Terapi Yang Betul Untuk Hipertensi

Hipertensi sekarang nampaknya merupakan penyakit yang menarik perhatian banyak orang. Sebabnya, bukan sahaja orang dewasa yang dapat mengalaminya tetapi juga orang muda. Untuk itu, sangat disarankan untuk memeriksa tekanan diri anda secara berkala mulai sekarang. Sudah tentu, agar dapat dipantau dan lebih mudah mencegah timbulnya hipertensi dalam diri anda. Sekiranya tekanan darah anda tinggi, maka awasi dengan teliti sehingga jumlahnya turun dan dapat dikawal dengan betul. Rawatan dan pencegahan hipertensi biasanya lebih sesuai dilakukan dengan perubahan gaya hidup. Perubahan gaya hidup dan pengambilan ubat anti-hipertensi boleh menjadi langkah berkesan untuk mengurangkan hipertensi. Tekanan darah tinggi dan risiko pesakit untuk penyakit kardiovaskular (seperti serangan jantung dan strok) akan menentukan jenis rawatan yang akan dilakukan. Dalam beberapa kes hipertensi, pesakit kadang-kadang perlu minum ubat seumur hidup. Walau bagaimanapun, jika tekanan darah anda terkawal selama bertahun-tahun, anda mungkin dapat menghentikan ubatnya. Beberapa jenis ubat hipertensi yang sering kita dengar ialah Captopril dan Amlodipine. Apakah perbezaan antara kedua-dua ubat ini yang dapat dilihat dari maklumat berikut:

Captopril

Captopril tergolong dalam kelas penghambat enzim penukar angiotensin atau beta-blocker perencat enzim penukaran angiotensin (ACEI). Fungsi utama ubat ini adalah untuk merawat hipertensi dan kegagalan jantung. Tetapi captopril juga berguna untuk melindungi jantung setelah serangan jantung dan merawat penyakit ginjal akibat diabetes atau nefropati diabetes. Cara kerja captopril adalah dengan menghambat pengeluaran hormon angiotensin 2. Hasilnya akan menjadikan dinding saluran darah lebih santai sehingga dapat menurunkan tekanan darah, sekaligus meningkatkan bekalan darah dan oksigen ke jantung. Bagi pesakit yang mengalami kegagalan jantung, captopril dapat mengurangkan kadar cecair yang berlebihan di dalam badan, sehingga meringankan beban pada jantung dan memperlambat perkembangan kegagalan jantung. Captopril boleh didapati dalam pelbagai jenama dan penggunaannya mesti dengan preskripsi doktor. Ubat ini boleh digunakan sendiri atau bersama dengan ubat antihipertensi lain.

Amaran

 • Wanita yang merancang kehamilan, sedang hamil, dan menyusu.
 • Sebaiknya jangan memandu atau mengendalikan mesin berat.
 • Tanya doktor anda sebelum menggunakan ubat analgesik atau gangguan pencernaan semasa mengambil captopril.
 • Berhati-hati dengan gangguan buah pinggang, gangguan hati, ketidakseimbangan cairan badan (contohnya dehidrasi atau cirit-birit), aterosklerosis, penyakit vaskular periferal, lupus, scleroderma, kardiomiopati, stenosis aorta, dan angioedema.
 • Berhati-hatilah dengan mengambil pengganti garam yang mengandung kalium, menjalani desensitisasi untuk alahan, dan semasa rawatan dialisis.
 • Beritahu doktor anda sebelum menjalani rawatan perubatan. Ubat ini boleh mencetuskan tekanan darah yang terlalu rendah jika digunakan dalam kombinasi dengan anestetik.
 • Sekiranya berlaku reaksi alahan atau overdosis, berjumpa doktor dengan segera.

Dos Captopril

Berikut adalah dos umum captopril yang ditetapkan oleh doktor. Dos yang disyorkan untuk hipertensi: 12.5-25 mg 2 kali sehari. Kegagalan jantung: 6.25-12.5 mg 2-3 kali sehari. Selepas serangan jantung: 6.25-12.5 mg sekali sehari. Nefropati diabetes: 75-100 mg sekali sehari. Bagi penghidap hipertensi, kegagalan jantung, dan serangan jantung, doktor akan meningkatkan dos captopril secara beransur-ansur hingga 150 mg sehari. Captopril boleh diambil sebelum atau selepas makan. Ubat ini biasanya disyorkan untuk diminum sebelum tidur kerana boleh memicu pening pada tahap awal penggunaan. Pastikan bahawa ada masa yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya. Cuba ambil captopril pada waktu yang sama setiap hari untuk memaksimumkan kesannya. Bagi pesakit yang lupa mengambil captopril, disyorkan untuk mengambilnya sebaik sahaja anda ingat jika jadual dos seterusnya tidak terlalu dekat. Jangan menggandakan dos captopril pada jadual seterusnya untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Kesan sampingan

 • Pening atau tidak stabil, terutamanya ketika berdiri.
 • Batuk kering.
 • Pening dan muntah.
 • Senak.
 • Sembelit atau cirit-birit.
 • Keguguran rambut.
 • Susah tidur.
 • Mulut kering.

Berhenti mengambil captopril dengan segera dan berjumpa doktor jika anda mengalami kesan sampingan yang serius seperti ruam teruk dan menguning kulit dan putih mata.

Amlodipine

Amlodipine adalah ubat untuk merawat darah tinggi atau tekanan darah tinggi. Ubat ini juga boleh digunakan untuk membantu merawat serangan angina atau angina. Ubat ini boleh diambil sendiri atau digabungkan dengan ubat lain. Dengan menurunkan tekanan darah, ubat ini membantu mencegah strok, serangan jantung, dan penyakit buah pinggang. Amlodipine adalah sekumpulan Penyekat saluran kalsium atau Penyekat Saluran Kalsium di mana kalsium tidak dapat memasuki sel otot jantung dan saluran darah. Amlodipine berfungsi dengan melonggarkan dinding dan melebarkan diameter saluran darah. Kesannya akan mempercepat aliran darah ke jantung dan mengurangkan tekanan darah di saluran.

Amaran

 • Elakkan memandu, mengoperasikan alat berat, atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan dan perhatian, terutama bagi orang tua.
 • Wanita hamil dan menyusui kecuali kesan pada bayi masih belum diketahui.
 • Rujuk dos amlodipine untuk kanak-kanak dengan doktor.
 • Tidak digalakkan minum banyak jus limau gedang. Kandungan kimia dalam limau gedang dapat meningkatkan kadar amlodipine dalam aliran darah.
 • Jangan berkongsi ubat ini dengan orang lain. Ubat ini mungkin tidak sesuai untuk orang lain dan boleh membahayakannya.

Sekiranya alergi atau overdosis berlaku, berjumpa doktor dengan segera.

Dos Amlodipine

Dos awal Amlodipine adalah 5 mg sehari. Ini boleh ditingkatkan hingga dos maksimum 10 mg sehari. Dos akan disesuaikan mengikut keadaan dan tindak balas pesakit terhadap ubat ini. Untuk mengelakkan kehilangan dos dan memaksimumkan kesannya, tetapkan waktu yang sama setiap hari untuk minum ubat ini. Pastikan ada ruang yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya.

Kesan sampingan

 • Rasa penat atau pening
 • Jantung berdegup pantas
 • Rasa mual dan tidak selesa di perut
 • Pergelangan kaki bengkak

Sekiranya anda mengalami reaksi alahan seperti ruam, gatal-gatal, bengkak muka, lidah atau tekak, sakit kepala yang teruk dan sukar bernafas, hentikan penggunaan dan berjumpa doktor dengan segera.

Captopril vs Amlodipine?

Berdasarkan penjelasan sebelumnya, perbezaan pertama yang jelas antara kedua ubat ini adalah dari kelas ubat, di mana kelas ubat juga membezakan cara tindakan antara Captopril dan Amlodipine. Kedua, Captopril biasanya digunakan dalam darah tinggi dengan komplikasi penyakit lain seperti gangguan buah pinggang dan nefropati diabetes. Manakala Amlodipine biasanya digunakan untuk serangan darah tinggi dan angina sahaja. Oleh itu, jika anda menghidap darah tinggi dan akan menggunakan ubat ini, ia harus disesuaikan dengan keadaan anda. Gunakan Captopril dan Amlodipine seperti yang disyorkan oleh doktor dan jangan lupa membaca maklumat pada bungkusannya. Doktor akan memberi dos mengikut perkembangan pesakit dan meningkatkannya secara beransur-ansur untuk mengelakkan kesan sampingan. Kerana itu, Pesakit disarankan untuk menjalani pemeriksaan perubatan secara berkala untuk memantau keberkesanan dos Captopril dan Amlodipine yang diambil. Setelah mengetahui jenis terapi yang boleh dilakukan untuk merawat hipertensi, anda harus lebih berhati-hati dalam memilihnya. Tidak semua terapi sesuai untuk keadaan badan anda, jadi sangat digalakkan berjumpa doktor yang dipercayai. Lebih baik lagi, lakukan pencegahan hipertensi dengan gaya hidup sihat, ya!