Petua Untuk Hamil Dengan Cepat | saya sihat

Setiap pasangan yang berkahwin mahu mempunyai anak. Bagi pengantin baru, kehadiran anak-anak adalah sesuatu yang sangat mereka harapkan. Namun, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat, tidak sedikit wanita yang berusaha hamil pada tahun pertama.

Pada pasangan yang subur, kemungkinan kehamilan pada tahun pertama perkahwinan adalah seperti berikut:

  • 30 peratus kehamilan berlaku pada bulan pertama.
  • 75 peratus kehamilan berlaku selepas 6 bulan.
  • 90 peratus kehamilan berlaku selepas satu tahun.
  • 95% kehamilan berlaku pada tahun ke-2 perkahwinan.

Ya, melakukan hubungan seks adalah bahagian penting dalam konsepsi, tetapi bukan itu sahaja. Terdapat beberapa keadaan yang menyukarkan pasangan untuk hamil, atau mengalami kemandulan. Salah satunya ialah usia:

  • Pada orang yang berusia di bawah 35 tahun, kemandulan dinyatakan jika tidak ada kehamilan setelah 1 tahun hubungan seksual biasa tanpa kontrasepsi.
  • Pada orang berusia 35 tahun ke atas, kemandulan dinyatakan jika tidak ada kehamilan setelah 6 bulan melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi.

Gangguan kesuburan bukan hanya disebabkan oleh kelainan pada wanita, tetapi juga pada lelaki, atau kedua-duanya. Jadi, suami juga berperanan penting untuk mendapatkan anak dalam keluarga. Suatu keadaan fizikal yang sihat diperlukan oleh suami isteri untuk merancang kehamilan.

Baca juga: Petua Untuk Hamil Dengan Cepat Selepas Seks

Petua untuk hamil dengan cepat selepas berkahwin

Agar kehamilan dapat diselesaikan dengan cepat, ada beberapa petua untuk hamil dengan cepat bagi pasangan yang baru berkahwin:

1. Selamat menjalani diet

Diet yang sihat dan teratur dengan diet tinggi serat, folat, vitamin, mineral, dan antioksidan tidak hanya baik untuk kesihatan keseluruhan, tetapi juga kesihatan pembiakan.

Pasangan yang ingin hamil dengan cepat, harus makan makanan yang lebih sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, telur, dan ikan dalam makanan harian mereka. Di samping itu, elakkan makanan segera yang diproses yang mengandungi kolesterol tinggi.

Disebutkan di Jurnal Endokrinologi & Metabolisme Klinikal menyimpulkan bahawa pasangan atau satu pasangan dengan kolesterol tinggi akan mengalami kesukaran untuk hamil.

2. Berhenti merokok

Selain tidak baik untuk kesihatan, ternyata merokok juga memberi kesan buruk terhadap kesuburan, anda tahu! mengikut Persatuan Perubatan BritishWanita yang merokok mempunyai peluang 40% lebih rendah untuk hamil daripada mereka yang tidak. Merokok juga menurunkan jumlah sperma lelaki dan boleh mempengaruhi kualitinya juga, sehingga menyebabkan kemandulan.

3. Berhenti minum alkohol

Pengambilan alkohol diketahui dapat mengurangkan kemungkinan kesuburan. Oleh itu, kurangkan atau jangan minum sama sekali semasa hamil. Pada wanita, pengambilan alkohol dalam jumlah besar dikaitkan dengan peningkatan risiko gangguan ovulasi. Sekiranya anda merancang untuk hamil, pertimbangkan untuk mengelakkan alkohol dan tidak minum sama sekali.

Baca juga: Percaya atau tidak, 6 cara ini terbukti dapat membuat anda cepat hamil!

4. Hadkan kafein

Secawan kopi semestinya diperlukan untuk berehat pada waktu pagi. Walau bagaimanapun, disyorkan untuk mengurangkannya semasa berusaha hamil. Kerana, ternyata kafein dalam kopi dapat mempengaruhi kesuburan. Kajian tahun 1997 menunjukkan bahawa wanita yang mengonsumsi lebih dari 500 miligram (mg) kafein setiap hari memerlukan waktu lebih lama untuk hamil.

5. Bersenam secara Rutin

Senaman diketahui bermanfaat untuk kecergasan dan berperanan besar dalam kesuburan. Dianjurkan untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari dan lakukan dengan intensiti ringan. Latihan kardio seperti berjoging atau berlari boleh dilakukan untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti sperma pada lelaki dan hormon pembiakan pada wanita.

Baca juga: Petua Pantas untuk Mengandung Wanita dengan Jadual Menstruasi Tidak Teratur


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found