Cara Memaafkan Diri | saya sihat

Pengampunan bermaksud melepaskan kemarahan dan kebencian terhadap orang lain yang menyakiti kita. Mungkin Geng Sihat sering memaafkan orang lain, tetapi lebih sukar untuk memaafkan diri sendiri.

Semua orang pasti melakukan kesilapan. Namun, belajar bagaimana belajar dari kesilapan, serta melepaskan, melupakan, dan memaafkan diri kita adalah penting untuk kesihatan mental kita. Oleh itu, Geng Sihat mesti tahu bagaimana memaafkan diri mereka sendiri.

Baca juga: Tekanan yang teruk? Kemungkinan anda Memerlukan Detox Digital!

Cara Mengampuni Diri

Mengampuni diri sendiri tidak bermaksud anda lemah. Memaafkan diri sendiri atau orang lain tidak bermaksud anda membenarkan tingkah laku negatif. Pengampunan bermaksud anda menerima tingkah laku, menerima apa yang berlaku, dan anda ingin terus berjalan tanpa memikirkan masa lalu yang tidak dapat diubah.

Menerima Tanggungjawab

Memaafkan diri anda lebih dari sekadar bergerak setelah anda melakukan kesalahan. Mengampuni diri sendiri bermaksud menerima apa yang berlaku dan menunjukkan rasa simpati terhadap diri sendiri.

Menghadapi dan menerima kenyataan bahawa anda melakukan kesalahan adalah langkah pertama untuk memaafkan diri sendiri. Ini juga merupakan langkah paling sukar untuk dilakukan. Sekiranya anda sentiasa membuat alasan dan membenarkan kesilapan anda untuk menjadikannya kelihatan lebih diterima, sudah tiba masanya anda menghadapinya dan menerimanya.

Menunjukkan rasa bersalah

Apabila anda bertanggungjawab atas kesalahan, anda mungkin mengalami pelbagai perasaan negatif, termasuk rasa bersalah dan malu. Apabila anda melakukan kesalahan, adalah perkara biasa untuk merasa bersalah. Rasa bersalah ini dapat mengubah tingkah laku anda dengan cara yang positif.

Walaupun rasa bersalah dapat menunjukkan bahawa anda sebenarnya adalah orang baik yang melakukan kesalahan, rasa malu membuat anda memandang diri anda sebagai orang jahat. Ini boleh membuat anda merasa tidak berguna, dan boleh membahayakan kesihatan mental anda.

Ketahuilah bahawa melakukan kesalahan yang membuat anda merasa bersalah bukanlah tanda bahawa anda adalah orang jahat.

Baca juga: Kelebihan Membuat Tempat Tidur Anda untuk Kesihatan Mental

saya minta maaf

Salah satu cara untuk memaafkan diri sendiri adalah dengan mengambil tindakan untuk memperbaiki yang salah. Minta maaf dan cari jalan untuk memperbaiki siapa pun yang anda cedera.

Mungkin anda fikir ini hanya bermanfaat bagi orang yang anda cedera, tetapi ia juga boleh bermanfaat bagi anda. Membetulkan kesalahan bermaksud juga memaafkan diri sendiri.

Mengehadkan Diri Anda

Walaupun pengampunan diri sangat penting, anda harus tahu bahawa ini bukan untuk orang yang menyalahkan diri sendiri atas perkara yang tidak mereka tanggung. Orang seperti itu biasanya menjadi mangsa keganasan atau trauma.

Mereka mempunyai rasa malu dan rasa bersalah walaupun tidak dapat mengawal keadaan. Biasanya orang seperti ini merasakan bahawa mereka seharusnya dapat meramalkan sesuatu, sehingga mereka dapat menghalangnya. (UH)

Baca juga: Sebab Gangguan Tidur Boleh Mengganggu Kesihatan Mental Anak Anda

Sumber:

Fikiran Sangat Baik. Mengambil Langkah Memaafkan Diri Anda. Februari 2021.

Peterson SJ, Van Tongeren DR, Womack SD, Hook JN, Davis DE, Griffin BJ. Manfaat pengampunan diri terhadap kesihatan mental: Bukti dari penyelidikan korelasi dan eksperimen. J Psikologi Positif. 2020.

Zhang JW, Chen S, Tomova Shakur TK. Dari saya kepada anda: Kasih sayang diri meramalkan penerimaan ketidaksempurnaan diri sendiri dan orang lain. Soc Psychol Bull Press. 2020.

Pierro A, Pica G, Giannini AM, Higgins ET, Kruglanski AW. Membiarkan diri saya melepasi kesalahan: Bagaimana kaedah peraturan mempengaruhi pengampunan diri. PLOS SATU. 2018


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found