Dadah Inhibitor SGLT2 - Guesehat

Ubat perencat SGLT2 adalah kelas ubat yang digunakan untuk merawat diabetes jenis 2 perencat protein pengangkutan natrium-glukosa 2 atau glyflozine.

Inhibitor SGLT2 berfungsi dengan menghalang penyerapan glukosa dari darah yang disaring oleh buah pinggang. Ini membantu menurunkan gula darah. Supaya Diabestfriends ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kelas ubat perencat SGLT2, berikut adalah penjelasan penuh!

Baca juga: Kenali Gejala dan Rawatan Hipoglikemia Di Sini!

Apakah Inhibitor SGLT2?

Kelas ubat penghambat SGLT2 adalah ubat untuk diabetes jenis 2. Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA), terdapat empat jenis ubat perencat SGLT2 untuk merawat diabetes jenis 2, iaitu:

  • Canagliflozin
  • Dapagliflozin
  • Empagliflozin
  • Ertugliflozin

Jenis ubat perencat SGLT2 yang lain masih dalam proses dikembangkan dan diuji secara klinikal.

Bagaimana Menggunakan Dadah Inhibitor SGLT2?

Kelas ubat perencat SGLT2 adalah ubat oral yang biasanya dibuat dalam bentuk pil. Sekiranya doktor memberi anda perencat SGLT2, dia biasanya akan mengesyorkan mengambilnya sekali atau dua kali sehari.

Dalam beberapa kes, doktor akan memberikan ubat perencat SGLT2 kepada pesakit bersama dengan ubat diabetes yang lain. Sebagai contoh, perencat SGLT2 biasanya digabungkan dengan metformin.

Gabungan ubat diabetes mungkin dapat membantu rakan diabetes menjaga tahap gula dalam darah stabil. Penting bagi teman diabetes untuk mengambil ubat dalam dos yang telah diberikan oleh doktor, untuk memastikan kadar gula darah tidak terlalu rendah.

Faedah Penggunaan Ubat Inhibitor SGLT2

Apabila diambil sendiri atau dengan ubat diabetes yang lain, ubat penghambat SGLT2 dapat membantu menurunkan kadar gula darah. Ini juga mengurangkan risiko anda mengalami komplikasi diabetes jenis 2.

Menurut penyelidikan dalam jurnal Penjagaan Diabetes pada tahun 2018, ubat perencat SGLT2 dapat meningkatkan kemungkinan penurunan berat badan dan meningkatkan tekanan darah dan kawalan gula darah.

Tinjauan 2019 terhadap ubat perencat SGLT2 juga menunjukkan bahawa mereka dapat mengurangkan risiko strok, serangan jantung, dan kematian akibat penyakit jantung pada orang dengan diabetes jenis 2.

Dalam tinjauan yang sama, juga didapati bahawa ubat perencat SGLT2 dapat memperlambat perkembangan penyakit buah pinggang. Walau bagaimanapun, faedah ubat perencat SGLT2 berbeza dari orang ke orang, bergantung pada sejarah perubatannya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kelas ubat perencat SGLT2, dan untuk mengetahui sama ada ubat ini sesuai untuk rawatan Diabestfriends, berjumpa dengan doktor anda.

Baca juga: Terdapat Diabetes Jenis 1.5. Ketahui Gejala dan Punca!

Potensi Risiko dan Kesan Sampingan SGLT 2. Dadah Inhibitor

Ubat perencat SGLT2 umumnya selamat. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes pengambilan ubat ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Contohnya, pengambilan ubat jenis ini dapat meningkatkan risiko:

  • Jangkitan saluran kencing
  • Jangkitan pada alat kelamin seperti jangkitan yis
  • Ketoasidosis diabetes, yang menyebabkan peningkatan asid dalam darah
  • Hipoglikemia atau gula darah rendah

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa Canagliflozin dapat meningkatkan risiko patah tulang. Walau bagaimanapun, risiko ini tidak dijumpai pada jenis ubat perencat SGLT2 yang lain. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai risiko dan kesan sampingan pengambilan ubat perencat SGLT2, cubalah berjumpa doktor.

Adakah selamat untuk menggabungkan perencat SGLT2 dengan ubat lain?

Setiap kali Diabestfriends menambahkan ubat baru pada rancangan rawatannya, adalah mustahak bagi Diabestfriends untuk mengetahui interaksi mereka dengan ubat lain yang sedang mereka minum.

Sekiranya teman diabetes telah mengambil ubat diabetes lain untuk menurunkan kadar gula darah, maka menambahkan ubat perencat SGLT2 dapat meningkatkan risiko hipoglikemia atau tekanan darah rendah.

Sebagai tambahan, jika Teman Diabestes mengambil jenis ubat diuretik tertentu, perencat SGLT 2 dapat meningkatkan kesan diuretik ubat ini, sehingga membuat Diabestfriend kerap membuang air kecil. Ini meningkatkan risiko dehidrasi dan tekanan darah rendah.

Ubat perencat SGLT2 mempunyai petunjuk untuk mengawal gula darah pada penderita diabetes jenis 2. Selain itu, ubat perencat SGLT2 juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan memperlambat perkembangan penyakit buah pinggang.

Walaupun selamat, Rakan-rakan Diabest tetap tidak boleh mengambilnya secara sembarangan. Rakan diabetes mesti berjumpa doktor terlebih dahulu, sebelum memutuskan untuk memakannya.

Baca juga: Manfaat Minyak Benih Hitam untuk Diabetes

Sumber:

Persatuan Diabetes Amerika. Apa pilihan saya ?. 2018.

Garis Kesihatan. Semua yang Anda Ingin Ketahui Mengenai Inhibitor SGLT2. Jun 2019.