Apheresis Penderma: Definisi dan Faedah - guesehat.com

Kawan-kawan, pernahkah anda mendengar atau melakukan afheresis penderma? Bagi anda yang sering melakukan aktiviti menderma darah, anda mesti biasa dengan nama "apheresis". Tetapi bagi anda yang baru dalam aktiviti ini, ejaannya nampak sukar, bukan? Jadi, apa sebenarnya apheresis penderma? Apakah nama lain untuk penderma darah atau jenis penderma lain?

Apakah afheresis penderma?

Apheresis penderma adalah jenis aktiviti pendermaan darah yang lain. Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis derma darah bergantung pada bahagian mana yang didermakan. Berasal dari blooddonor.info, berikut adalah jenisnya:

 • Thrombapheresis atau penderma platelet.

 • Erytrapheresis atau derma sel darah merah.

 • Leukapheresis atau derma sel darah putih.

 • Plasmapheresis atau penderma plasma.

Apheresis sendiri mempunyai arti sebagai kegiatan dari penerapan teknologi perubatan yang melakukan proses pengambilan salah satu komponen darah melalui alat apheresis. Maksudnya, penderma hanya memberikan satu komponen dalam darah, kemudian komponen yang lain akan dikembalikan ke badan.

Apakah perbezaan antara pendermaan darah dan penderma apheresis?

Secara amnya, penderma darah dan penderma apheresis adalah aktiviti yang serupa. Perbezaannya adalah, pendermaan darah dilakukan dengan menderma semua komponen darah tanpa menyusunnya. Sementara itu, apheresis penderma dilakukan dengan hanya menderma platelet. Perbezaan lain adalah:

 • Masa derma. Apabila anda menderma darah, baik melalui Palang Merah Indonesia (PMI) atau melalui institusi lain, rata-rata setiap pendermaan darah memakan waktu 10-15 minit. Sementara itu, apheresis penderma dilakukan secara purata 1.5-2 jam.

 • Jangka masa penderma. Biasanya ada jangka masa sekitar 3 bulan untuk dapat menderma darah lagi. Sementara apheresis penderma dapat dilakukan lagi 2 minggu kemudian.

 • Kualiti penderma. Setiap 1 beg platelet yang disumbangkan ternyata mempunyai kualiti yang sama dengan 10 beg penderma darah biasa.

 • Alat penderma. Derma darah pada amnya hanya memerlukan jarum sederhana dan alat sokongan lain. Tidak seperti penderma apheresis, aktiviti ini memerlukan bantuan peralatan "berat". Sebabnya, hanya alat apheresis yang dapat mengasingkan platelet dari komponen darah lain.

 • Komponen darah. Penderma apheresis biasanya disebut sebagai penderma platelet. Dalam praktiknya, penderma apheresis hanya mengambil platelet. Berbeza dengan penderma darah biasa yang mengambil semua komponen dalam darah.

Mengapa perlu dilakukan afheresis penderma?

Penderma apheresis atau penderma platelet pada awalnya dipopularkan oleh hospital barah. Di Indonesia, terutama Jakarta, rumah sakit yang menggunakan derma jenis ini adalah Dharmais. Mengapa ia popular di hospital khusus kanser? Dilaporkan dari tribunnews.com, Pesakit barah memerlukan penderma platelet lebih banyak daripada penderma darah biasa.

Platelet berfungsi untuk mengikat platelet darah, sehingga tidak banyak darah keluar ketika terjadi pendarahan. Selain itu, platelet dapat berfungsi sebagai penguat imuniti. Tetapi bukan hanya pesakit barah, keadaan berikut juga memerlukan penderma platelet, yaitu seseorang yang mengalami gangguan dalam sistem pembekuan darah karena terlalu sering terkena radiasi, kemoterapi, leukemia, gangguan darah, dan penderita Demam Denggi (DHF) .

Sebenarnya mereka mungkin menggunakan darah biasa, tetapi mungkin terlalu banyak menggunakan beg darah. Manakala 1 beg platelet bersamaan dengan 10 beg darah normal. Bolehkah anda bayangkan jika hanya 1 beg platelet dapat menyelamatkan nyawa 1 pesakit barah? Ia berbeza dengan 10 penderma darah biasa yang hanya dapat menolong 1 orang yang menghidap barah. Penderma platelet jauh lebih berkesan, bukan?

Siapa yang dibenarkan melakukan apheresis penderma?

Sama seperti penderma darah biasa, penderma apheresis juga harus memenuhi beberapa kriteria yang diberikan oleh pakar perubatan, seperti PMI (Palang Merah Indonesia). Namun ada sedikit perbezaan, seperti yang dijelaskan di bawah:

 • Berat lelaki sekurang-kurangnya 55 kg dan wanita sekurang-kurangnya 60 kg.

 • Mempunyai tahap Hb 13-17 g.

 • Tekanan darah sistolik antara 110-150 mmHg dan tekanan darah diastolik antara 70-90 mmHg. Sekiranya tekanan darah anda 120/80, maka 120 adalah sistol dan 80 adalah diastole.

 • Tempoh afheresis penderma sekurang-kurangnya 2 minggu, eritropheresis sekurang-kurangnya 8 minggu, dan plasmapheresis sekurang-kurangnya 1 minggu. Mengapa jangka masa berbeza? Ini disebabkan oleh pelbagai komponen darah yang diambil. Pada penderma darah biasa, tidak ada pemisahan komponen darah seperti apheresis, hanya platelet yang diambil. Sebab lain, platelet dalam badan pulih lebih cepat daripada darah penuh. Dalam keadaan normal, platelet dapat pulih dalam 2x24 jam setelah menderma.

Apakah prosedur untuk melakukan apheresis penderma?

Sebelum menderma darah, tanpa mengira jenisnya, anda pasti akan diminta menjalani beberapa prosedur untuk keselamatan tubuh anda. Walaupun anda telah dinyatakan layak untuk mengikuti penderma, itu tidak bermaksud anda hanya boleh melewatkan prosedur. Sekiranya anda pasti melakukan apheresis penderma, berikut adalah prosedur yang harus anda lalui:

 1. Pemeriksaan untuk menentukan kehadiran Jangkitan Menular Melalui Transfusi Darah (IMLTD) di badan penderma. Biasanya ujian saringan ini hanya berlaku untuk jangka masa 1 bulan. Oleh itu, penderma mesti melakukan ujian saringan semula setelah lulus tempoh sah. Ujian ini juga menjadi penentu sama ada seseorang dapat melakukan apheresis penderma atau tidak.

 2. Sampel darah diambil sebanyak 3-5 mL untuk pemeriksaan Hematologi.

 3. Setelah semua keputusan peperiksaan keluar, penderma akan diminta untuk mengisi borang persetujuan yang dimaklumkan.

 4. Menjalankan pemeriksaan perubatan dan diberi penjelasan mengenai persiapan untuk melakukan afheresis penderma.

 5. Selepas itu, lakukan apheresis penderma selama 1.5-2 jam.

 6. Setelah selesai, penderma diminta untuk berehat sebentar atau kira-kira 10 minit di tempat tidur. Penderma juga diminta untuk mengambil beberapa menu, seperti susu dan larutan ion.

 7. Hasil apheresis penderma kemudian dihantar ke hospital untuk diberikan kepada pesakit yang memerlukan.

Sekarang, setelah mengetahui apa itu penderma aferesis, bagaimana ia berbeza dengan pendermaan darah biasa, dan apa faedahnya bagi orang lain, adakah anda berminat untuk melakukan penderma ini? Selain membantu kehidupan orang lain, menderma darah secara rutin juga baik untuk tubuh anda. Badan menjadi lebih cergas dan dapat meningkatkan prestasi kerja. Tunggu apa lagi? Ayuh, menderma darah anda! Tanpa anda sedari, 1 titisan darah anda dapat menjaga kehidupan orang lain dan membahagiakan keluarga mereka! (BD / Amerika Syarikat)