Sekiranya Suami Mengabaikan Isteri | Saya sihat

Rasa diabaikan adalah yang paling tidak menyenangkan, ya, Ibu. Terutama jika Mums merasa diabaikan oleh Dads yang mungkin sibuk mengubah kereta kegemaran mereka atau menonton permainan bola sepak kegemaran mereka.

Duh, saya berasa sangat kesal. Baiklah, daripada terus memarahi Ayah kerana anda merasa diabaikan, lebih baik anda melakukan beberapa perkara bijak ini sekiranya suami mengabaikan isterinya.

Baca juga: Cara Menetapkan Masa Berkualiti untuk Pasangan Bekerja Sibuk

Apa Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Suami Mengabaikan Isteri

Ada banyak perkara yang mungkin membuat Dads bertindak tidak peduli seolah-olah mengabaikan Mums. Namun, tidak semua perkara ini menunjukkan bahawa anda tidak lagi menyukai Ibu.

Sebaliknya, sama seperti ibu, Ayah juga memerlukan masa-masa untuk menceriakan diri dan membuat mereka teruja lagi setelah menjalani rutin kerja yang rutin. Jadi, jika pada bila-bila masa Ayah menjadi lebih fokus pada apa yang dia suka, tidak perlu segera menghadapi atau bahkan menuduhnya tidak masuk akal. Daripada menyerang anda, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

1. Beri masa dan ruang untuk Ayah

Apabila anda mengabaikan dan hampir tidak menjawab apa sahaja yang anda katakan, walaupun untuk kesekian kalinya, kemungkinan anda sibuk dengan apa yang ada di fikirannya. Oleh itu, cubalah berikan ruang dan masa supaya anda dapat memberi tumpuan lebih kepada perkara itu.

Kadang-kadang, setiap pasangan memerlukan rehat dari rutin dan membiarkan semuanya berjalan lancar. Daripada bimbang, tetap tenang, dan beri masa kepada Ayah sehingga dia akhirnya dapat kembali kepada diri yang normal.

2. Bersikap baik dan positif

Mungkin ada kalanya Ayah mengabaikan anda, Ibu merasa tidak dihormati. Walau bagaimanapun, cuba jangan biarkan ia mempengaruhi anda. Mungkin sukar, tetapi bersikap kasar terhadapnya tidak akan menyelesaikan semuanya.

Bertindak seperti orang dewasa yang tidak mudah termakan emosi dan juga selalu meletakkan hubungan Ibu dan Anak di atas ego peribadi. Apabila anda terus menunjukkan sikap yang baik kepada Ayah, lama-kelamaan anda mungkin mula menyedari bahawa tingkah laku ini sebenarnya menyakitkan hati anda.

3. Adakan perbincangan yang sihat

Hubungan tanpa komunikasi boleh menyebabkan salah faham. Biasanya, lelaki akan berhenti bercakap apabila mereka bimbang tentang sesuatu dan keadaan ini boleh bertambah buruk jika dibiarkan.

Untuk itu, cuba duduk dengan Ayah semasa situasi ini dan jemput dia untuk berbincang. Sekiranya anda mengabaikannya kerana anda merasa sakit hati dengan tingkah laku anda yang tidak sedar, minta maaf segera. Permintaan maaf ini akan menjadikan keadaan lebih baik. Perbincangan yang sihat akan lebih berkesan daripada saling menyalahkan.

4. Cuba memenuhi keperluannya

Lelaki secara amnya tidak terlalu ekspresif. Mereka mungkin menginginkan sesuatu tetapi tidak mahu selalu memintanya. Walaupun anda tidak selalu dapat mengetahui keperluan ayah anda, atau bertanya kepadanya berulang kali, cubalah membincangkannya dan buat sistem komunikasi yang membolehkan anda selalu bercakap dengan telus mengenai apa yang dia mahukan. Cuba selalu memenuhi keperluan masing-masing, baik itu kasih sayang, cinta, penghargaan, atau rasa hormat.

Walaupun merasa diabaikan oleh ayah anda boleh menjadi sangat menyakitkan atau mungkin menjengkelkan, anda tidak perlu risau, kerana itu tidak bermakna anda tidak lagi mencintai ibu anda. Oleh itu, daripada memarahi ayah anda atau malah mengabaikannya, lebih baik anda melakukan beberapa perkara di atas untuk memperbaiki keadaan. (TAS)

Sumber:

Persimpangan Ibu. "Apa Yang Harus Dilakukan Apabila Suami Anda Mengabaikan Anda?".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found