Adakah Epal Selamat untuk Diabetes | saya sihat

Epal adalah salah satu buah yang paling popular. Tidak hanya menyegarkan, makan epal juga baik untuk kesihatan. Tidak hairanlah jika ramai orang suka makan epal sebagai makanan ringan. Namun, adakah epal untuk diabetes selamat?

Epal mengandungi gula dan karbohidrat. Oleh itu, bolehkah pesakit diabetes memakan epal? mengikut Persatuan Diabetes Amerika (ADA), walaupun mengandungi gula dan karbohidrat, epal untuk diabetes selamat.

Epal memang mengandungi gula, tetapi jenisnya berbeza dengan gula yang terdapat dalam makanan yang diproses. Epal juga mengandungi serat dan nutrien. Walaupun selamat untuk dimakan, penderita diabetes harus tetap peka dan mengetahui kesan pengambilan epal pada tubuh mereka. Sebabnya, setiap pesakit diabetes mempunyai toleransi yang berbeza terhadap sesuatu makanan.

Baca juga: Makanan Berserat Memanjangkan Kehidupan untuk Diabetis

Adakah Epal untuk Diabetes Selamat?

Pesakit kencing manis harus selalu mengehadkan pengambilan karbohidrat untuk memastikan tahap gula darah yang stabil sepanjang hari. Oleh itu, Teman Diabest perlu mengawasi pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat dan gula.

Terdapat kira-kira 25 gram karbohidrat dan 19 gram gula dalam satu epal bersaiz sederhana. Sebilangan besar gula dalam epal adalah dalam bentuk fruktosa semula jadi. Namun, kesannya pada tubuh boleh berbeza berbanding jenis gula yang lain.

Fruktosa berbeza dengan gula buatan dan olahan yang terdapat dalam makanan yang dibungkus, seperti coklat atau biskut. mengikut mengkaji semula dimuat naik Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika, menggantikan glukosa atau sukrosa dengan fruktosa dapat menurunkan kadar gula darah dan insulin di saluran darah setelah makan.

Sebiji epal sederhana juga mengandungi kira-kira 4 gram serat. Serat dapat membantu melambatkan penyerapan gula dalam badan. Ini dapat membantu mencegah kenaikan gula dan insulin secara drastik.

Indeks Glisemik Epal

Indeks glisemik adalah sistem penilaian pada skala 0-100, mengenai seberapa banyak makanan yang dapat menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah. Tubuh menyerap karbohidrat dan gula dengan cepat dari makanan yang mempunyai nilai indeks glisemik tinggi, seperti gula-gula.

Sementara itu, karbohidrat dari makanan yang mempunyai nilai indeks glisemik rendah memasuki saluran darah dengan lebih perlahan, sehingga mengurangkan risiko peningkatan gula darah secara drastik.

Nilai indeks glisemik epal adalah sekitar 36. Nilai ini agak rendah. Ini bermaksud bahawa makan epal cenderung memberi kesan rendah pada kadar insulin dan gula darah. Oleh itu, epal untuk diabetes selamat, asalkan dimakan dalam had normal.

Baca juga: Diet Karbohidrat Ketat selama 6 Bulan, Diabetes Berjaya Pengurangan!

Khasiat dan Pemakanan Epal untuk Diabetes

Ramai orang suka makan epal, kerana selain enak, buah ini juga kaya dengan nutrien. Sebiji epal sederhana dengan berat sekitar 182 gram mengandungi kira-kira:

 • Air : 155.72 gram
 • Tenaga : 95 kalori
 • Protein : 0.47 gram
 • Lemak : 0.31
 • Karbohidrat : 25.13 gram, termasuk 18.91 gram gula
 • Serat : 4.4 gram
 • Kalsium : 11.00 miligram (mg)
 • Besi : 0.22 miligram
 • Magnesium : 9.00 miligram
 • Fosfor : 20 miligram
 • Potasium : 195 miligram
 • Natrium : 2 miligram
 • Zink : 0.07 miligram
 • Vitamin C : 8.4 miligram
 • Vitamin A, E dan K
 • Pelbagai vitamin B, termasuk 5 mikrogram folat

Rata-rata orang akan merasa kenyang setelah makan sebiji epal kerana buah ini mengandungi serat, cecair, dan banyak nutrien. Vitamin A dan vitamin C adalah antioksidan, sehingga dapat mengurangi peradangan.

Epal juga mengandungi beberapa jenis flavonoid, termasuk quercetin. Flavonoid ini dapat meningkatkan kawalan gula dalam darah. Menurut satu tinjauan pada tahun 2011, memakan epal boleh menurunkan risiko diabetes.

Baca juga: Petua Diet untuk Mengalahkan Gabungan Diabetes dan Kegemukan

Jadi, epal berkhasiat dan bermanfaat. Buah ini baik untuk penderita diabetes kerana kesannya rendah terhadap kadar gula darah dan insulin. Walau bagaimanapun, Rakan-rakan Diabest masih tidak boleh menggunakannya secara berlebihan.

Cuba periksa kadar gula darah dan insulin secara berkala setelah makan epal untuk mengetahui bagaimana pengambilan buah-buahan ini mempengaruhi kadar gula darah dan insulin. (UH)

Sumber:

MedicalNewsHari ini. Adakah epal baik untuk diabetes ?. Mac 2019.

Atkinson, F. S. Jadual antarabangsa indeks glisemik dan nilai beban glisemik. Disember 2008.