Pemeriksaan ultrabunyi di Promil | Saya sihat

Menjalani pemeriksaan ultrasound semasa hamil tentunya tidak asing bagi Mums. Namun, mungkin ada di antara anda yang tidak mengetahui bahawa ultrasound transvaginal sebenarnya sangat penting semasa program kehamilan. Ini kerana ini dapat memeriksa keadaan rahim dengan lebih dekat dan membantu mencari masalah yang menyebabkan anda sukar hamil. Ayuh, lihat lebih banyak maklumat di sini.

6 Sebab Mengapa Ultrasound Transvaginal Penting untuk Promil

Kehamilan memang merupakan anugerah yang diidamkan oleh hampir semua pasangan suami isteri. Tetapi apabila sudah cukup lama untuk mencuba dan menunggu, sementara kehamilan juga tidak berlaku, itu tidak bermaksud usaha itu berhenti di situ. Anda perlu berjumpa pakar dalam bidang obstetrik dan ginekologi.

Semasa pemeriksaan, doktor biasanya akan melakukan imbasan ultrasound transvaginal untuk memeriksa sama ada organ pembiakan anda berada dalam keadaan baik. Sebenarnya, terdapat sekurang-kurangnya 6 keadaan yang dapat dikesan atau diperiksa dengan pemeriksaan ultrasound transvaginal, iaitu:

  • Fibroid rahim (fibroid rahim)

Ibu mungkin sudah biasa dengan istilah fibroid atau mioma. Ini adalah tumor jinak di rahim yang sebenarnya berlaku pada 1 dari 4 wanita. Kerana kehadiran fibroid jauh di rahim dan tidak selalu menunjukkan tanda-tanda, banyak wanita tidak mengetahui bahawa mereka mempunyai fibroid, sehingga mereka menjalani pemeriksaan terperinci dengan ultrasound transvaginal.

Mioma sendiri mempunyai pelbagai ukuran, bentuk, dan lokasi. Fibroid rahim boleh muncul di rahim, dinding rahim, atau permukaan rahim. Selain itu, fibroid juga boleh melekat pada rahim, dengan struktur seperti tangkai atau batang.

Oleh itu, bergantung pada ukuran dan kedudukannya, jenis fibroid tertentu boleh menyulitkan kehamilan, salah satunya adalah fibroid yang tumbuh ke rongga rahim, yang dapat meningkatkan kemungkinan keguguran atau masalah implantasi.

  • Cyst

Sebagai tambahan kepada myoma, kista sering menjadi penyebab kemandulan yang biasa dijumpai melalui pemeriksaan ultrasound transvaginal. Kista ovari adalah kantung (sista) padat atau berisi cecair di dalam atau di permukaan ovari.

Sebilangan besar sista ovari tidak menimbulkan gejala dan tidak menghalang anda hamil. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami endometrioma (sista akibat endometriosis) atau sista akibat sindrom ovarium polikistik (PCOS), kesuburan boleh terjejas teruk. Itulah sebabnya imbasan transvaginal dapat membantu mengenal pasti sista ovari dengan mudah.

  • ketebalan dinding rahim

Dinding rahim wanita terdiri daripada tiga lapisan. Lapisan terluar disebut perimetrium, lapisan tengah yang mengandung otot disebut myometrium, dan lapisan dalam adalah endometrium. Lapisan endometrium ini akan mengalami perubahan sebagai tindak balas terhadap kenaikan dan penurunan tahap estrogen sepanjang kitaran haid.

Endometrium yang tebal dan subur diperlukan agar telur yang disenyawakan (embrio) dapat menanam ke dinding rahim. Tanpa proses ini, kehamilan tidak dapat berlanjutan dan endometrium akan mengalir ke darah haid. Sekiranya implantasi berlaku, lapisan rahim yang tipis (endometrium) mungkin tidak dapat memberi nutrisi yang mencukupi untuk meneruskan kehamilan, mengakibatkan keguguran.

Imbasan ultrasound transvaginal dapat mengukur endometrium secara terperinci. Sekiranya dinding rahim terlalu nipis di tengah-tengah kitaran haid, ketika harus menebal secara optimum, ini mungkin menjadi penyebab kesukaran anda hamil.

  • Folikel

Pernahkah anda mendengar folikel? Folikel ovari adalah kantung kecil berisi cecair (oosit matang) yang berada di dalam ovari (ovari), untuk membentuk telur. Sebagai tambahan, folikel berfungsi menghasilkan estrogen, hormon yang diperlukan untuk perkembangan telur.

Melalui ultrasound transvaginal, doktor akan menilai keadaan folikel, baik dari segi bilangan dan saiz, untuk menilai kesuburan dan kemampuan anda untuk hamil dengan tepat.

  • Hidrosalpinx

Hydrosalpinx adalah penyumbatan cecair pada tiub fallopio yang mengganggu proses persenyawaan. Seperti yang sudah anda ketahui, sel sperma dan sel telur akan bertemu di salah satu tuba fallopi untuk melakukan persenyawaan, kemudian bergerak ke rahim sehingga embrio dapat tumbuh menjadi janin.

Dengan keadaan hidrosalpinx ini, proses persenyawaan semula jadi akan terganggu dan menghalang proses kehamilan semula jadi. Sekiranya doktor mengesyaki tanda ini, Mums biasanya akan dirujuk untuk menjalani pemeriksaan histerosalpingografi (HSG) supaya organ pembiakan dapat diperiksa dengan lebih teliti.

  • Keradangan pelvis

Jangkitan bakteria yang merebak dari vagina atau serviks (serviks) ke organ pembiakan yang lebih dalam, seperti rahim, saluran tuba, dan ovari, boleh menyebabkan radang pelvis atau penyakit keradangan pelvis (PID). Keadaan ini perlu dirawat untuk mengelakkan komplikasi, seperti kehamilan di luar rahim (ektopik) atau kemandulan (kemandulan).

Perkara penting untuk Ultrasound di Prom

Pemeriksaan organ pembiakan melalui ultrasound transvaginal telah terbukti memberikan hasil yang lebih tepat dan terperinci. Namun, adakah ia selamat? Sudah tentu ia selamat, kawan. Ultrasound menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi, bukan radiasi. Pemeriksaan untuk melihat organ panggul dari dalam faraj, menggunakan alat kecil seperti batang nipis yang disebut transduser.

Transduser ultrasonik memancarkan gelombang bunyi frekuensi tinggi, yang dipantulkan ke tisu lembut, struktur atau bahagian badan, di mana ia ditukarkan menjadi impuls elektrik yang menghasilkan gambar yang bergerak di layar.

Gelombang suara frekuensi tinggi ini memastikan bahawa gambar memaparkan tahap perincian yang sangat tinggi, yang memungkinkan untuk melihat bahagian terkecil badan dan pemeriksaan organ pembiakan yang lebih terperinci. Ultrasound transvaginal juga tidak menyakitkan kerana transduser hanya akan dimasukkan sekitar 7 cm ke dalam vagina.

Perkara penting lain yang perlu diketahui sebelum anda melakukan ultrasound transvaginal sebagai persediaan untuk kehamilan adalah:

  • Lakukan antara hari 2-5 kitaran haid (hari 1 adalah hari pertama haid). Ini untuk menilai bahawa tidak ada kista berfungsi yang berkaitan dengan ovulasi yang terdapat di ovari dan lapisan rahim yang paling nipis. Masalah endometrium seperti polip juga dapat dikesan dengan lebih mudah pada masa ini kerana lapisan rahim semakin menipis. Tidak perlu risau, transduser ultrasound akan dilapisi kondom untuk mengekalkan kemandulan dan kebersihannya.
  • Pastikan anda membuang air kecil sebelum menjalani ultrasound transvaginal.
  • Pakai pakaian yang memudahkan anda membuka bahagian bawah badan anda. pakaian seperti pakaian atau memakai skirt, secara amnya adalah pilihan yang tepat. (AS)

Rujukan

Keluarga Sangat Baik. Rawatan Kemandulan.

Berita Perubatan Hari Ini. Ultrasound Transvaginal.

Perjalanan IVF anda. Ultrasound Transvaginal.