langkah-langkah berikut:

Tahap gula dalam darah berpuasaTahap risiko dan tindakan yang perlu diambil
50 mg / dl atau lebih rendahSangat rendah dan berbahaya: segera dapatkan rawatan perubatan
70 - 90 mg / dlMungkin terlalu rendah: konsumsi gula ketika mengalami gejala tahap gula darah rendah atau dapatkan bantuan perubatan
90 - 120 mg / dlBiasa
120- 160 mg / dlSederhana: minta pertolongan perubatan
160-240 mg / dlTerlalu tinggi: cari cara untuk menurunkan gula darah
240-300 mg / dlTerlalu tinggi: ini boleh menjadi tanda pengurusan gula darah yang tidak berkesan, berjumpa doktor
300 mg / dl atau lebihSangat tinggi dan berbahaya: segera dapatkan rawatan perubatan

Selagi tahap gula dalam darah tidak mencapai tahap bahaya yang kritikal, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengembalikannya ke tahap normal. Berikut adalah beberapa cara untuk menurunkan kadar gula dalam darah:

 • Mengehadkan pengambilan karbohidrat tetapi jangan berpuasa
 • Tingkatkan pengambilan air anda untuk terus terhidrat dan mengurangkan gula darah yang berlebihan
 • Melakukan aktiviti fizikal, seperti berjalan selepas makan, untuk membakar gula darah yang berlebihan
 • Makan lebih banyak serat

Kaedah di atas tidak boleh menggantikan rawatan perubatan yang telah disarankan oleh doktor, tetapi boleh dilakukan sebagai tambahan untuk rawatan diabetes.

Sekiranya keputusan ujian gula darah anda berbeza daripada biasa, berbincanglah dengan doktor anda. Walau bagaimanapun, terdapat banyak faktor yang berkaitan dengan alat pemantau gula darah dan bagaimana ia digunakan yang mempengaruhi hasil ujian gula darah.

Baca juga: Faedah Pete untuk pesakit kencing manis

Kekerapan Pemantauan Gula Darah

Memantau tahap gula dalam darah adalah penting dalam pengurusan diabetes. Jadi, selain mengetahui tahap gula dalam darah yang normal, teman diabetes juga harus mengetahui berapa kali tahap gula dalam darah perlu diperiksa. Pemantauan terbaik biasanya dengan memeriksa gula darah anda sendiri di rumah, dan juga melakukan ujian HbA1c secara berkala ke doktor.

Terdapat banyak jenis monitor gula darah di pasaran. Monitor gula darah moden biasanya menghasilkan jumlah gula darah plasma daripada jumlah gula darah total. Ini cenderung lebih tepat untuk mengukur kadar gula dalam darah setiap hari.

Memeriksa perubahan gula darah setiap hari dapat membantu doktor memahami tahap kejayaan rawatan diabetes. Ini juga dapat membantu menentukan kapan menukar ubat atau sasaran gula darah.

Kekerapan memeriksa gula darah juga berbeza bagi setiap pesakit diabetes. Berikut adalah cadangannya:

Diabetes jenis 1, orang dewasa: periksa sekurang-kurangnya dua kali sehari, sehingga 10 kali. Rakan diabetes mesti memeriksa sebelum sarapan, ketika berpuasa atau tidak makan, sebelum makan besar, kadang-kadang 2 jam setelah makan besar, sebelum dan selepas aktiviti fizikal, dan sebelum tidur.

Diabetes jenis 1, kanak-kanak: periksa sekurang-kurangnya empat kali sehari. Rakan diabetes mesti melakukan ujian sebelum makan besar dan sebelum tidur. Ujian mungkin juga harus dilakukan 1-2 jam sebelum makan besar, sebelum dan selepas bersenam.

Diabetes jenis 2, bagi mereka yang menjalani terapi insulin atau ubat lain: kekerapan pemeriksaan yang disyorkan berbeza bergantung pada dos insulin dan penggunaan ubat tambahan.

Sekiranya teman diabetes menjalani rawatan insulin secara intensif, pemeriksaan dilakukan semasa berpuasa, sebelum makan, sebelum tidur, dan pada waktu malam. Sekiranya rakan-rakan diabetes mengambil insulin dan ubat tambahan lain, pemeriksaan dilakukan sekurang-kurangnya ketika berpuasa dan sebelum tidur.

Sekiranya rakan-rakan Diabest tidak menggunakan ubat oral bukan insulin atau hanya mengawal diabetes melalui penyesuaian makanan, kekerapan pemeriksaan adalah lebih sedikit.

Diabetes jenis 2, apabila anda mempunyai risiko kadar gula darah rendah: biasanya pemeriksaan gula darah tidak diperlukan. Namun, pemeriksaan pada waktu makan dan sebelum tidur dapat memberikan maklumat mengenai kesan perubahan gaya hidup yang dilakukan. Sekiranya teman diabetes tidak mencapai gula darah sasaran atau A1C, maka kekerapan pemeriksaan harus ditingkatkan sehingga tahapnya kembali normal.

Gestasional: Sekiranya teman diabetes mengambil rawatan insulin, maka ujian gula darah harus dilakukan ketika berpuasa, sebelum makan besar, dan satu jam setelah makan besar. (UH)

Baca juga: Punca dan Gejala Diabetes Mellitus, Cara Mencegah dan Mengubatinya

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Apakah tahap gula darah yang ideal ?. Mei 2017.

Persatuan Diabetes Amerika. Gambar Besar: Memeriksa Glukosa Darah Anda.